Kara-Murza har forsvunnet fra fengsel

1 month ago 24



Kun Putins myndigheter vet hvor den russiske regimekritikeren har blitt av. Han er en av flere fanger som onsdag ikke lenger sitter i sine celler.

 Dmitry Serebryakov / AP Photo / NTB
BURET INNE: Kara-Murza sto bak glass da han møtte i retten i Moskva i juli i fjor. Foto: Dmitry Serebryakov / AP Photo / NTB

Publisert 31.07.2024 15:58 Sist oppdatert 3 minutter siden

Vladimir Kara-Murza er ikke lenger å finne i fengselet hvor han har sittet i Sibir, melder nyhetsbyrået Reuters.

Russiske fengselsmyndigheter sier nå at Kara-Murza flyttes over fra fengselet i sibirske Omsk til et annet sted. De vil ikke kommentere hvor han skal.

I juli ble regimekritikeren sendt på sykehus. Reuters beskriver utviklingen onsdag som et nytt tegn på at han kanskje vil slippe løs – i en fangeutveksling med vestlige land.

Han ble kastet i fengsel da han i fjor kritiserte Putins krig i Ukraina. Da ble han dømt til 25 års fengsel – den lengste dommen for politisk aktivitet siden Sovjetunionens fall.

To ganger har han blitt forsøkt drept med gift. Helsen hans er svak. Europarådet har slått alarm om at han behandles på umenneskelig vis, og familien hans får ikke besøke ham.

Flere forsvunnet

Tidligere onsdag meldte Reuters at også den spionanklagede amerikaneren Paul Whelan er borte. Hans advokat klarer ikke å finne ut hvor han har tatt veien.

Tirsdag listet nyhetsbyrået opp hele syv regimekritikere som var savnet fra russiske fengsler.

– Vi håper dette er et godt tegn, sier menneskerettighetsadvokat Ivan Pavlov til nyhetsbyrået.

 Sofia Sandurskaya / Moscow News Agency via AP / NTB
FENGSLET: Paul Whelan er en tidligere marinesoldat, og ble fengslet i Moskva i 2020 – anklaget for spionasje. Foto: Sofia Sandurskaya / Moscow News Agency via AP / NTB

– Vi håper regimet kanskje har samlet dem alle på ett og samme sted, for å forberede et fangebytte, forklarer Pavlov videre.

Også i Norge sitter en mann fengslet som kan være aktuell i forhandlingen om å få disse politiske fangene fri. Til TV 2 forklarte Bill Browder i juli hvordan Norge kan hjelpe Kara-Murza og andre innsatte ut av fangenskap.

Kona: – Elsker og hater ham

Kara-Murza er internasjonalt anerkjent som politisk fange og har i en årrekke kritisert politikken til president Vladimir Putin og angrepskrigen i Ukraina. 

 Denis Balibouse / Reuters / NTB
PÅRØRENDE: Vladimir Kara-Murzas kone Evgenija Kara-Murza sammen med parets sønn Daniil. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Foto: Denis Balibouse / NTB

– Jeg elsker og hater denne mannen for hans utrolige integritet, har kona hans sagt til BBC.

– Han måtte være ute med folk i gatene, og ble pågrepet. Han ville vise dere at man ikke skal være redd i møte med ondskap, og jeg respekterer og beundrer ham dypt for det. Og jeg kunne drept ham, fortsatte hun.

Selv etter å ha overlevd to attentatforsøk med nervegiften Novitsjok, har han fortsatt sin kamp i Russland.

Read Entire Article