– Jeg håper de ikke når oss

5 days ago 8



Innbyggere i den russiske byen Orjol frykter at de kan bli rammet av langdistansemissiler dersom Vesten gir Kyiv grønt lys til å angripe mål dypere inne i Russland.

 Sky News
FLYKTET: 85 år gamle Lyudmila måtte evakuere da ukrainske styrker gikk inn i Kursk. Foto: Sky News

Publisert 13.09.2024 18:18

Sist gang Orjol opplevde krig, var i 1941. Da kom den russiske byen under nazistenes okkupasjon, før den ble en av de første byene som ble frigjort av Den røde armé.

80 år etter, er ikke kampene langt unna. 

Orjol ligger rundt 280 kilometer fra den ukrainske grensen, og i begynnelsen av august ble naboregionen Kursk invadert av ukrainske styrker. 

Den britiske TV-kanalen Sky News har besøkt Orjol, og snakket med flere av innbyggerne der.

 Sky News
KRIGSMINNE: Monumenter til minne om andre verdenskrig pryder sentrum av Orjol. Foto: Sky News

Dersom Vesten tillater Kyiv å bruke langdistansemissiler dypere inn i Russland, vil byen være innen rekkevidde.

– Jeg er bekymret, selvfølgelig er jeg det. Men jeg håper virkelig at de ikke når oss, sier Olga til Sky News på Leninplassen i sentrum av Orjol.

Ber Vesten om tillatelse

Ikke alle var like villige til å snakke med den britiske TV-kanalen.

– Storbritannia er vår fiende, sier Mikhail, før han legger til: 

– Dersom Vesten gir tillatelse, og så treffer raketten der vi står. Hvor vil vi være da? På kirkegården.

Men dersom Vesten gir Kyiv klarsignal til å bruke sine langdistanseraketter, er det ikke sivile som er målet.

Derimot er det utskytningsramper og rullebaner som blir brukt for å sende russiske raketter inn i Ukraina - noe Moskva har gjort siden starten av fullskalainvasjonen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i flere måneder innstendig bedt allierte om å la Ukraina bruke vestlige missiler, inkludert de langtrekkende amerikanske ATACMS og britiske Storm Shadows, dypt inn i Russland for å begrense Moskvas evne til å gjennomføre angrep.

 Jacquelyn Martin / AP / NTB
MØTE: Storbritannias statsminister Keir Starmer og USAs president Biden møtes i den amerikanske hovedstaden fredag. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Fredag kveld møtes britenes statsminister Keir Starmer og USAs president Joe Biden, der de blant annet skal diskutere dette spørsmålet.

Ifølge New York Times kan USA være klare til å godkjenne at Ukraina bruker langtrekkende missiler mot mål i Russland, på betingelse av at våpnene ikke er levert av USA.

Putin advarer

Putin sa torsdag at Russland vil se på USA og Europa som delaktige i krigen dersom Ukraina får bruke langtrekkende vestlige våpen.

– Hvis denne beslutningen tas, vil det bety intet mindre enn direkte deltakelse av NATO-land, USA og europeiske land i krigen i Ukraina, sa Putin til russisk statlig TV.

 Gavriil Grigorov / Sputnik
TRUER: Putin truer med konsekvenser dersom vestlige land tillater Ukraina å bruke langtrekkende missiler dypt inne i russisk territorium. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik

– Dette vil selvfølgelig betydelig endre selve essensen, selve naturen til konflikten. Dette vil bety at NATO-land, USA og europeiske land er i krig med Russland. Og hvis dette er tilfelle, vil vi, med tanke på endringen i konfliktens natur, ta passende beslutninger basert på de truslene som vil bli skapt for oss.

Tror på Kreml

Til tross for den tilsynelatende nye trusselen, fortsetter livet som normalt i Orjol. 

Likevel er krigen godt synlig i bybildet.

Rekrutteringsplakater og militære veggmalerier, henger på vegger og store billboards. 

Det siste tilskuddet er improviserte tilfluktsrom. De dukket opp kort tid etter at Ukraina gikk inn på russisk territorium for snart seks uker siden. 

 Sky News
TILFLUKT: Slike provisoriske tilfluktsrom har dukket opp i Orjol etter at Ukraina gikk inn i nabofylket Kursk. Foto: Sky News

Tilfluktsrommene er en klar indikasjon på at krigen ikke går etter planen for Russland. Men de Sky News snakker med i Orjol ser det ikke slik, heller ikke de som har blitt fordrevet av kampene.

Anna Konstantinova og familien hennes, deriblant tre måneder gamle Anna, flyktet fra hjemmet sitt nær grensen da den ukrainske offensiven startet. 

Nå bor de på et gjestehus i Bolkhov, nord for Orjol.

– I krig skjer det feil. Men jeg tror alt vil ordne seg og at alt blir bra, sier Anna. 

Hun tror fortsatt på Kremls budskap om at alt er under kontroll.

Selv nå, to og et halvt år inn i en krig som skulle vare noen få dager, stilles det ikke spørsmål ved den såkalte militære spesialoperasjonen.

– Hadde de ikke startet den militære spesialoperasjonen, ville Ukraina simpelthen ha angrepet Russland, hevder Anna.

 Sky News
ALT BLIR BRA: Anna Konstantinova og familien måtte flykte da Ukraina gikk inn i Kursk, men tror fortsatt på Kremls budskap om at alt er under kontroll. Foto: Sky News

Sikker på russisk seier

85 år gamle Lyudmila er en annen evakuert som bor på gjestehuset etter å ha flyktet fra hjemmet sitt nær byen Sudzja.

– Det var skremmende. Da vi kjørte, fløy droner over hodene våre. Og en drone, eller granatsplinter, traff bilen vår og knuste sidevinduet, sier hun.

– Jeg vet ikke hvordan vi overlevde.

85-åringen er gammel nok til å huske det da tyskerne kom, og hun er sikker på at Russland også denne gangen, vil seire.

– Vi har alltid vunnet. Vi kjempet mot franskmennene så lenge før, vi kjempet mot tyskerne for lenge siden og vant, mot mongolene og tatarene, sier Lyudmila stolt.

– Det russiske folket har alltid vunnet, fordi de er så modige og snille.

 Sky News
SEIERSSIKKER: Lyudmila tror Russland vil seire til slutt. Foto: Sky News
Read Entire Article