Jobbet tett med Arne Bye (55): – Et sjokk

2 days ago 7



– Jeg tror ikke vi klarer å komme helt videre før vi får nye lokaler til legekontoret, sier den nye kommuneoverlegen i Frosta kommune.

Det er nå mer enn to år siden Linn Beate Skogholt fikk den uvirkelige beskjeden. 

Hennes gode kollega gjennom mange år, den erfarne legen Arne Bye (55), var anklaget for å ha misbrukt sin stilling til å oppnå seksuell omgang med en rekke pasienter.

 Frode Sunde / TV 2
TILTALT: Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye (55). Foto: Frode Sunde / TV 2

Nå risikerer 55-åringen svært mange år i fengsel, på grunn av handlinger han har gjort mot pasienter gjennom svært mange år.

Hun husker godt den dagen da hun fikk vite hva han ble anklaget for å ha gjort.

– Da kjente jeg med én gang i magen at dette ikke var forenlig med det å være lege. Det var ikke undersøkelser som jeg kjente igjen ut fra min egen praksis. Og heller ikke noe som jeg kunne tenke var forenlig ut ifra noen medisinske problemstillinger, sier hun, og fortsetter:

– Da det kom frem, så var det et sjokk for alle på legekontoret. Vi hadde ingen grunn til å mistro det som ble sagt. Vi kjente veldig fort at dette trodde vi på, sier hun.

Jobbet med tilliten

Tirsdag ble tiltalen offentliggjort. Bye nekter straffskyld etter tiltalen. 

Hans forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen, har ikke vært tilgjengelig for intervju med pressen tirsdag. I en pressemelding skriver advokaten følgende:

«Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende. Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist».

 Stein Roar Leite / TV 2
ORDKNAPP: Tiltaltes forsvarer har ikke ønsket å la seg intervjue av pressen på tirsdag. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

Påtalemyndigheten mener imidlertid å kunne bevise at han har misbrukt sin stilling til å oppnå seksuell omgang med 96 pasienter. De mener han har voldtatt 88 av dem.

Skogholt kjenner mange av de fornærmede. Hun forteller at hun og hennes kollegaer har brukt mye tid på å ta det lille legekontoret tilbake.

– Vi har jobbet hver dag på legekontoret for å få igjen tilliten. For at det skal være trygt å gå til legen sin, sier hun.

Ting hun stusset på

Den nye kommuneoverlegen i Frosta erkjenner overfor NRK tirsdag at hun har tenkt mye på om hun burde ha skjønt det, og at det i etterkant «var ting hun stusset på».

 Stein Roar Leite / TV 2
STUSSET: Skogholt sier hun har tenkt mye på om hun burde skjønt at det var noe som ikke stemt. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Jeg har jobbet med han i mange år. Jeg har egentlig satt pris på det samarbeidet vi har hatt også, blant annet gjennom koronapandemien. Da var han en sterk støttespiller, sier hun til TV 2.

Etter at saken sprakk i offentligheten, forteller hun at samholdet mellom de ansatte har vært avgjørende for hvordan de har håndtert den ekstraordinære situasjonen som oppstod.

– Heldigvis så har vi et veldig stødig legekontor med meget dyktige kollegaer, og vi har vært veldig samla om dette her. Vi har trodd fra dag én, og vi har vært i lag om det. Og det har hjulpet oss alle sammen til å faktisk stå i det og representere Frosta legekontor videre, sier hun.

– Uskyldig til det motsatte er bevist

Bevismaterialet som skal legges frem for retten er omfattende.

Tiltalen i seg selv er på 23 sider. Det er satt av 16 uker til hovedforhandlingen som starter opp i november.

Politiet har beslaglagt mer enn 6000 timer med videomateriale, som de mener dokumenterer straffbare forhold på legens kontor.

Med nesten 100 fornærmede, blir bevisførselen ekstraordinær.

TV 2s krimkommentator, Olav Rønneberg, sier han aldri har vært borti lignende.

Skogholt er ikke overrasket over omfanget.

– Det var en bekreftelse på det vi har ant nå i to år, at det er en meget alvorlig sak, sier hun.

– Hvorfor ble du ikke overrasket?

– Ut fra det damene har fortalt, det de har stått fram med, så var det egentlig forenlig med at det var en såpass alvorlig tiltale.

– Trenger lang tid

Skogholt forklarer at de har iverksatt en rekke tiltak for å møte alle som trenger hjelp. De har også fått bistand fra nabokommunen, Levanger.

– Men jeg tror bygda trenger lang tid. Jeg tror vi først trenger å bli ferdig med rettssaken og få resultatet av den, sier hun.

Likevel er hun overbevist om at den lille kommunen kommer til å klare å legge saken bak seg.

– Vi skal reparere skadene dette har gjort, og vi skal bli enda mer samla enn det vi er i dag, sier hun.

Read Entire Article