-
Juni ble «svært våt» på Helgeland, men også litt varmere enn normalt
Været i juni har vært så vanlig som det kan bli, men litt varmere og våtere enn normalt hvis vi ser på landet i sin helhet.
Det skriver meteroogene i sin oppsummering for måneden.
I Nordland varierte nedbøren fra «svært våt» i sør til «normal, tørr» i Lofoten, Vesterålen og deler
av Salten.Det aller våteste stedet er Lurøy i Nordland, der det ble målt 79 prosent mer nedbør enn vanlig.
For juni er det satt rekord for døgnnedbør på målestasjoner både på Vega, i Vevelstad og på Tjøtta i Alstahaug
Temperaturene har variert en del. Rogaland, Trøndelag, Nordland og Troms lå én grad over normalen, mens Vestland fylke lå én grad under normalen.
Varmest var det på Etne og Voss den 14. juni, da ble det målt 29,7 grader. Kaldest var det på Juvvasshøe i Innlandet den 9. juni med -5,9 grader.
-
Knuffing blant amerikanske produsentar over dronekjøp til Andøya
Noreg skal skaffe nye langtrekkande dronar til Andøya, og ifølge Forsvarets Forum har dei amerikanske selskapa General Atomics og Northrop Grumman fått førespurnader frå Noreg om kva dronar dei kan tilby.
General Atomics har meldt inn MQ-9B-en sin SeaGuardian, mens konkurrenten Northrop Grumman meiner MQ-4C-en deira Triton er det beste alternativet for Andøya, skriv Defense News.
Og allereie no har konkurransen mellom dei to spissa seg til, skriv nettstaden.
25. juni publiserte visepresidenten for global overvaking ved Northrop Grumman, Jane Bishop, eit innlegg på selskapet sine nettsider der ho samanliknar dei to maskinene, og peikar på ei rekke svakheiter ved konkurrenten.
Ein talsperson hos General Atomics har takka nei til å kommentere Bishop sine påstandar.
Brigader Jarle Nergård i Forsvarsmateriell seier til Defense News at dei er langt unna ei avgjerd.
– Det er verken sett tidspunkt for testflygingar eller tidspunkt for den endelege avgjerda, seier Nergård.
Han seier også at dei på noverande tidspunkt jobbar tett saman med Luftforsvaret for å definere krava til materiellet og dei operative behova.
Eit viktig element for Noreg vil vere at dei nye dronane kan jobbe tett saman med dei maritime overvakingsflya P-8, skriv avisa. Dronane skal også kunne settast inn ved andre behov, som naturkatastrofar og redningsaksjonar.
Foto: HANDOUT / Reuters / NTB -
Paragliderulykka: Har tatt beslag i paraglideren
Mandag ettermiddag krasja en paraglider ved Bunes i Moskenes (arkivbilde).
Paraglideren startet på Helvetestinden, ifølge Lofotposten.
En person ble sendt til Nordlandssykehuset i Bodø. Politiet har sagt at tilstanden var alvorlig, men stabil.
Personen var i et følge på fem, alle utenlandske statsborgere.
Konstituert politistasjonssjef André Skogland ved Vest-Lofoten politistasjon sier til Lofotposten at politiet har vært i Moskenes.
– Vi har gjennomført avhør av de andre i turfølget. Hva som er kommet fram i avhøret kan jeg ikke kommentere. Vi har også tatt beslag i paraglideren. Vi vil vurdere om vi skal få gjort en teknisk undersøkelse av utstyret, sier Skogland til Lofotposten.
Skogland sier til avisen at de ser på hendelsen som ei ulykke og har derfor ikke oppretta straffesak, men en undersøkelsessak.
Skogland sier politiet ikke har mottatt nye opplysninger fra helsevesenet om tilstanden til personen.
Foto: Benjamin Fredriksen / NRK -
Vil forby nedbygging av myr – sendes ut på høring
Regjeringa foreslår å forby nedbygging av all myr vi har. Det gjelder omtrent 9 prosent av landets areal, altså 30.000 kvadratkilometer.
