– Jeg var ikke død nok for Texas

3 weeks ago 13



USA-valget

Da Lauren Miller ventet tvillinger, fikk hun vite at den ene tvillingen ville dø. Fordi hun bodde i Texas, kunne hun miste den andre tvillingen også.

 Katie LaRocca/Privat
GLADE: Mamma og pappa kysser halvannet år gamle Henry. Han vet ingenting om den dramatiske graviditeten til mamma Lauren. Foto: Katie LaRocca/Privat

Publisert 01.11.2024 00:06

Historien starter sommeren 2022. Lauren Miller og ektemannen Jason var allerede foreldre til en liten gutt, men de ønsket seg flere barn.

Gleden sto derfor i taket da de oppdaget at de ikke bare ventet ett barn, men to.

– Jeg har alltid ønsket meg tre barn. Da vi fikk vite at vi ventet tvillinger, var gleden dobbelt så stor, sier Miller til TV 2. 

 Privat
TVILLINGER: Ultralydbildet til Lauren Miller viser to foster. Foto: Privat

Hennes første svangerskap var tungt, og hun tenkte derfor at det var like greit å få to barn fra denne ene graviditeten. 

– Jeg tenkte: La oss kjøre på!, sier hun og ler. 

Drømmen ble til mareritt

Under en rutinekontroll i uke 12, falt imidlertid verden i grus. 

Det ble oppdaget at den ene tvillingen hadde så store fysiske avvik at han ikke ville overleve svangerskapet.

DAGBOK: To måneder skiller disse dagbok-innleggene. Det første beskriver gleden over å bli gravid. Det andre og tredje skildrer sjokket og sorgen etter ultralyden. Foto: Privat

DAGBOK: To måneder skiller disse dagbok-innleggene. Det første beskriver gleden over å bli gravid. Det andre og tredje skildrer sjokket og sorgen etter ultralyden. Foto: Privat

DAGBOK: To måneder skiller disse dagbok-innleggene. Det første beskriver gleden over å bli gravid. Det andre og tredje skildrer sjokket og sorgen etter ultralyden. Foto: Privat

Det var et stort sjokk for dem begge. I sin fortvilelse skrev Lauren ned sine tanker og følelser i en dagbok. 

«Jeg skulle ønske jeg var egoistisk nok til å bære ham til han dør, så jeg kunne beholde ham lenger. Men det ville ikke hjelpe ham og ville bare skade Baby A», skriver Miller om den syke tvillingen hun kalte Thomas.

For legenes råd var klinkende klart: Om den syke tvillingen ikke ble abortert, så ville både den friske tvillingen og hun selv være i fare. 

Radikal lovendring

Samtidig som familien sto midt i denne livskrisen, raste abortdebatten i USA. 

USAs høyesterett hadde bare uker før fjernet den nasjonale retten til abort. Dermed ble det opp til de 50 delstatene å bestemme sin egen abortpraksis. 

13 delstater har innført totalforbud. De fleste av disse har ikke engang unntak for graviditet etter voldtekt og incest. En av statene med strengest abortlover er hjemstaten til Miller, Texas. 

 Privat
SKRYTER AV NORGE: Lauren forteller at hun og ektemannen Jason elsker Norge etter at de besøkte landet som turister. – Dere nordmenn må være sjokkerte over hva som skjer her i USA nå, sier hun. Foto: Privat

Ytterligere fire delstater har forbud mot abort etter sjette svangerskapsuke.

Abortsaken har blitt ett av de store stridstemaene i presidentvalget. 

– Anti-amerikansk

For Miller og mange andre kvinner dreier dette seg om mye mer enn politikk. Det handler om liv og død. 

– Hvis jeg mot alle odds skulle ha klart å bære min syke tvilling Thomas så lenge at han kunne ha overlevd fødselen, ville jeg bare sett ham dø en fryktelig og smertefull død, sier hun. 

– Organene hans måtte ha blitt presset tilbake inn i kroppen hans. Det hadde vært fryktelig, sier Miller. 

Tilstanden Thomas hadde kalles Trisomy 18, og er uforenelig med liv. Blant annet var halve hodet hans fylt med væske der hjernen skulle ha vært.

I tillegg til å håndtere sin største livskrise, måtte Miller forholde seg til delstatens nyinnførte abortforbud.

