Kinesisk selskap til single ansatte: Gift deg eller få sparken

1 month ago 10



 GREG BAKER / AFP / NTBTo brudepar poserer for bilder utenfor en kirke i Beijing. Foto: GREG BAKER / AFP / NTB

Bedrifter i Kina tar nå drastiske grep for å bekjempe landets fallende fødselsrate.

Onsdag 5. mars kl. 08:37

Et kinesisk kjemikalieselskap gir sine ugifte ansatte et ultimatum: Start en familie innen 30. september, eller bli oppsagt.

Shandong Shuntian Chemical Group sendte ut et internt notat som raskt spredte seg på sosiale medier, skriver New York Times.

– Å ikke respondere på landets oppfordring, ikke gifte seg og få barn, er illojalt, sto det i notatet som var rettet mot ugifte ansatte mellom 28 og 58 år, inkludert skilte arbeidere.

Etter massiv kritikk på nett trakk selskapet raskt tilbake notatet. En kvinne ved selskapets hovedkontor bekreftet overfor avisen at lokale myndigheter hadde beordret selskapet til å gjennomgå «korrigering».

Hadde du giftet deg for å beholde jobben? aJa, alt for at pengene skal rulle innbNei, jeg lar meg ikke styre på denne måtencKommer helt an på jobben?
 Andy Wong / APDenne kvinnen har sikret seg en ektemann, og står dermed ikke i fare for å få sparken - om hun skulle jobbe i nevnte kjemikalieselskap. Foto: Andy Wong / AP

Dette er ikke første gang kinesiske bedrifter blander seg inn i ansattes privatliv. Tidligere i år forbød supermarkedkjeden Pangdonglai sine ansatte å utveksle «brudepris» – tradisjonelle betalinger fra brudgommen til brudens familie som kan beløpe seg til titusener av dollar.

Kinas befolkning har falt tre år på rad, og i fjor ble bare 6,1 millioner ekteskap inngått – en nedgang på 20 prosent fra året før og det laveste antallet siden myndighetene begynte å publisere statistikk i 1986.

Myndighetene har forsøkt å snu trenden ved å besøke kvinner hjemme for å spørre om graviditetsplaner og publisere propaganda som hevder at graviditet kan gjøre kvinner smartere.

Lu Pin, en kinesisk feministisk forsker og aktivist, mener at selskapenes innblanding reflekterer det bredere sosiale miljøet i Kina, der myndighetene foretrekker å skape sosialt press fremfor å utstede direkte ordrer.

Les også: Før ble de straffet – nå får kinesere store summer for å få barn

Read Entire Article