KI-generert video av Kamala Harris spres: – Øker i omfang

1 month ago 26



Videoen, som har blitt delt av X-eier Elon Musk, har satt fart på diskusjonen om KI før det amerikanske presidentvalget i november.

Harris2024
MANIPULERTE STEMMEN: I en KI-generert video, som er delt av blant andre Elon Musk, er stemmen til Kamala Harris manipulert til å si ting hun aldri har sagt på ekte. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Publisert 29.07.2024 22:17

En KI-generert video, som skal være en parodi på Kamala Harris sine egne kampanjevideoer, har fått mye oppmerksomhet i løpet av helgen. 

Fredag delte X-eier Elon Musk videoen på sin egen plattform, og ifølge X er innlegget sett over 100 millioner ganger.

I videoen ser man grafikk hentet fra kampanjevideoer og ekte bilder av Kamala Harris, med en voiceover som skal etterligne stemmen til det som trolig blir demokratenes kandidat i presidentvalget om drøye tre måneder. 

 Ebrahim Noroozi/AP/NTB
DELTE VIDEO: X-eier Elon Musk. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/NTB

I videoen høres det ut som Harris selv kaller Biden for «senil», og at hun har fått sin posisjon fordi hun er en svart kvinne (en «diversity hire») – ikke fordi at hun vet hvordan hun skal styre landet. 

Den ble først publisert av kontoer med brukernavnet Mr Reagan på Youtube og X, som skriver at videoen er en parodi. 

Da Musk postet videoen på sin egen tidslinje, skrev han: «Dette er fantastisk», uten å nevne at den er KI-generert eller at det er en parodi.

– Burde være ulovlig

Flere reagerte på at eieren av X publiserte videoen hvor Harris sin stemme var manipulert – blant annet California-guvernør Gavin Newson. 

– Å manipulere stemmen i en «reklame» som denne burde være ulovlig, skriver han på X, og legger til at han vil signere et lovforslag i løpet av de neste ukene for å sørge for at det skjer.

Til det svarte Musk at det er lovlig med parodier i USA. 

Talsperson for Harris-kampanjen, Mia Ehrenberg, sier til nyhetsbyrået AP at de ikke tror folk ønsker «manipulerte løgner»:

– Vi tror det amerikanske folk ønsker den ekte friheten, mulighetene og sikkerheten som visepresident Kamala Harris tilbyr – ikke de falske, manipulerte løgnene til Elon Musk og Donald Trump. 

– Effektivt

– Selv om det er en parodi, fungerer det ganske bra som falske nyheter. Veldig mange skjønner ikke hva som er en parodi på internett. 

Det sier Petter Bae Brandtzæg, professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved Sintef Digital til TV 2. 

Ifølge Brandtzæg er slike parodier effektive virkemidler i politiske kampanjer.

– På sosiale medier skjer det ofte en slags «kontekstkollaps». Alt flyter over i hverandre og det er vanskelig å vite hva som er parodi og hva som er fakta, fordi at alt er en eneste stor grøt. 

 Werner Juvik
FORSKER: Petter Bae Brandtzæg er en del av en ekspertgruppe som til høsten skal se på hvordan KI påvirker valg. I løpet av 2024 avholdes det over 50 valg verden over. Foto: Werner Juvik

– En stor søppelkasse

Brandtzæg sier at han har sett utrolig mange KI-genererte bilder av Harris, Biden og Trump, og at omfanget av denne type innhold øker i omfang. 

– Det er et veldig effektivt middel, fordi at man raskt kan lage bilder som har ganske stor effekt på de som ser det. 

Det blir også stadig enklere både å lage og spre desinformasjon på sosiale medier gjennom for eksempel boter. 

– Desinformasjonen fører til at sosiale medier på mange måter blir til en stor søppelkasse. Sosiale medier-landskapet vil være, og er allerede, preget av det, sier Brandtzæg. 

Read Entire Article