Et halvt år før stortingsvalget vitner Verians partibarometer for TV 2 om voldsom bevegelse i velgermassene i Norge.
Meningsmålingen viser at:
Arbeiderpartiet fortsetter oppturen og får 29,5 prosent.
Fremskrittspartiet faller tilbake til 21,7 prosent, ned hele 5,2 prosentpoeng fra hastemålingen i februar.
Hele fem partier kjemper mot sperregrensa. Hvem som kommer over og under, kan avgjøre om det blir borgerlig eller rødgrønt flertall i høst.
Valgforsker Johannes Bergh mener tallene savner sidestykke.
– Det er vanskelig å finne eksempler på at det har vært så store endringer på så kort tid, særlig når det gjelder Arbeiderpartiets oppslutning, sier han til TV 2.
– Noe helt lignende har egentlig ikke skjedd før, sier Bergh.
Mer enn en Jens-effekt
Valgforskeren mener det er noe mer omfattende enn en ren Jens Stoltenberg-effekt vi nå ser.
Han trekker paralleller til situasjonen etter terroren 22. juli 2011, da Arbeiderpartiet gikk brått oppover på målingene, og til begynnelsen av koronapandemien, da Høyre gikk opp.
– Men dette er likevel en ganske annen situasjon, sier Bergh.

Mens Senterpartiet har forlatt regjeringen, har Jens Stoltenberg kommet inn som finansminister – samtidig som USAs president Donald Trump snur verdenspolitikken på hodet.
I slike situasjoner flokker velgere til klassiske styringspartier som Arbeiderpartiet, tror Bergh.
– Jeg tenker det er en konsekvens av endringene i regjeringen – at Arbeiderpartiet har styrket sin troverdighet som styringsparti, i kombinasjon med at det er veldig urolige tider internasjonalt.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier resultatet er «veldig motiverende og hyggelige». Hans analyse er at Arbeiderpartiet belønnes for å ta ansvar.
– Så skal vi bruke denne kraften til å gjøre jobben vår nå, for det er en krevende tid rundt oss, internasjonalt, sier han.
Men, men, men: Flertallet er borgerlig
Tallene er de beste for Arbeiderpartiet hos TV 2 på nesten 12 år, og er 3,8 prosentpoeng opp fra hastemålingen som TV 2 fikk gjort den dagen Jens Stoltenberg kom inn i regjeringen.
Men det er én viktig strek i regningen:
TV 2s mandatberegning viser nemlig at de borgerlige partiene fortsatt ligger an til flertall.
Det henger sammen med sperregrensa på 4 prosent, som Rødt i denne målingen er under, men Venstre er over.
I TV 2-målingen er det hele fem partier som kjemper mot sperregrensa – og fire av dem er på rødgrønn side.
Fall for Listhaug
Fremskrittspartiet går mest tilbake i målingen med 5,2 prosentpoeng, men er likevel Norges nest største parti med en oppslutning på 21,7 prosent.
Partileder Sylvi Listhaug tror forklaringen på fallet er nettopp den internasjonale situasjonen.

– Det er en urolig verden, og da er det klart at velgerne nå er litt på vandring. Men jeg tror de aller fleste ser at vi trenger en kursendring for Norge. Selv om det nå er urolige tider, så trenger vi gjennomføringskraft, sier Listhaug til TV 2.
– Frykter du at Frp mangler troverdighet på internasjonale spørsmål?
– Nei, vi har definitivt en god politikk – for å bygge opp Forsvaret, for at Norge skal ta sin posisjon, ha et godt samarbeid overfor EU, også jobbe for et godt forhold til USA, sørge for at vi ivaretar norske interesser på en best mulig måte og ikke minst gjøre det vi kan for å trygge Europa og hjelpe Ukraina i den vanskelige situasjonen som er.
Ingen gevinst for Vedum
For Senterpartiet er målingen en kalddusj.
Da dramaet rundt regjeringsdeltakelsen var på sitt mest intense, gikk Senterpartiet opp hos Verian – som gjennomførte den ordinære februarmålingen for TV 2 akkurat den uka. Så gikk Senterpartiet ut, Støre lanserte «Norgespris på strøm», og Stoltenberg erstattet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som finansminister.
– De har ikke tjent på dette overhodet. Og de er farlig nær sperregrensa, sier tallknuser Sørensen.

Bare én av tre som stemte Sp i 2021, sier de fortsatt vil gjøre det nå. Partiet lekker i alle retninger – til Frp, til gjerdet, til Høyre og til Ap.
Bergh er ikke i tvil om at tallene må være skuffende for Vedum og hans folk.
– De kunne selvsagt ikke forutse hva som ville skje da de gikk ut av regjering. Nå havner de veldig i skyggen av den sittende regjeringen og har vanskelig for å komme på dagsorden med sine saker, sier han.
– Et mulig håp for dem kan være at det blir en EU-debatt, at Norges forhold til EU kommer mer på dagsorden.
Dette viser bakgrunnstallene
Partibarometeret inneholder også informasjon om velgernes kjønn, alder og bosted – og hva de stemte i forrige valg.
Her kommer flere interessante mønstre fram:
Blant menn er det Fremskrittspartiet som er størst i denne målingen med en oppslutning på 29 prosent, mot 22 prosent for Arbeiderpartiet og 22 prosent for Høyre.
Blant kvinner får Arbeiderpartiet hele 37 prosent.
Arbeiderpartiet sliter fremdeles med grepet om unge velgere. I denne gruppen er det Fremskrittspartiet som er størst, med en oppslutning på 31 prosent blant de som er under 30 år gamle. Arbeiderpartiet kommer her på tredje plass med 21 prosent, bak SV på 22 prosent.
Tallene for velgerbevegelser viser også at en stor del av Arbeiderpartiets framgang skyldes at partiet har klart å mobilisere gjerdesittere.
Samtidig taper Høyre nå velgere til Arbeiderpartiet. Det er nytt i TV 2s målinger – de siste årene har Høyre tvert imot hentet et stort antall velgere fra dem.
Om tallene
Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 1004 personer er intervjuet i perioden mandag 24.2.2025 til fredag 28.2.2025. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.