Kamala Harris gir sitt første intervju som presidentkandidat

1 month ago 22



På nettsiden til Fox News har de en løpende klokke for hvor lenge det er siden Kamala Harris har tatt imot spørsmål fra pressen.

Den stopper på 39 dager.

Ikke stilt til intervju

I natt setter hun og visepresidentkandidat Tim Walz seg ned med CNNs reportere i et intervju som sendes i opptak i beste sendetid i USA.

Helt siden hun ble annonsert som Demokratenes presidentkandidat har hun høstet mye kritikk for ikke å ta imot spørsmål fra pressen eller stille til intervju. Det er spesielt Donald Trump og hans visepresidentkandidat J.D. Vance som har stått for mye av denne kritikken.

Kamala Harris klemmer grandniesen Leila Ajagu.

Kamala Harris klemmer grandniesen Leila Ajagu under avslutningen av demokratenes landsmøte i Chicago.

Foto: AFP

For øyeblikket er det nærmest dødt løp mellom kandidatene. En fersk meningsmåling fra Wall street Journal viser at Harris har en oppslutning på 48 prosent, mens Trump har 47 prosent.

Med en feilmarginen på 2,5 prosent er det nærmest umulig å si hvem som leder valgkampen.

Det er derfor knyttet stor spenning til hvordan Harris opptrer i kveld. Spesielt når det gjelder hennes løsninger på de økonomiske spørsmålene og dyrtiden mange amerikanere opplever.

Dette er et av det politiske temaene mange mener kommer til å avgjøre valget. Det er også et tema som Trump har størst troverdighet på blant de amerikanske velgerne.

Kamala Harris vinker.

Harris har fått kritikk for kun å holde forberedte taler, og ikke la seg intervjue.

Foto: ANDREW HARNIK / AFP

Harris på sin side har «arvet» mange amerikaneres negative oppfatning av president Joe Bidens økonomiske politikk. De har begge blitt beskyldt for ikke å forstå vanlige folks problemer.

Det later det til at hun har tatt inn over seg.

Vil bruke offentlige midler

Gjennom valgkampen så langt har hun nemlig snakket varmt om å bruke store offentlige summer for å øke konkurransen i dagligvarebransjen og hindre den store maktkonsentrasjonen i markedet.

Hun har også tatt til orde for å innføre en føderal lov som forbyr overprising. Tanken er å hindre at enkelte butikker utnytter kriser til å heve prisene unødvendig mye.

Alt dette håper Harris skal bidra til å hindre ytterligere prisstigning på matvarer, og kanskje til og med senke prisen på viktige basisvarer.

Et annet tema som er viktig for mange amerikanere er muligheten til å kjøpe et sted å bo. Her har Harris tidligere nevnt at hun ønsker å bruke mye statlige midler på å bygge 3 millioner nye hjem til amerikanere.

Hun har også snakket varmt om en økonomisk engangs-støttepakke til førstegangskjøpere på 25.000 dollar. Som skal brukes til å betale ned boliglån.

Harris har gjennom sin valgkamp så langt argumentert for en politikk som er en blanding av statlig inngripen og hjelp for å heve kjøpekraften til den amerikanske middelklassen.

Et eksempel på dette er hennes familiepolitikk, der hun lokker barnefamilier med skattelette og vil gi nyfødte en engangssum på 6000 dollar.

I løpet av neste uke vil Harris også annonsere en skattepakke for små, nyoppstartede bedrifter. Det fortalte hun under et valgkamparrangement i Savannah torsdag.

Hvordan skal det finansieres?

Men det store spørsmålet er hvordan alt dette og mer til skal finansieres.

New York Times har regnet seg frem til at det hun har foreslått så langt vil heve den amerikanske statsgjelden med 1,7 billion dollar det neste tiåret. Altså fryktelig mye penger.

Her har Harris vært ganske vag, men har sagt at hun ønsker å beholde Biden sitt skattetrykk på store selskaper og superrike.

Publisert 29.08.2024, kl. 23.02

Read Entire Article