Kaller Støres naturløfter en bløff

2 hours ago 3



Siden regjeringen lanserte statsbudsjettet på mandag, har NRK blitt praktisk talt nedringt av delvis opprørte, delvis nesten forundrede, politikere.

For hva skjedde med satsingen på natur som statsministeren var ute og varslet med konkrete tall for bare to uker siden?

– Det er jo en gedigen bløff fra statsministeren, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti.

– Dette er jo lureri, sier Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Venstre.

Lovet 100 millioner etter «oppvåkning»

Bakgrunnen: Fredag 20. september ble NRK invitert til å møte statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik ved Sognsvann i Oslo. Der lekket de to politikerne en satsing fra årets statsbudsjett: 100 millioner nye kroner til natur.

Støre sa at NRKs avsløringer om naturtap hadde vært en oppvåkning og at de «aldri har hatt en så stor satsing på naturfeltet før».

NRK spurte Støre rett ut om de 100 millionene til natur var tatt fra andre natursatsinger, og han svarte:

Nei, dette er nye penger til natur, som vi har satt av og prioritert i statsbudsjettet. Og det skal jeg love deg, det viser at dette er en stor og viktig sak for regjeringen, for det skal konkurrere med andre satsinger.

Problemet er bare at dette ikke ser ut til å stemme.

Statsminister Jonas Gahr Støre

Foto: Oliver Ivanowitz / NRK

Natursats: i realiteten et kutt?

Det er hovedsakelig to ting som nå får en rekke partier og miljøorganisasjoner til å steile.

For det første: I NRK-intervjuet på Sognsvann lovet Støre og Sandvik 20 millioner kroner til prosjektet Natursats, hvor kommuner kan søke om penger for å ta vare på natur.

Denne summen, 20 millioner, fikk NRK bekreftet skriftlig av Sandviks politiske rådgiver etter intervjuet. Tallet var en del av regnestykket på 100 millioner til naturen.

Så, på mandag denne uka, kom altså det reelle budsjettforslaget. Der var det rett nok satt av nesten de 20 millionene Støre hadde lovet, nemlig 18,2 millioner.

Problemet er bare at det er 35 millioner kroner mindre til Natursats enn i forrige budsjett. Det er altså i realiteten snakk om et omfattende kutt av ordningen.

– Statsministeren har enten bestemt seg for ikke å forholde seg til sannheten, eller han har ikke skjønt tallene han selv presenterte for NRK, sier stortingsrepresentant Une Bastholm i Miljøpartiet de grønne til NRK.

Regjeringens tone er langt mer edruelig i selve budsjettet: der står det at midlene fra i fjor «ikke blir videreført», men at det er lagt inn nok til «en viss fortsettelse i aktiviteten».

Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo fra Venstre beskriver det som at hele ordningen i praksis kuttes.

– Jeg har faktisk aldri sett på maken. De misbruker hele konseptet med forhåndssaker fra statsbudsjettet. Når en regjering bruker slike saker, er det jo for å gi en pekepinn om hva man kan forvente av kommende budsjett, ikke skape et feil inntrykk, sier Bjørlo.

Jonas Gahr Støre og Tore Onshuus Sandvik på Sognsvann i Oslo

Foto: Oliver Ivanowitz / NRK

Mener 100 mill egentlig er minus 350 mill

Det andre politikerne reagerer på, er det de kaller en fullstendig misvisende fremstilling av helheten i budsjettet for natur.

For samtidig som Støres «satsing» på natur, foreslår regjeringen et kutt på nesten 450 millioner kroner i skogvern. Selv hvis man kjøper Støres regnestykke om at regjeringen gir 100 millioner kroner til Natursats, naturrestaurering og naturkart, blir det altså til sammen minus 350 millioner til å bevare natur.

På Sognsvann stilte NRK direkte spørsmål til statsministeren om de 100 millioner kronene til natur ble hentet fra andre satsinger på naturfeltet. Jonas Gahr Støre svarte altså et klart og tydelig nei, og understreket at dette er nye penger.

– Når regjeringen har sagt at de skal gi 100 millioner til naturvern til NRK, og samtidig kutter nesten 450 millioner til skogvern, da er ikke budsjettløftene verdt pressemeldingen de er skrevet på, sier Sofie Marhaug i Rødt til NRK.

– Han mer enn halverer vernet av skog! Det er svært alvorlig, sier Lars Haltbrekken i SV.

