Kakespade, jordspade eller skredspade?

1 month ago 11



Som representant fra venstresiden tenkte jeg å svare litt på utfordringen som Arild Hagen kommer med i innlegget «Norske tilstander» her i fvn.

Det finnes mange forskjellige spader, skriver Axel Gjellestad. Foto: Kjetil Reite

Jeg tror ingen på venstresiden er redd for å kalle en spade en spade. Men da er det greit å reflektere over at det finnes forskjellige typer spader.

Norske tilstander

La oss begynne med skredspaden, også kjent som redningsspaden. En av de største utfordringene for norske kommuner er i dag personalmangel. Dette er en utfordring som vil bli ytterligere forsterket i årene som kommer. Det er i dag over 500.000 første- og andregenersjonsinnvandrere som arbeider i Norge. Uten denne arbeidsinnsatsen så hadde vi hatt enorme utfordringer med å bemanne førskoler, helsesektoren og store deler av servicenæringene våre, for å nevne noe. Så la oss kalle en spade en redningsspade: Uten dagens innvandrere stopper både tjenester og service.

Kakespade? Det er vel liten tvil om hvem som spiser mest kake, og sånn sett er mest kjent med kakespaden som redskap. Dessertgenerasjonen, i verdens rikeste land, kan gjerne kreve mest mulig av kaka selv, men det er raust å dele.

Når det er sagt, så trenger også jordspaden å bli sett og hørt. Den er også en spade, og den er den som kan grave dypest.

Det er en utfordring med ungdomsran og knivstikking. Det er en utfordring at folk faller utenfor, uavhengig av hva som ligger bak. Så her bør det virkelig graves etter årsaker, sammenhenger og løsninger. Og mens vi stikker den spisse jordspaden i jorda, så må vi sørge for å unngå å kappe nedgravde ledninger eller sprenge vannrør. Da gjør gravingen større skade enn nytte.

Ungdomsran og knivstikking er ikke noe som kom til Norge med innvandrere. For den som trenger en påminnelse om vår nære fortid anbefales Lars Saabye Christensens «Beatles». En glitrende skildring av ungdomsmiljøet på 60-tallet.

Verdens største samfunn og kulturer har alle vært flerkulturelle. Romerriket, Det osmanske rike, og ikke minst USA. Flerkulturelle samfunn er utfordende, først og fremst fordi det er så enkelt å legge skylden for alle problemer på nettopp; det flerkulturelle.

Problemet er ikke det flerkulturelle i seg selv, det er hvordan alle vi menneskene forvalter mulighetene.

Vi trenger alle i arbeid. Det gjelder både for de vi tar imot som innvandrere og for mange-generasjons nordmenn. Derfor er det så viktig å motivere til arbeid, tilrettelegge arbeidsplasser, og la folk bidra så mye de kan/klarer. Det er hjelp til den enkelte, og det er hjelp til samfunnet. Så la oss kalle en spade for en spade, og dette er den aller største spaden: Vi trenger alle de menneskene vi har i arbeid.

Neste gang du føler for å kalle en spade en spade, så tenk ihvertfall over at det finnes mange forskjellige spader. Likedan kan en sannhet være sant, men den trenger ikke være spesielt relevant av den grunn.

Read Entire Article