– Et forbud mot nedbygging av myr er viktig både for å ta vare på naturen og det er et viktig klimatiltak da det hindrer utslipp av klimagasser som har vært lagra i flere tusen år, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) i ei pressemelding.
Det er registrert 608 rødlistede arter i våtmarkene.
Kommunene kan likevel få unntak i noen tilfeller dersom interessen taler for det. Også energi- og vassdragstiltak er unntatt fordi hensynet til myr skal være ivaretatt gjennom konsesjonsprosessen.
Miljødirektoratet sender nå forslaget på høring.
-
Mange foreldre kan ikke reglene for sikring av barn i bil
Kun 4 av 10 småbarnsforeldre kan reglene for sikring av barn i bil, viser en undersøkelse.
Kunnskapsnivået om riktig sikring er for dårlig, mener Trygg Trafikk.
41 prosent av småbarnsforeldre svarte riktig på spørsmålet om hvor høyt et barn må være før det kan sitte uten barnesikring i bilen. Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar på vegne av forsikringsselskapet If og Trygg Trafikk.
– Vi ser at når barna er veldig små, er vi foreldre som oftest ekstra påpasselig med å sikre dem riktig. Når barna vokser til, har vi tydeligvis et litt mer avslappa forhold til sikring, sier spesialrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk i ei pressemelding.
Regelen er at man skal bruke barnesikringsutstyr fram til barnet måler 150 cm, mens det er opp til 135 cm om utstyret ikke er tilgjengelig i bilen.(kilde NTB)
-
Hanen galer kl.04.30 hver morgen – nå har naboen klaga
En beboer i Narvik har fått nok av naboens galende hane og har sendt en klage til kommunen. Hønsegården, som ligger få meter fra klagerens soverom, har skapt misnøye i nabolaget.
Naboen har en hane i hønsegården som galer fra klokken 04:30 nå når det er lyst, skriver beboeren i klagebrevet til Narvik kommune. Hønsegården ligger ti-tolv meter fra naboens vindu. (illustrasjonsfoto)
Klageren skriver at forsøk på dialog med naboen har vært resultatløse. Da han varsla om at saka ville bli tatt videre til kommunen, skal naboen ha svart med «Nice» og en tommel opp, skriver Fremover.
Kommuneoverlege Per Thomas Hullstedt påpeker at selv om Narvik kommune ikke har et eget lovverk for dyrehold i tettbygde strøk, finnes det relevante lover og forskrifter.
Dyrehold i tettbygd strøk kan oppleves som en forringelse av bomiljøet for naboer. Dyreholdet skal ikke være slik at det fører til plager for naboene i form av lukt, avfall eller støy, ifølge Hullstedt.
Han viser til naboloven og en domsavgjørelse fra Halden tingrett i 2019, hvor en person måtte fjerne en hane på grunn av støy.
Lyd av hanegal er ikke noe du normalt må forvente i et boligstrøk og kan være en kime til konflikt i et nabolag, avslutter kommunelegen.
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no -
Vegmeldingssentralen: – Vær obs på sau i veien
Siste: Sauene er henta og er ute av vegbanen, opplyser Vegtrafikksentralen klokka 07.10.
Vegtrafikksentralen ber kjørende på E6 i Sørfold om å være oppmerksom på masse sau på sørsida av tunnelåpninga til Kobbhammartunnelen.
Det er en innringer som har tipsa dem om sau ved tunnelåpninga – det skal være snakk om 15 til 20 sau og lam – som kan komme brått på bilister.
– Så vær obs på sørsida av Kobbhammartunnelen i Sørfold., er oppfordringa fra Vegtrafikksentralen.
-
Bilfører kjørte inn i betongelement
Politi og ambulansen rykka onsdag morgen ut etter melding om ei trafikkulykke i Mosjøen sentrum.
– Føreren av bilen framstår ikke som alvorlig skada, og blir tatt vare på av ambulanse på stedet, opplyser operasjonsleder i politiet Veronica Helen Nylund.
Politiet har gjort undersøkelser på stedet.