 Suzanne Cordeiro/AFP/NTB
SAKSØKTE TEXAS: Lauren Miller og over 20 andre kvinner i lignende situasjon saksøkte i fjor delstaten Texas. – Vi ønsket å få klarhet i hvor døde vi må være for å kunne få abort, sier Miller. Men søksmålet nådde ikke frem. Foto: Suzanne Cordeiro/AFP/NTB

– Det å få beskjed om at vi kom til å miste en av sønnene våre, er det frykteligste jeg noen gang har opplevd. Og på toppen av det, så kan vi miste den andre sønnen vår fordi vi bor i Texas, sier hun. 

– Jeg var så skrekkslagen at jeg ikke tenkte på min egen helse som også var i fare. Bare tvillingene. 

Det at delstaten Texas skulle beslutte at hun ikke hadde rett til helsehjelpen som legene hennes anbefalte, opplevde hun som absurd, og helt mot alt hun anser som amerikansk. 

– Det kokte av raseri inni meg fordi jeg ikke kunne ta de mest livsviktige avgjørelser selv, sier Miller til TV 2.

– Det er anti-amerikansk, sier hun.

 Privat
NYFØDT: Her er lille Henry nyfødt etter den dramatiske graviditeten. Foto: Privat

– Var ikke død nok

Både Lauren Miller og legene innser at hun trenger en tvillingreduksjon, men i Texas må den gravide være i livsfare for å få abort. 

– Jeg var ikke død nok til å få abort i Texas, sier Miller til TV 2.

Legen hennes risikerte ikke bare å miste legelisensen sin hvis han forsøkte å utføre en abort av det syke fosteret for å redde det andre. Han kunne også risikere livstid i fengsel og en bot på 100.000 dollar. 

For å få den livsviktige helsehjelpen, måtte Miller dra til Colorado, som har svært liberale abortlover. Hun måtte reise, livredd for at noen skulle angi henne. 

Dusør-lov

I Texas finnes nemlig en dusørlov, der en person kan kreve dusør for å komme med opplysninger om folk som hjelper andre med å få abort. Miller var livredd for at noen skulle angi mannen hennes, Jason, som måtte følge henne til Colorado.

– Det høres ut som en skrekkfilm. Det virker nesten ikke ekte, sier Miller. 

 Privat
HALVANNET ÅR: Nå er Henry en frisk og glad gutt. Foto: Privat

Hvis hun ikke hadde hatt ressursene til å dra til Colorado, ville ikke hennes friske lille sønn, Henry, vært her i dag. 

Dusørloven var noe av det demokratenes presidentkandidat Kamala Harris dro frem da hun besøkte nettopp Texas nylig.

– Texas tilbyr dusør for folk som anmelder noen som simpelthen har hjulpet en venn eller et familiemedlem til å få helsehjelpen de trenger, sa Harris.

– Og vi vet alle hvordan vi havnet her!, tordnet hun, og la all skyld på den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump. 

Trump innsatte tre konservative høyesterettsdommere i sin tid som president, noe som sikret et flertall i domstolen for å fjerne retten til abort.

Nervøs før valget

Det er få dager til presidentvalget, og det ligger an til å bli rekordjevnt mellom Donald Trump og Kamala Harris. 

Miller innrømmer at hun er kjempenervøs. 

– Hvis Trump vinner, så har jeg og mannen min seriøse planer om å flytte fra Texas, sier hun.

Hun mener Trump er ansvarlig for kaoset, og sier at handlingene hans viser at han ikke bryr seg om kvinner.

– Trumps handlinger har allerede satt oss i fare, og det må alle forstå, sier hun. 

Enorme kjønnsforskjeller

I tillegg til å være ekstremt jevnt, ligge det også an til å bli et valg med rekordstore forskjeller mellom kvinner og menn.

– Kjønnsforskjellen kan bli historisk stor. Vi må anta at Harris vil få godt over 50 prosent av kvinnestemmene, mens Trump skårer klart best blant menn, sier professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, til TV 2.

– Det er særlig to ting som får kvinner til å stemme på Harris. Abortsaken, og at unge kvinner med høy utdannelse finner Trump direkte frastøtende, sier professoren.

Read Entire Article