Julian Assange kan få ny mulighet. Men dommerne har satt noen helt spesielle vilkår.

1 month ago 20



Julian Assange kjemper mot å bli utlevert til USA. Britiske dommere utsetter den endelige avgjørelsen.

Julian Assanges kone Stella er ikke fornøyd med domstolens kjennelse, som avhenger av hva slags forsikringer USA kommer med. Her utenfor domstolen tirsdag formiddag sammen med støttespillere. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 26.03.2024 12:56

Kortversjonen

Tirsdag kom kjennelsen fra to dommere i en britisk ankedomstol. Den handlet om den årelange dragkampen om Julian Assange. Han er mannen bak lekkasjene av hemmelige amerikanske dokumenter i 2010. Spørsmålet er om han skal utleveres til USA. Der risikerer han 175 års fengsel.

Ifølge Reuters gir dommerne ham nå en ny mulighet til ankebehandling. Men kjennelsen ga ikke noe endelig eller entydig svar.

Den britiske domstolen har nemlig satt noen vilkår. De sier at USA må komme med «tilfredsstillende forsikringer» om følgende:

  • At Assange, som australsk statsborger, vil bli beskyttet av det første grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven. Det handler om ytringsfrihet.
  • At han ikke risikerer dødsstraff.
Julian Assange. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Kona opprørt over avgjørelsen

De har satt frist på tre uker.

Hvis de forsikringene ikke blir gitt, vil Assange få mulighet til ny behandling utleveringen, ifølge BBC.

En ny høring vil bli holdt 20. mai. Da skal domstolen ta stilling til om USA har kommet med de nødvendig forsikringene.

Kjennelsen gir altså ikke noen klart svar til Assanges tilhengere, bare en utsettelse.

Hvis dommerne hadde avslått begjæringen, ville han ikke hatt noen flere muligheter til å prøve saken sin i det britiske rettsvesenet. Da ville eneste mulighet være den europeiske menneskerettsdomstolen. Og han ville risikert å bli sendt ut med én gang.

Kona Stella Assange har sagt at det er et spørsmål om liv eller død om han bli utlevert fordi Assanges helse er så dårlig.

Stella Assange kaller den nye kjennelsen for utrolig. Hun mener domstolen nå har gitt muligheten for politisk innblanding fra USA. Hun ber Biden-administrasjonen om å droppe «denne skammelige saken».

Dette er Assanges historie

Australske Julian Assange (52) sitter nå i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i Storbritannia. Dit ble han sendt etter at han ble pågrepet i Ecuadors ambassade i London i 2019.

Der hadde han asyl i en årrekke, i frykt for å bli utlevert til USA.

Assange var en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks. I 2010 publiserte de hemmelige dokumenter fra USAs krigføring i Irak og USA. Avsløringene fikk stor oppmerksomhet. De har publisert tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigføring, spionasje og korrupsjon.

Den britiske regjeringen sa i 2022 ja til å utlevere ham til USA. I fjor fikk Assange avslag på en ankebegjæring.

I syv år satt Julian Assange i asyl i Ecuadors ambassade i London. Det skjedde etter han ble etterlyst av svenske myndigheter etter at han ble anmeldt for seksuelle overgrep. Han fryktet at Sverige ville utlevere han til USA. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

Omstridt

For mange er Assange en helt som kjemper for åpenhet og ytringsfrihet. En som har avdekket krigsforbrytelser. I november var kona Stella Assange i Oslo for å motta ytringsfrihetsprisen Ossietzky-prisen på hans vegne.

Andre mener at Wikileaks har satt mange mennesker i fare. Gjennom lekkasjene av amerikanske dokumenter kan USAs informanter ha blitt avslørt. Det er årsaken til at amerikanske myndigheter har krevd ham utlevert. De har anklaget han for spionasje og datatyveri.

Read Entire Article