– Fører har vært uoppmerksom og kjørt inn i et betongelement. Politiet oppretter sak, skriver Nylund.
-
Slutter som direktør i Stormen
Stormen-direktør Rasmus Adrian har sagt opp sin stilling.
Det melder Avisa Nordland.
Adrian har vært direktør for Stormen konserthus siden 2019, og sier til avisa at han egentlig bare hadde tenkt å være i jobben i fire år.
Nå har han sittet i fem og et halvt år, og syns det er nok.
– Jeg synes jeg har vært her i en god stund og vi har fått til veldig mange ting her i Stormen konserthus i løpet av perioden. Det er mange gode resultater og opplevelser å se tilbake på.
Adrian har en kone som er operasanger, og sier til avisa at han gleder seg til å være nærmere henne, samtidig som han flytter tilbake til sitt hjemland og byen København.
Foto: Simon Piera Paulsen / NRK -
Bortviste beruset person - ble nektet å fly
Politiet har vært på flyplassen i Bodø og bortvist en beruset og vanskelig person.
Det melder de selv på politiets presseklient.
Mannen fikk ikke lov å være med flyet han skulle ta, og politiet er fortsatt på stedet og følger med på om han forlater flyplassområdet.
Foto: Kasper Holgersen -
Setter opp ekstra fergeturer på Tjøtta-Forvik
Nordland fylkeskommune setter opp to ekstra avganger på fergesambandet Tjøtta-Forvik på lørdager. Fergesambandet knytter sammen kystriksveien på ytre Helgeland.
Fylkeskommunen skriver at de har fått innspill om at det er behov for senere avganger på lørdagene.
– Vi putter inn noe ekstra midler for å styrke tilbudet på lørdagene, sier fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø (H).
De har vært i møte med Boreal, og de starter opp 12. juli. De skriver at det også vil være mulig å melde behov for anløp på Stokkasjøen og Tro.
Foto: Thor-Wiggo Skille / Nordland Fylkeskommune -
Innstiller avganger på grunn av mannskapsmangel
Flere av avgangene på fergesambandet Søvik Austbø - Herøy - Brasøy, blir innstilt mellom klokken 0800 og 1130 onsdag 2. juli.
Ifølge Nordland fylkeskommune er årsaken mannskapsmangel. Avgangen fra Herøy kl. 1100 vil bli forsinket til kl. 1130.
Fra klokken 1225 skal fergene være i normal drift.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK -
Sjontunnel åpnet etter steinskred
Tunnelen som går på fylkesvei 17 mellom Mo i Rana og Stokkvågen, har vært stengt siden rett før 15:30 tirsdag, på grunn av steinskred inne i tunnelen.
Også på søndag gikk det et ras inne i tunnelen, da skal det ha løsnet stein fra tunnelveggene.
Veien ble åpnet igjen like etter klokken 17:00 tirsdag ettermiddag, melder Vegtrafikksentralen.
-
Utfordringer for fergetrafikken
Tre fergeavganger mellom Bodø og Moskenes er innstilt tirsdag, på grunn av utfordrende værforhold og høy sjø.
I ei trafikkmelding fra Nordland fylkeskommune står det at det er D-ruta, som trafikkeres av MF Tranøy, som skulle gå fra Bodø 1330 tirsdag, samt returen klokken 1800, og neste avgang 22:30 tirsdag kveld som er innstilt.
De skriver også at onsdag 2. juli blir det redusert kapasitet for Rødøybassenget, der er det begrenset kapasitet til maks 25 passasjerer fra Tonnes til Rødøy, på grunn av frakt av farlig gods klokken 16:15.
Foto: Webkamera Moskenes Fergekai / Statens Vegvesen -
Svein Arne Monsen forlater Nordlandssykehuset - blir leder ved UNN Tromsø
Svein Arne Monsen blir ny leder for Prehospital klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Han kommer fra samme stilling i Nordlandssykehuset, opplyser sykehuset.
– Jeg tar med meg et nordnorsk perspektiv i den nye jobben, sier Monsen.
Helgelendingen har jobbet i Bodø siden 2023.
