Kan irritabel tarm «gå seg til», uten store endringer i dietten? Dette svarer professor.

3 weeks ago 11



Gevinsten av å gjøre endringer i kostholdet kan være stor i form av mindre plager og bedre livskvalitet, sier professor.

Professor Simon Dankel svarer på leserens spørsmål om irritabel tarm. Foto: Ørjan Deisz / Bergens Tidende

Publisert: 20.09.2024 06:30

Hver uke vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Hei! Jeg lurer på om IBS IBS Man vet ikke sikkert hva som er årsaken til IBS, også kalt irritabel tarm. Men én teori er at musklene rundt tykktarmen trekker seg sammen sterkere eller svakere enn normalt. Det kan føre til for rask eller langsom tarmpassasje av avføringen. Kilde: Helsenorge.nokan «gå seg til», uten store diettrestriksjoner? Jeg har brukt FODMAP-diettenFODMAP-diettenFODMAP er en forkortelse for Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakkarider. Dette er en betegnelse for ulike tungtfordøyelige karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte ned og ta opp. Matvarer med høyt innhold av FODMAP, er vist å kunne gi økte symptomer hos personer med IBS. Kilde: Helsenorge.no to ganger, i to eller flere måneder, og funnet inspirasjon til et kosthold med mer fiber og variasjon. I tillegg er min psykiske helse blitt bedre, og jeg er mer fysisk aktiv. Men jeg synes dietten er for krevende. For tiden lever jeg ok med magesmertene. Men vil de noen gang forsvinne? Eller kan jeg tvinge meg gjennom det og la tarmen utvikle en flora som passer et variert og sunt kosthold?

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article