– Jeg kan bli drept i dag

1 month ago 25



Over de siste årene har den ugandiske journalisten Agather Authaire blitt selve symbolet på kampen mot korrupsjon i landet. 

– Jeg lever med tanken om at jeg kan bli drept i dag, sier Authaire til TV 2.

De mange advarslene og truslene mot den fremtredende politiske aktivisten har ført til flere søvnløse netter de siste tre årene, men Authaire er likevel tydelig på at hun ikke er redd for døden.

Hun vil ha sannheten frem i lyset, til tross for at prislappen er farlig høy.

 Privat.
ADVARSLER: Agather Authaire sier til TV 2 at hun stadig får advarsler fra flere kanter. Denne meldingen skal ha blitt sendt til en venn av aktivisten for å advare henne. Foto: Privat.

Måtte forsvare moren

På utradisjonelt vis har Authaire klart å avsløre flere høyprofilerte offentlige korrupsjonsskandaler i Uganda, som for eksempel myndighetenes overforbruk av offentlige midler til å kjøpe luksusbiler

De alvorlige avsløringene har fått konsekvenser. 

Tobarnsmoren føler seg langt fra trygg, men hun bekymrer seg mest for at barna skal måtte vokse opp uten en mor til å passe på dem.

– Min største frykt er at jeg skal bli utpekt som mål når jeg kjører barna til skolen, og at barna blir skadet, sier Authaire. 

TV 2 møter Authaire på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum, hvor hun er invitert til å fortelle sin historie. 

Hun beskriver en trøblete og vanskelig barndom, med farens stadig økende alkoholmisbruk og voldelige tendenser overfor moren. 

– Jeg vokste opp med et ønske om å bli advokat for å kunne forsvare min mor og andre kvinner som henne i landsbyen vår, forteller aktivisten. 

 Privat
ADVARER: Aktivisten Agather Authaire blir bedt om å være trå forsiktig, fordi hun kan være et enkelt mål for folk som ikke vil henne vel. Foto: Privat

Den lange veien mot juss-karrieren skulle vise seg å bli alt annet enn enkel for tobarnsmoren, og manglende finansiering førte til at Authaire heller valgte å starte en karriere innenfor journalistikken. 

– Ble vendepunktet

Først etter å ha jobbet mange år som journalist i flere av landets store redaksjoner, innså Authaire at de tradisjonelle mediehusene i Uganda ikke hadde nok innvirkning på befolkningen. 

– Du skriver historier. Store skandalehistorier om korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og om tortur, som er veldig utbredt i Uganda. Men livet fortsetter som vanlig, fordi nesten ingen leser historiene, sier hun. 

 Truls Aagedal / TV 2
KONFERANSE: TV 2 møter aktivisten Agather Authaire på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum, hvor hun var invitert til å fortelle sin historie. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Authaire bestemte seg derfor for å ta utdannelse innenfor juss, men på veien avdekket hun grove brudd på studenters rettigheter. 

– Dersom du lager trøbbel, så sørger de for at du mislykkes og stryker deg i faget. Mange studenter har gått rettens vei, men ingenting skjer fordi det er bygget opp som et kartell, sier hun, og forklarer videre: 

Det viste seg at skolemyndighetene strøk hundrevis av jusstudenter med vilje, og uten begrunnelse. Dette for å få studentene til å betale ekstra gebyrer for å ta faget eller den avsluttende prøven på nytt. 

I 2021 valgte aktivisten å publisere avsløringene og alle bevisene på den sosiale plattformen X, tidligere kjent som Twitter. 

– For meg ble dette vendepunktet, sier aktivisten. 

Bruker annen plattform

Ved å bruke plattformen X kunne Authaire nå ut til flere ulike grupper i befolkningen og spesielt til de mange unge i landet. 

 Privat.
ADVARER: Personen som advarer vennen til Agather Authair sier at alle som står i veien for myndighetene vil bli «tatt hånd om». Foto: Privat.

– Jeg tror Uganda har den nest yngste befolkningen i verden. Rundt 80 prosent er unge, som ikke leser aviser og som ikke engang ser på TV. Sosiale medier er hovedkilden til nyhetene, forklarer hun. 

Avsløringene førte til et enormt engasjement i befolkningen, hvor flere ugandere sto frem og delte sine erfaringer. Engasjementet førte også til flere gode tips om flere tilfeller av korrupsjon i landet.

– Jeg er bare én person, som så muligheten i en plattform som kunne avsløre våre skamløse ledere. De som ikke er der for å tjene folket, men for å tråkke på rettighetene våre, sier Authaire. 

Det største problemet med å publisere korrupsjon på X uten å være tilknyttet et stort mediehus, er at kontoene på sosiale medier lettere kan stenges ned av myndighetene. 

 Truls Aagedal / TV 2
AVSLØRER: Den kjente aktivisten Agather Authaire har de siste årene avslørt store skandaler i Uganda, og avdekket flere tilfeller av korrupsjon i landet. Foto: Truls Aagedal / TV 2

I dag jobber Authaire derfor med en gruppe likesinnede aktivister for å kunne fortsette kampene på den utradisjonelle måten.

Sammen publiserer de store avsløringer med emneknaggene #UgandaParliamentExhibition og #TextTheThief, hvor de blant annet retter søkelyset mot parlamentarisk misbruk av prosesser og på svikt i landets helsesystem

Men for den ugandiske aktivisten er arbeidet så vidt begynt. 

Har mottatt flere priser

I fjor vedtok Uganda en av verdens strengeste lover mot LHBTQ-bevegelsen og skeives rettigheter. Homoseksualitet i landet kan dermed føre til lange fengselsstraffer eller i verste fall døden, melder Reuters

Nyhetsbyrået skriver at det skal ha blitt registrert minst 1253 menneskerettighetsbrudd mellom september 2023 og mai i 2024, som følge av det nye lovverket. 

På korrupsjonsindeksen til Transparency International ligger Uganda på 141. plass av 180 land i verden, og landets poengsum står uendret fra året før. 

 Privat.
IKKE REDD: Til tross for flere trusler og advarsler, så er Agather Authaire tydelig på at hun ikke frykter døden. Foto: Privat.

Mens andre aktivister flykter landet i frykt for å bli kidnappet, velger Authaire å stå i stormen, til tross for at flere ønsker henne død.

– Jeg føler meg ikke trygg i det hele tatt, og jeg har ikke følt meg trygg på over tre år. Jeg lever én dag av gangen, forteller hun. 

Det viktige arbeidet til Authaire har høstet flere priser, og i mars 2024 var hun på besøk i Washington for å ta imot prisen «International Woman of Courage» fra USAs utenriksminister Antony Blinken.

Authaire har også vunnet «EU Human Rights Defenders Award» i 2023 og året før ble aktivisten utnevnt til månedens menneskerettighetsforkjemper av Defend Defenders.

Read Entire Article