Jonatan døde i fengselet. Familien saksøker staten.

1 month ago 29



For snart to år siden varslet familien til Jonatan Krister Andersen at de ville saksøke staten etter at deres sønn tok sitt eget liv i fengsel. Nå har familien levert stevningen til Oslo tingrett.

Familien har delt dette bildet av Jonatan Krister Andersen. Bildet er tatt da han var 15 år. Foto: Privat

– Staten har feilet i å ivareta ham og holde ham i live, sa familiens advokat, Maria Hessen Jacobsen, i Advokatfirmaet Elden til Fædrelandsvennen da søksmålet ble varslet for to år siden.

Nå er søksmålet et faktum, etter at stevningen ble sendt til Oslo tingrett onsdag.

– Staten er saksøkt for krenkelse av Jonatans menneskerettigheter, både hans rett til liv og forbudet mot nedverdigende behandling, opplyser nå familiens advokat i en pressemelding Fædrelandsvennen har fått.

Dobbeltdrap

I en stor VG-sak i 2022 ble tiden til Jonatan Krister Andersen i fengsel belyst, etter at han ble dømt for dobbeltdrapet ved Wilds Minne skole i Kristiansand i 2016.

Andersen var 15 og et halvt år da han ble pågrepet og siktet for å drept Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) med kniv to dager tidligere.

Han ble dømt til 11 års fengsel for drapene.

Høsten 2021 tok 20-åringen sitt eget liv i Mandal fengsel etter at han pådro seg alvorlige psykiske problemer i løpet av soningstiden.

– Familien vil aldri få Jonatan tilbake – men de håper gjennom dette søksmålet at noen tar ansvar for Jonatans død og at det kan bidra til en endring for hvordan vi som samfunn behandler psykisk syke barn og ungdom i norske fengsler, opplyser advokat Jacobsen.

20-åringen sonet i Mandal fengsel da han døde. Foto: Jarle R. Martinsen

– Ble sviktet

Familien til den avdøde 20-åringen mener han ble sviktet på flere ulike nivåer under soning.

De mener staten ikke har overholdt sine plikter i menneskerettskonvensjonen til å forhindre at mennesker kan ta livet sitt.

I en tidligere epost som er sendt til Fædrelandsvennen uttrykte familien at de med et søksmål har behov for at noen skal stilles til ansvar for Jonatans skjebne. De opplever ikke at staten er villige til verken å ta ansvar eller læring.

– Ved å stille kriminalomsorgen og helsetjenesten til ansvar kan man forhåpentligvis oppnå endring. Endringer som kan forhindre at en annen familie skal måtte oppleve det vi har opplevd, uttalte familien.

I stevningen kommer det frem at fire familiemedlemmer krever oppreisningserstatning.

Fami­lien til dobbelt­draps­dømt (20) saksøker staten

Poli­tiet har avsluttet under­søkelse av fengsels­døds­fall

Dobbelt­draps­dømt (20) døde i fengsel

Read Entire Article