Kan miste akuttfunksjoner på sykehuset – får heller ikke reise til nærmeste nabosykehus

2 weeks ago 17



Det går frem av et nytt forslag fra Helgelandssykehuset, som mandag ble sendt ut på høring i fem uker.

Helseforetaket har fått i oppdrag om å se på hvordan de ulike behandlingstilbudene er fordelt mellom sykehusene i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen.

I sommer vedtok helseminister Jan Christian Vestre (Ap) at det skulle være to akuttsykehus i regionen: i Mo i Rana og i Sandnessjøen.

Hva som skulle skje med behandlingstilbudet i Mosjøen i Vefsn kommune har vært uklart – til nå.

For selv om sykehusdirektøren vil beholde en rekke behandlingstilbud på dagtid i Mosjøen, er akutt- og døgnberedskapen foreslått flyttet til nabobyen Sandnessjøen.

Men det betyr ikke at alle 13.500 pasientene i Mosjøen skal behandles i Sandnessjøen av den grunn.

«For stor risiko» – Får 20 minutter lenger reisevei

For i det nye forslaget er det kun pasienter fra Grane og Hattfjelldal kommune som skal få indremedisinsk behandling i Sandnessjøen.

Innbyggere fra Vefsn kommune med behov for denne behandlingen skal ifølge forslaget til Mo i Rana.

Det er rundt 20 minutter lengre kjøretid sammenlignet med Sandnessjøen.

I dag er det tre akuttsykehus på Helgeland, men etter en omstilling skal tallet ned i to. De skal ligge i Sandnessjøen og i Mo i Rana. Indremedisinske pasienter fra Vefsn skal til Mo i Rana, mens pasienter fra Grane og Hattfjelldal skal til Sandnessjøen i det nye forslaget.

Sykehusledelsen skriver at det er en krevende vurdering som ligger bak forslaget, og at ulike elementer har pekt begge veier:

  • At folk skal forholde seg til ett sykehus taler for Sandnessjøen
  • Kortere reisevei taler for Sandnessjøen

Helgelandssykehuset HF, sykehus i Sandnessjøen.

Det er foreslått at akuttbehandling og urologi skal overføres fra Mosjøen til sykehuset i Sandnessjøen. Det legger beslag på ledig areal.

Foto: Helgelandssykehuset HF

Men det finnes også argumenter andre veien:

  • Bedre rekruttering av sykepleiere taler for Mo i Rana
  • Mer tilgjengelig areal taler for Mo i Rana

Det siste henger sammen med at urologi, som i dag er i Mosjøen, er foreslått gradvis overført til Sandnessjøen, og det legger beslag på ledige arealer.

«Det konkluderes derfor med at en overføring av hele den indremedisinske akutt- og døgnfunksjonen fra Mosjøen til Sandnessjøen innebærer for stor risiko», heter det saksframlegget fra sykehusledelsen.

Derfor foreslår man et kompromiss hvor kommunene Grane og Hattfjelldal skal til Sandnessjøen, mens Vefsn kommune skal til Mo i Rana.

Det finnes dog ett unntak for pasienter i disse kommunene med hjerneslag.

Helgelandssykehuset, sykehus i Mo i Rana.

Sykehuset i Mo i Rana har større ledige lokaler klare til å ta imot indremedisinske pasienter fra Vefsn kommune, mener Helgelandssykehuset.

Foto: Helgelandssykehuset HF

Ordfører: – Svekket tilbud

Ordfører Rune Krutå (Ap) i Vefsn sier forslaget fra toppsjefen i Helgelandssykehuset er som han fryktet.

Han har lenge vært klar på at han ønsker ett felles sykehus i regionen – og at det bør i ligge «sentralt plassert».

– Det legges opp til et struktur som gjør at innbyggerne i Grane, Hattfjelldal og Vefsn får et svekket sykehustilbud, som igjen vil gi en svekket trygghet. Samtidig som at det medfører at vi får en tjeneste som totalt bidrar til økte ventelister og sannsynlig pasientlekkasje ut av regionen, sier han.

Ordfører Rune Krutå står foran Vefsn rådhus i en grå dressjakke.

Ordfører Rune Krutå (Ap) i Vefsn kommune er kritisk til forslaget fra sykehusledelsen.

