Kim Jong-uns helse skranter, ifølge sørkoreansk etterretning. De peker på en mulig etterfølger.

1 month ago 28



– Det er kanskje 10–15 personer i Kim Jong-uns indre sirkel som virkelig har troverdig informasjon, sier ekspert.

Koreas sentrale nyhetsbyrå publiserte nye bilder av Kim Jong-un og datteren i mars i år. Her skal de være på besøk i et drivhus i Nord-Korea. Foto: KCNA / Reuters / NTB
  • Alma Holtvedt

Publisert: 30.07.2024 22:05

Kortversjonen

Kim Jong-uns datter forberedes på å ta over lederskapet i Nord-Korea, kunne den sørkoreanske etterretningstjenesten fortelle mandag.

Lite er kjent om familien. Man antar at datteren Kim Ju-ae er rundt 11 år gammel. De siste årene har hun stadig oftere gjort offentlige opptredener sammen med faren.

Samtidig vil ryktene ha det til at diktatorens helse skranter.

Har studert offentlige opptredener

Den sørkoreanske etterretningstjenesten har også tidligere pekt på Kim Ju-ae som farens sannsynlige etterfølger.

De har studert betegnelsene Nord-Korea bruker for å referere til henne, hvor ofte hun opptrer offentlig og i hvilke sammenhenger, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Det var Lee Seong-kweun, medlem av Sør-Koreas etterretningskomité, som mandag informerte pressen om den sannsynlige arvtageren.

Lee fortalte også at Nord-Korea trolig har fått hjelp av Russland til å utvikle rekognoseringssatellitter, også kalt spionsatellitter. Nord-Korea gjennomførte i mai et mislykket forsøk på å skyte opp en satellitt. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kim Jong-un og Kim Ju-ae deltar på en bankett for å markere 76-årsjubileet for grunnleggelsen av Den koreanske folkearmé i Pyongyang i februar i år. Foto: KCNA / Reuters / NTB

– Fortsatt ikke utpekt

Kim Ju-ae kan bli Kim-familiens fjerde statsoverhode. Men ingenting er sikkert ennå, ifølge Vladimir Tikhonov. Han er professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo.

– Det er mulig, men det er ikke bestemt. Jeg vil si at det er 50/50, sier Tikhonov.

Diktatoren har trolig tre barn, ifølge BBC. Men Kim-familien holder kortene tett til brystet og gir ikke ut personlige detaljer om barna.

Det var den amerikanske basketballspilleren Dennis Rodman som avslørte datterens navn for verden. I 2013 fortalte han til The Guardian at han «holdt babyen deres Ju-ae». Rodman har besøkt Kim Jong-un ved flere anledninger og har kalt den nordkoreanske diktatoren «en venn for livet», ifølge BBC.

Kim Ju-ae viste seg først offentlig i slutten av 2022. I nordkoreanske medier omtales hun bare med et koreansk ord som betyr «det respekterte barnet».

– Det betyr at hun fortsatt ikke er utpekt. Når man er utpekt i Nord-Korea, blir man omtalt med navn, sier Tikhonov.

For å rettferdiggjøre utnevnelsen må mediene dessuten begynne å hevde at barnet er et geni, forteller professoren.

– Vi ser fortsatt ikke den slags propaganda i nordkoreanske medier.

Kim Ju-ae er trolig født rundt 2013. Foto: KCNA / Reuters / NTB

Er Kim syk?

Flere internasjonale medier påstår at det står dårlig til med Kim Jong-uns helse. Han skal veie rundt 140 kilo.

Ifølge den sørkoreanske etterretningstjenesten har han trolig fedmerelaterte helseproblemer som høyt blodtrykk og diabetes, skriver nyhetsbyrået AP. Etterretningsinformasjon skal tyde på at nordkoreanske tjenestemenn har forsøkt å skaffe nye medisiner til Kim utenlands.

Man antar at det er arvelige sykdommer i Kim-familien. Diktatorens far og farfar døde begge av hjerteproblemer. Resten av informasjonen vi har om Kims helse kaller professor Tikhonov for «informerte gjetninger», basert på analysering av bilder.

– Det er kanskje 10–15 personer i Kim Jong-uns indre sirkel som virkelig har troverdig informasjon. Det er folk som ikke skal snakke med oss.

Når Kim eller søsteren Kim Yo-jong er på reise, har de med seg et bærbart toalett, forteller Tikhonov.

– All avføring fra dem skal tilbake til Nord-Korea. Det gjøres for at vestlige etterretningsbyråer ikke skal kunne analysere hans genetiske materiale.

Read Entire Article