– Svein Arne Monsen har lang erfaring både fra kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge. Det er en styrke i en tid hvor samhandling og ivaretakelse av hele pasientforløpet er viktigere enn noen gang, sier UNN-direktør David Johansen.
Foto: Ida Kristin Dølmo / Nordlandssykehuset -
Vil ha svar på hvorfor torskebestanden har gått ned
Havforskningsinstituttet anbefaler ytterligere nedgang i torskekvoten.
Synnøve Liabø er fagsjef i Norges Fiskarlag. Hun har i mange år jobbet tett på det norsk-russiske samarbeidet om torsk og bestandene i Barentshavet.
– Det har vært en krevende periode noen år nå og vi knytter forventning til havforskernes vurdering av at bunnen snart er nådd, sier Liabø i en pressemelding.
– Vi mener det er viktig å prioritere innsatsen for å finne ut mer om hvorfor vi de siste årene har hatt svak rekruttering til torskebestanden i Barentshavet.
-
Mann i 70-årene omkom i drukningsulykke
Mannen falt i sjøen i 11-tiden i dag tidlig. Han skulle ta seg ned til sin båt, melder politiet.
Noen minutter senere ble han funnet, og hjerte-lunge-redning ble igangsatt.
Redningshelikopter ankom stedet etter kort tid, men livet sto ikke til å redde. Mannen i 70-årene ble erklært død på stedet.
Pårørende er varslet. Politiet vil rutinemessig gjøre undersøkelser.
Ulykken skjedde ved Helligvær i Bodø.
-
Søk etter Stian Hole er foreløpig avsluttet
Søket etter savnede Stian Hole i Botnvatnet i Hamarøy er foreløpig avsluttet.
– Store deler av Botnvatnet er nå søkt gjennom, men det gjenstår fortsatt noen områder hvor det skal søkes. Det blir noen dager pause nå, men søket fortsetter deretter, skriver politiadvokat Øyvind Rengård til NRK
Det er brukt en sonar og fjernstyrt undervannsfarkost med kamera, en såkalt ROV, i søket av det 63 meter dype vannet.
Politiet sier ingenting om funn som eventuelt er gjort. Stian Hole ble meldt savnet i juni for to år siden. To menn og ei kvinne er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap, men de er ikke lenger i politiets varetekt.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK -
NAF: – Nå må motorsyklistene skjerpe seg
Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. Det bekymrer NAF MC leder Jan Harry Svendsen.
– Det er på tide at motorsyklister i større grad tenker over egen sikkerhet, sier han til nyhetsbyrået NTB.
– Jeg ser dessverre altfor mange motorsyklister som tar unødvendige sjanser, enten det er for å vinne en billengde i kø eller ved kjøring på landevei.
Sist uke ble en motorsyklist anmeldt for å ha kjørt i 218 kilometer i timen på E6 Dovre.
– Det er ikke slik at bilistene eller andre trafikanter er problemet. De aller fleste ulykkene er singelulykker der motorsyklisten kjører av veien.
Foto: NTB -
Brønnøysunds avis: Tre regnbueflagg er forsvunnet fra skoler
Tre regnbueflagg er stjålet fra Brønnøy-skoler, skriver Brønnøysunds Avis.
Brønnøysund ungdomsskole har mista to regnbueflagg. De skriver at det også er forsvunnet ett fra Brønnøysund barneskole på Salhus.
– Det første flagget ble stjålet samme dag som det ble heist første uka i juni, sier rektor Ola Morten Moe ved Brønnøysund ungdomsskole (BRUS) til avisen.
Der har regnbueflagget blitt heist i deler av pride-måneden juni de siste tre-fire årene, ifølge rektor.
– Det er gjort i forbindelse med at enkelte klasser har jobbet med pride som tema, forteller Moe.
Etter at det første regnbueflagget forsvant ble det bestilt et nytt.
– Det ble også stjålet, og det må ha skjedd helgen etter at elevene tok sommerferie, det vil si 22.–23. juni, sier Moe til Brønnøysunds Avis.
Torsk spiser torsk 00:26
Neste