– Jeg lurer på hvor mye den idioten vil betale

1 month ago 29



TILTALT LEGE:

En av legene som er tiltalt etter friends-stjerna Matthew Perrys dødsfall, nekter straffskyld. Statsadvokaten la blant annet frem legenes tekstmeldinger i retten.

 Brian Ach / AP / NTB
ÅPEN: Matthew Perry, som spilte Chandler Bing i den kjente serien Friends, har vært åpen om rusmisbruket. Det begynte med en vicodinresept etter en skiulykke. Men sommeren før han døde var han rusfri. Nå avdekkes det som skjedde frem mot hans død i retten. Foto: Brian Ach / AP / NTB

Publisert 17.08.2024 04:39 Sist oppdatert 12 minutter siden

Matt Perrys død berørte en hel verden da den 54 år gamle Friends-stjernen ble funnet død i sitt eget svømmebasseng den 28. oktober i fjor. Obduksjonsrapporten viste «akutt ketamin-påvirkning» og påfølgende drukning. 

Fem personer, deriblant to leger og Hollywoods «Ketamindronning» er tiltalt i saken. På pressekonferansen torsdag kalte statsadvokat Martin Estrada de to legene for skruppelløse. 

Meldingene de to sendte hverandre er en del av bevismaterialet som ble lagt fram i retten. Meldingene er blant annet gjengitt hos CNN

 Tina Fineberg / AP / NTB
2002: I boken «Venner, elskere og den store, forferdelige tingen» forteller Perry av rusproblemene hans startet allerede i 1997. Her er han fem år senere med Friends-skuespillerne. Foto: Tina Fineberg / AP / NTB

En av legene nekter blankt for at han har gjort noe straffbart.

– Motivet var profitt

Statsadvokat Estrada la blant annet fram en rekke tekstmeldinger mellom de to legene Salvador Plasencia og Mark Chavez. Han mente de to forsynte Matthew Perry med ketamin. – Motivet var profitt, sa Estrada i retten. 

Etterforskningen har avdekket at Perry, som lenge hadde kjempet mot rusavhengigheten, fikk tilbakefall i fjor høst. 

I september fikk siktede Plasencia høre at Perry var interessert i å kjøpe ketamin, og han kontaktet Chavez for å få tak i medikamentet. I september meldte Plasencia til kollegaen at han ønsket å være den eneste som solgte stoffet til Perry, oppgir Estrada. 

Ketaminmisbruk

  • Ketamin er et legemiddel som brukes til narkose, smertelindring og behandling av depresjon.
  • Det brukes også som rusmiddel, og kan i store doser ha hallusinogene effekter.
  • Ifølge en studie gjennomført av New York University misbruker mindre enn 1 prosent av USAs befolkning ketamin. Rusmidlet er i mest utstrakt bruk i Hong Kong og i sørøstasia.
  • Rusmidlet regnes i USA som avhengighetsskapende i kategori III. Det fremkaller ikke fysisk avhengighet på samme måte som heorin (kategori I), eller kokain (kategori II). Den fysiske avhengigheten regnes som moderat til lav, mens den psykiske avhengigheten kan være høy.

Kilde: SNL / Journal of Psychipharmacology

«Jeg lurer på hvor mye den idioten vil betale.» lød en av meldingene fra Plasencia til kollegaen. 

De neste ukene kjøpte Plasencia ketamin fra Chaves, og solgte dem videre til Perrys assistent, ifølge påtalemyndigheten.

Plasencia skal også ha levert doser hjemme hos Perry og injisert Perry med ketamin i baksetet i en bil på en parkeringsplass, ifølge statsadvokaten. 

Ikke ansvarlig for den dødelige dosen

Plasencia erkjente ikke straffskyld i retten. Ifølge advokaten hans har aktoratet ingen beviser. 

– Mr. Perry fikk ketaminbehandling under tilsyn av lege og på resept. Statsadvokaten må gjerne være uenig i dr. Plasencias medisinske vurdering, men det er ikke noe kriminelt her, uttalte legens forsvarer. 

Han understreket også at Plasencia ikke er tiltalt for å forsyne Perry med dosen som førte til at han døde den 28. oktober. 

Det er han heller ikke tiltalt for. Ifølge statsadvokaten har Plasencia levert dosene som førte til Perrys tilbakefall.

Den dødelige dosen ble levert av den såkalte «ketamindronningen», ifølge tiltalene. Heller ikke hun erkjenner straffskyld for forholdet. 

 Handout / US district Court Central District of California / AFP / NTB
BEVIS: En del av medikamentene som ble beslaglagt hjemme hos «ketamindronningen». Beviset ble lagt fram i retten i California i år. Foto: Handout / US district Court Central District of California / AFP / NTB

 – Sett et stort skudd på meg

To av Perrys assistenter sitter også tiltalt for å ha satt dødelige doser med ketamin. Det er den ene assistenten som sier den dødelige dosen er skaffet til veie fra «ketamindronningen». De har begge erkjent straffskyld ifølge CNN, og har forklart seg om hva som skjedde den siste uken av Perrys liv.

Da han døde hadde han brukt omtrent 55 000 dollar på ketamin. I midten av oktober skaffet assistentene det fra «ketamindronningen» i Hollywood. Kvinnen driver narkotikasalg fra sitt hjem ifølge statsadvokaten. 

En av assistentene forteller at han satte 21 skudd med ketamin på Perry den siste uken han levde. Klokken 08.30 dødsdagen oppgir assistenten at han injiserte Perry, og igjen klokken 12.30. Omtrent 40 minutter senere ba Perry assistenten om å gjøre klar bassenget. 

– Sett et stort skudd på meg, skal Perry ha sagt til assistenten. 

Etter hans død forsøkte assistenten og ketamindronningen å slette meldinger om salget. 

Håper dopselgere får med seg saken

Familien til Perry er knust over dødsfallet. Det er en støtte for familien at saken tas på alvor. 

– Vi ser fram til at rettferdigheten går sin gang, og vi er takknemlige for det eksepsjonelle arbeidet som legges ned i etterforskningen. Vi håper skruppelløse dopselgere får med seg dette, skriver familien i en uttalelse. 

Read Entire Article