Foto: Marius Guttormsen / NRK

Sokner til to sykehus – avhenger av behandlingsmetode

Paradokset er imidlertid at innbyggere i Vefsn fortsatt skal til Sandnessjøen dersom de har en lidelse som krever generell kirurgi.

Så enkelt forklart:

  • Trenger du kirurgi, skal du til sykehuset i Sandnessjøen
  • Trenger du medisin, skal du til sykehuset i Mo i Rana

Den uvanlige ordningen er noe sykehusledelsen også drøfter i saksframlegget.

De skriver at ulempen med ordningen som er foreslått er at pasienter som har hyppige besøk til ett sykehus grunnet én lidelse, kan bli sendt til det andre sykehuset dersom en annen lidelse oppstår.

Det kan også skape forvirring rundt hvor pasienten skal fraktes:

«Noen ganger er sykdomsbildet uklart, slik at det kan oppstå tvil om hvilket sykehus pasienten skal sendes til.»

Sykehusledelsen mener likevel at pasientsikkerheten vil bli ivaretatt, siden begge akuttsykehusene har et komplett tilbud innenfor de to fagområdene kirurgi og indremedisin.

– Pasientene blir kasteballer

Bjørn Larsen er fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, men understreker at han i denne saken snakker som leder for Vefsn Frp.

Dette viser at vedtaket som først Høie kom med, og som Vestre har bekreftet i ettertid, er helt feil.

– Både fagfolkene og Helse Nord ønsker ett felles sykehus. Helgelandssykehuset viser med forslaget at de ikke har ikke kapasitet til å ta over pasientene fra et sykehuset i Mosjøen til Mo i Rana. Resultatet er en kvasiløsning hvor pasientene blir sendt rundt som kasteballer i systemet.

Fylkesråd for næring i Nordland, Bjørn Larsen smiler inn i kamera om bord i et fly.

– Det er ingen som tar hensyn til pasientene i dette. Det er kun snakk om arbeidsplasser. Enten det er i Mo i Rana eller i Sandnessjøen prøver man å skjerme sine arbeidsplasser istedenfor å tenke hva som er best for pasientene våre, mener Bjørn Larsen.

Foto: Maria Johannessen / NRK

Larsen etterlyser en grundig gjennomgang av konsekvensene en slik endring vil få for innbyggerne i de tre kommunene. Og sier at han har Nordland fylkesting med seg.

Et enstemmig fylkesting fremmet i oktober en uttalelse med en klar forventning om at Helgelandssykehuset ikke endrer tilbudet til innbyggerne på Helgeland, uten at man gjennomfører en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS), sier han og legger til:

– Når man vet om det man har kommet fram til er forsvarlig eller ikke, kan man gjøre vedtakene.

Sykehusdirektør: – Bør slippe å reise langt hver gang

– Vi har måttet diskutere mye, men samtidig så har det vært helt OK å lande på det forslaget vi har. Det viktigste for oss har vært pasientene og nærhet til det som er mulig å legge nært.

Det sier administrerende direktør Helgelandssykehuset Lena Elisabeth Nielsen til NRK.

Helge Hansen overtar som leder ved Klinikk Alta etter Lena Nielsen (bildet).

Lena E. Nielsen var leder for Klinikk Alta, før hun gikk over til Helgelandssykehuset. Helge Hansen overtok ansvaret for klinikken i Alta.

Foto: Eirik Palm

Hun mener det har vært et viktig poeng å beholde flest mulig fagfolk i Mosjøen, og derfor har man lagt opp til å bevare en rekke funksjoner i industribyen.

– Det er viktig for oss å bevare funksjoner for pasienter som trenger helsehjelp hyppig, og bør få slippe å reise langt hver gang. Det har vært veldig grunnleggende når vi foreslår så mange til Mosjøen.

Til tross for tiår med kamper – og omkamper – rundt sykehusstrukturen på Helgeland, er Nielsen trygg på at høringsforslaget har en modell som kan stå seg flere tiår frem i tid.

– Vi har troen på at vi har kommet frem til den beste løsningen i et ulendt terreng, gitt rammebetingelsene både med tanke på personell, hvor vi har fagfolkene våre, hvilke bygg vi har og de økonomiske forutsetningene, sier hun og legger til:

– Så ja, vi tror at dette er den løsningen som vil bringe oss videre inn i fremtiden på Helgeland.

Publisert 07.11.2024, kl. 16.58

Read Entire Article