«Skuffende uærlig»

I sum mener politikerne at Støres utspill var langt over grensen for hva man kan gjøre for å gi en positiv «spin» på en sak. VG har også skrevet om saken, de siterer Naturvernforbundet på at Støres utspill var «skuffende uærlig». I samme avis kaller Ola Elvestuen i Venstre det «tidenes naturbløff» og «helt uforståelig».

Også Høyre reagerer.

– Det er helt fint å ha glade budsjettlekkasjer i media, men da kan ikke statsministeren love at det er friske penger når det er usant, sier partiets klima- og energipolitiske talsperson Mathilde Tybring-Gjedde til NRK.

– Velgerne fortjener at statsministeren er ærlig om regjeringens satsinger, og ikke lover glansbilder når resultatet er gråstein, avslutter hun.

Jonas Gahr Støre og Tore Onshuus Sandvik blir Intervjuet.

Foto: oliver Ivanowitz / NRK

Ordknapp Støre

Tirsdag sendte NRK fire konkrete spørsmål til Jonas Gahr Støre, via Statsministerens kontor.

Vi spurte hvordan han kunne regne inn Natursats som en del av en satsing, når det i praksis er en reduksjon i forhold til fjorårets budsjett. Vi spurte hvorfor han svarte at det var 100 millioner nye kroner til natur i budsjettet når det i praksis blir et netto kutt. Vi spurte også om statsministeren står inne for det han sa på Sognsvann, og om han hadde til hensikt å gi et misvisende inntrykk. I tillegg sendte vi den konkrete kritikken fra politikerne i denne saken.

Først fikk NRK beskjed om at det var Klima- og miljødepartementet som måtte svare. Etter at NRK understreket at dette er spørsmål som kun statsministeren selv har forutsetning til å svare på, fikk vi til slutt følgende sitat, fra statssekretær Kristoffer Thoner, videresendt på tekstmelding fra presseavdelingen ved Statsministerens kontor:

«Ja, statsministeren står inne for det han sa.»

De henviser også til det statsmininsteren svarte i Stortingets spørretime onsdag:

Jonas Gahr Støre svarer på anklagen om å føre velgerne bak lyset.

Se hele utvekslingen i Stortinget mellom Støre og Guri Melby (V).

Slik svarer departementet

Dermed må Klima- og miljødepartementet svare på alle videre oppfølgingsspørsmål, også de som angår Støres uttalelser direkte. Statssekretær Kjersti Bjørstad fra Senterpartiet svarer, også hun skriftlig via presseavdelingen til departementet.

På spørsmål om hvorfor regjeringen solgte inn en reduksjon i Natursats som en økning på 20 millioner, svarer hun:

«I forliket for 2024-budsjettet økte bevilgningen til Natursats fra 3,2 til 53,2 millioner kroner. I regjeringens forslag til budsjett for 2025 er pengene fra fjorårets forlik tatt ut. Regjeringen foreslår å styrke ordningen med 15 millioner kroner, til 18,2 mill. kroner.»

Departementet argumenterer altså for at de har styrket ordningen med 15 millioner kroner (ikke 20, som de opprinnelig sa), dersom man tar hensyn til at de 50 millionene som ble lagt inn i fjorårets budsjettforlik med SV uansett skulle ut i år.

På spørsmål om hvorfor Støre presenterte et kutt i naturfeltet som en satsing på rundt 100 millioner, svarer statssekretær Bjørnstad ikke på spørsmålet, men skriver følgende:

«Ordningen med frivillig skogvern, Klimasats og Natursats er gode ordninger som har vært en viktig stimulans for kommunene. Men det er ikke disse ordningene som bestemmer om vi tar vare på natur i Norge eller ikke. Kommunene har en nøkkelrolle. Derfor gir vi dem nye verktøy og bedre kunnskap gjennom den nye handlingsplanen for natur, som nylig ble lagt frem.»

Vet ikke hvor mye de bruker på natur

NRK spurte også departementet hvor mye de egentlig har endret budsjettet på naturfeltet. Det kan de ikke svare på, fordi de har samlet postene for klima, naturmangfold og forurensning til én stor kategori hvor natur ikke kan skilles ut.

Til slutt kommenterer departementet også kritikken fra politikerne i denne saken med et samlet, kort svar:

«Det er ikke uvanlig å ta ut utvalgte forhåndssaker før budsjettet legges frem. Vi har vært åpne om tallene i denne saken.»

Tapt natur mens du har lest denne saken:

Publisert 09.10.2024, kl. 14.10

Read Entire Article