Jeg jobber daglig med å kommunisere økonomi til unge. Her er det som skremmer meg.
Publisert: 25.03.2025 22:00
En av de sterkeste følelsene av mestring jeg kan huske, var den gangen jeg som 15-åring endelig fikk min aller første sommerjobb.
Det var flere ting som motarbeidet meg i letingen etter jobb. I likhet med de fleste andre ungdommer var jeg litt for ung og uerfaren, og det var stor konkurranse om jobbene der jeg bodde.
Og ikke minst hadde jeg flyttet til Kristiansand fra Polen som 11-åring uten å kunne norsk, med foreldre som ikke hadde så stort nettverk. Men etter å ha banket på nesten alle dører på Sørlandet, fikk jeg endelig jobb i Dyreparken, hvor jeg laget pizza til en endeløs strøm av sultne og slitne småbarnsfamilier.
Jobben var tøff, jeg var usikker og hadde mye å lære, men den mestringsfølelsen jeg kjente på da jeg fikk min aller første lønnsslipp, kommer jeg aldri til å glemme.
Altfor mange får ikke sommerjobb
Det å tjene egne penger og skjønne at det ligger arbeidstimer bak, er etter min mening veldig undervurdert. Og tjener man ikke egne penger, mister man også muligheten til å trene på å bli god på egen økonomi.
Nå er vi inne i høysesongen for sommerjobbsøking, og selv om mange ungdommer denne sommeren vil få sitt første møte med arbeidslivet, er det altfor mange som ikke får det. Dermed mister de denne læringsmuligheten til å bli gode på både å jobbe og håndtere egne penger.
Og når økonomifaget samtidig glimrer med sitt fravær i skolen, merkes det på unges kunnskap om egen økonomi.
Vet ikke hva ordet «budsjett» betyr
Jeg jobber til daglig med å kommunisere økonomi til unge, og dette skremmer meg skikkelig: Tall fra Norsk Gjeldsregister viser at nordmenn mellom 18 og 29 år har økt sin usikrede gjeld med over 1,3 milliarder kroner det siste året.
Denne gruppen har nå utrolige 11,6 milliarder kroner i forbruksgjeld, og nesten 3 milliarder kroner tilhører dem mellom 18 og 24 år. Hvordan skal en 18-åring som aldri har lært om renter, budsjett eller sparing, forstå hvilke konsekvenser et forbrukslån kan ha?
Det reflekteres i Pisa-testen, som blant annet måler 15-åringers økonomikunnskaper, hvor norske elever skårer dårligere enn elever i land som Ungarn, Portugal og Polen. Over 20 prosent av elevene visste ikke hva ordet «budsjett» betyr! Nesten like mange var usikre på begreper som «lønn» og «banklån».
Det er ikke rart at mange unge sliter med økonomien når de sendes ut i voksenlivet uten grunnleggende kunnskap om noe som er en så stor del av livet. Det er som å sende en ungdom ut i en båt med hull i og forvente at de finner veien trygt til land. Det er forresten heller ingen redningsvest i den båten.
Økonomi må bli et eget fag
Det finnes heldigvis noen som prøver å endre på dette. Etter påske vil nærmere 100 lysegule iskremvogner fra Large Ice Cream Company (LICC) dukke opp rundt om i landet, og rundt 1000 ungdommer vil få sin første sommerjobb. LICC samarbeider med Nordea for å gi disse ungdommene økonomiopplæring.
Men jeg synes ikke at det er nok med 1000 jobber, og vi kan heller ikke forvente at enkeltselskaper skal ta hele ansvaret for at unge får kunnskap om økonomi.
Ja, økonomi er på læreplanen, men jeg mener økonomi må bli et eget fag! For meg er dette noe som må være et politisk ansvar og en samfunnsoppgave. Økonomi må bli en større og mer naturlig del av skolegangen, så all ungdom får de samme mulighetene til å lære økonomiske ferdigheter som er nødvendige for å kunne mestre sitt eget liv.
Inntil det skjer, håper jeg du tar deg tid til å kjøpe en is fra en lysegul vogn i sommer.