Oppklarer navnemysteriet

3 hours ago 2



Dag-Inge eller Dag Inge? Den nye KrF-lederen skriver til og med sitt eget navn feil – men nå kan TV 2 dokumentere hva som er fasit.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
NAVNEFORVIRRING: Den nye KrF-lederens fornavn skrives noen ganger med bindestrek, andre ganger uten. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 23.09.2024 10:22

«Hva heter du egentlig?» 

Det var spørsmålet i et innlegg på Facebook fra Mathias Fischer, den tidligere Venstre-politikeren og mediemannen som i dag leder tankesmia Initiativ Vest. 

I innlegget viste Fischer hvordan to varianter av navnet til KrF-lederen brukes om hverandre: 

 Aage Aune / TV 2
NY PARTILEDER: Ulstein overtok som partileder i KrF da Olaug Bollestad gikk av i slutten av august. Foto: Aage Aune / TV 2

I sine egne profiler på sosiale medier som Facebook, Instagram og X (tidligere Twitter) kaller Ulstein seg Dag Inge uten bindestrek. 

Wikipedia kaller ham Dag-Inge på bokmål, men Dag Inge på nynorsk

KrF skriver noen ganger Dag-Inge, andre ganger Dag Inge. Mediene veksler på samme måte. 

Forvirringen er komplett. 

Fasit i folkeregisteret 

For å komme til bunns i saken, har TV 2 nå sjekket folkeregisteret. Der fant vi fasit: 

Den riktige formen er Dag-Inge Ulstein, med bindestrek. 

Iallfall i dag. For i folkeregisteret kommer det også fram at oppføringen er endret. 

Det registeret viser, er at nåværende fornavn er Dag-Inge og nåværende etternavn Ulstein. Men han var tidligere oppført som Dag Inge Ulstein uten bindestrek. 

Overfor TV 2 opplyser Ulstein likevel at det formelt riktige, «helt fra navlestrengen ble klippet og like til dags dato», har vært Dag-Inge med bindestrek. 

– Det enkle svaret for hvorfor denne usikkerheten kan ha oppstått, er nok rett og slett fordi jeg har droppet denne overflødige lille stripa for enkelhets skyld, skriver Ulstein i en tekstmelding. 

Han vet ikke hva endringen i folkeregisteret skyldes. 

Ulstein legger til at han tror faren, som heter Inge, nok setter pris på bindestreken. 

– Mens svigerfar dropper både bindestrek og det som verre er, og kaller meg Daggi. Lever som du skjønner greit med alle varianter. 

Vil fortsette som leder

Ulstein overtok som partileder da Olaug Bollestad gikk av etter et dramatisk sentralstyremøte i slutten av august. 

Han leder nå et KrF i dyp krise, og i utgangspunktet skulle han bare sitte som partileder til KrF får valgt en ny leder på et ekstraordinært landsmøte 25. januar. 

Ulstein sa helt til i forrige uke at det ikke var aktuelt for ham å stille der. Men så gjorde han helomvending og kunngjorde at han likevel er kandidat. 

 Thomas Evensen / TV 2
HELOMVENDING: Dag-Inge Ulstein har bestemt seg for at han likevel ønsker å fortsette som partileder i KrF. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Jeg tror alle har fått med seg at det er en veldig krevende situasjon for partiet. Så det er ikke tvil om at jeg kjenner på et ansvar når jeg nå fungerer som leder, sa han til TV 2 etter kunngjøringen torsdag i forrige uke. 

– Men jeg kjenner også på en veldig motivasjon for å motbevise mye av det som ble skrevet og sagt om at KrF er på vei ned og bort fra norsk politikk. 

Read Entire Article