Johaug får spesialavtale: – Det er uheldig

1 month ago 23



Therese Johaug (36) får store friheter kommersielt når hun nå gjør comeback på landslaget. Hun er deleier i sin egen merkevare – som er i direkte konflikt med forbundets klessponsor.

 Therese Johaug varslet onsdag at hun returnerer for fullt i langrennssporet. På presseseansen var også daglig leder i langrenn, Cathrine Instebø, og landslagstrener Sjur Ole Svarstad. Foto: Helge Mikalsen / VG

Publisert: 08.08.2024 08:15

Men selv om landslagets klesavtale med Craft er kjempestor og reglene dermed strenge for hva utøverne kan promotere gjennom en sesong, får Johaug en helt spesiell avtale.

Hun får likevel lov til å stå både modell og fronte egen merkevare som selger treningstøy for hele året – akkurat som Craft.

– Ja, det får jeg, sier Johaug.

– Er du overrasket over at du får lov til det?

– Nei, alle vil at jeg skal gå VM i Trondheim, og alle sammen har brettet opp ermene for å få kabalen til å gå opp. Jeg må gi og ta, Norges Skiforbund må gi og ta, «Johaug»-merkevaren må gi og ta. Det har ikke vært noen konflikter i det hele tatt. En ryddig og fin prosess, sier hun.

Men det er en taper i det kommersielle spillet rundt Johaug, mener Karl-Fredrik Tangen.

Karl-Fredrik Tangen

Førstelektor ved institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania.

  • Forbundets klessponsor Craft betaler nemlig ikke småpenger for full bransjeeksklusivitetbransjeeksklusivitetBransjeeksklusiviteten skal sørge for at ikke utøverne skal inngå private avtaler med konkurrenter av skiforbundets sponsorer. Det gjør at avtaleverdien går kraftig opp. Dersom det motsatte skjer, vannes forbundets egne avtaler ut. til å kle opp norske landslagsstjerner.
  • Ifølge VGs opplysninger må de ut med godt over 10 millioner kroner hvert eneste år.
  • Regner man inn verdien på klærne som deles ut til både utøvere, ansatte og støtteapparat, er det den soleklart mest lukrative avtalen Norges Skiforbund langrenn har.
  • Samtidig har Johaug sammen med klesgiganten Active Brands eierandeler i klesmerkevaren «Johaug» og får lov til å promotere en direkte konkurrent til Craft når hun ikke er i landslagsregilandslagsregiMed landslagsregi menes markedsoppdrag, treningssamlinger og renn/konkurranser..
  • Historien i forbund har vist at det er langt fra uproblematisk. Johaug har selv knekt sammen etter å ha blitt truet med startnekt av en ski-topp.

– Det er jo Craft dette er mest uheldig for. Sponsing fungerer best når det virker autentisk. Det som får det til å virke autentisk er når utøverne velger de produktene de bruker fordi produktene er best, sier Tangen.

– Det er det store lureriet her. At utøverne fremstår som at de er best og vinner fordi de har de og de produktene. Når Johaug også skal gå med noe annet, så er det uheldig, sier han.

Tangen forstår at Skiforbundet er interessert i den løsningen som nå ligger på bordet på kort sikt, fordi de er så avhengige av oppmerksomhet.

Samtidig er de også sponsoravhengige og må klare å sørge for at avtalene er eksklusive, mener han.

– Det er et dilemma for dem, sier Tangen – og understreker at det trolig er lettere å svelge at Johaug får en spesialavtale fordi hun er på tampen av karrieren og skal fortsette å leve av merkevaren sin etter comebacket.

 Therese Johaug holdt pressekonferanse i Holmenkollen onsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Konfrontert med Tangens vurdering skriver markedssjef i Craft, Caroline Graham, i en tekstmelding at de først og fremst er svært glade for å ha Johaug tilbake på landslaget.

Hun sier også at «de har hatt en god dialog med teamet bak merkevaren Johaug og landet på en løsning som er god for alle parter».

– Therese skal ha på seg Craft under trening og konkurranse og vi gleder oss over at vår merkevare kommer enda tydeligere frem. For oss er det viktig at Craft er preferert av toppidrettsutøvere som presterer på høyeste nivå og gleder oss til å gå inn i en ny skisesong med enda større mulighet til å komme på pallen, skriver Graham.

Da VG spør Johaug om det blir rart å fronte både Craft og Johaug samtidig, svarer hun slik:

– På landslaget vil jeg støtte oppunder det som har gjort at jeg har kommet dit jeg har kommet i dag og fått de resultatene jeg har fått over tid. Jeg klarer å skille de to på en god måte.

Allerede i september skal Johaug delta på en «treningsleir» hun arrangerer gjennom merkevaren.

– Da kan jeg gå med Johaug-klær. Alt er avklart. Alle parter har vært supersamarbeidsvillige, sier hun.

Daglig leder i Norges Skiforbund langrenn, Cathrine Instebø, sier at det har vært god dialog mellom alle parter.

Hun forteller at forbundet er nødt til å gjøre individuelle tilpasningerindividuelle tilpasningerI dag skriver landslagsutøverne under på en standard landslagsavtale, men individuelle tilpasninger gjøres i det som kalles kommersiell manual, eller en tilleggsavtale. Manualen regulerer hva utøverne får lov til og ikke kommersielt. I dette tilfellet vil Johaugs tilleggsavtale se annerledes ut enn flere andre landslagsutøvere. for å sikre at de får de største profilene på lag.

Hun ønsker også å gi honnør til Active Brands og Craft for god dialog med sportslig fokus for å sikre at Johaug har kommet tilbake.

Jørn Ernst

Therese Johaugs manager gjennom en årrekke i samtale med Petter Northug.

Johaug-manager Jørn Ernst forteller at de avklarte utfordringen mellom de to klesmerkene tidlig.

– Vi gjorde en tidlig henvendelse på det for å få det avklart. Craft har vært fleksible, vist forståelse og raushet for Thereses kommersielle merkevare.

– At hun likevel får stå modell for egen merkevare, hvor overrasket er du over det?

– Hun følger jo reglene til forbundet. Hun står her i riktig tøy. Det blir ikke gjort andre ting enn før. Det blir egentlig som å ha en privat klessponsor, men med noen fleksibiliteter på det.

– Det har vært helt nødvendig. Vi kunne ikke stoppe Johaug-merkevaren i en sånn situasjon. Den er godt etablert og har vært der lenge, sier han.

Read Entire Article