– Jeg fikk nesebrudd og søvnproblemer

1 month ago 18



Masseslagsmålet på Åndalsnes:

MOLDE (TV 2) Slik så Webjørn Hagen Melbø (20) etter å ha blitt slått i bakken under masseslagsmålet på Åndalsnes.

 Privat
BLODIG: Slik så Webjørn Hagen Melbø (20) kort tid etter å ha blitt slått ned i sentrum av Åndalsnes da belgiske soldater barket sammen med lokalbefolkningen i et masseslagsmål i februar. Foto: Privat

Publisert 05.09.2024 17:58

Bildet av Webjørn Hagen Melbø ble tatt kort tid etter at han ble slått i bakken med et slag utenfor «Nabo'n pub» i februar i år.

Bildet ble dokumentert i retten torsdag. Det samme ble en video der 20-åringen går i bakken etter å ha fått et knyttneveslag midt i ansiktet.

– Jeg ble slått i trynet og husker ikke så mye etter det slaget, forklarte Hagen Melbø i Møre og Romsdal tingrett i ettermiddag.

 Arne Rovick / TV 2.
PUSTETRØBBEL: Webjørn Hagen Melbø fikk ødelagt nesen da han ble slått ned. Foto: Arne Rovick / TV 2.

Straffesaken mot åtte belgiske soldater startet i tingretten i Molde tirsdag. De er tiltalt for grov kroppskrenkelse etter et masseslagsmål på Åndalsnes i februar i år. 

Samtlige nekter straffskyld for dette, men erkjenner å ha forstyrret offentlig ro og orden.

– Helt jævlig

Hagen Melbø fortalte i sin forklaring om kaotiske tilstander i sentrum av Åndalsnes da lokalbefolkningen og belgiske fallskjermsoldater barket sammen i et masseslagsmål.

– Har du noen formening om hvorfor du ble slått ned? spurte aktor, førstestatsadvokat Ingvild Thorn Nordheim.

– Det var knuffing. Jeg mener jeg bare prøvde å ta noen i hånden. Kanskje det ble oppfattet som en trussel, svarte 20-åringen som ikke vet hva som forårsaket masseslagsmålet.

Videoen som ble dokumentert i retten, viser at fornærmede dytter til den personen som slo til ham.

– Jeg vet ikke hvem som slo der og da. Men det er jo han i grønt der, forklarte Hagen Melbø og pekte på en av de tiltalte soldatene. 

20-åringen forteller at han har slitt med helseproblemer etter å ha blitt utsatt for volden. Det ble konstatert brudd i nesen etter slaget.

– De to første månedene var helt jævlige. Jeg våknet om natten av at jeg gispet etter luft og ikke fikk puste skikkelig. Jeg sliter fortsatt med å puste gjennom nesen, sier Hagen Melbø til TV 2.

Han er fortsatt til utredning i helsevesenet og håper at han skal bli helt frisk.

– Jeg er glad for å være ferdig med min forklaring. Det var litt stressende med så mange til stede i retten. Samtidig er det vanskelig å huske når det er så lenge siden, sier 20-åringen.

En kaptein i det belgiske forsvaret ble avhørt via videolink. Han ble bedt om å identifisere soldatene på de ulike videoene og stillbildene som ble vist i retten.

– Jeg klarer bare å kjenne igjen én person. Men resten er jeg usikker på. Av den grunnen ønsker jeg ikke spekulere mer rundt identiteten, uttalte kapteinen.

– Hvilke konsekvenser kan det få for soldatene hvis de blir dømt? spurte forsvarer Erling Flisnes.

– De kan miste funksjon og status. Men jeg kan ikke svare på om de risikerer å miste jobben, svarte den belgiske offiseren.

Tidligere i dag forklarte Preben Heggem Steinan seg i retten. Han er fornærmet i saken og er den som blir slått ned og sparket i hovedvideoen som er dokumentert i retten.

– Jeg var redd for å dø

– Jeg ble dratt i bakken av tre-fire folk. Så ble jeg sparket og slått i hodet og i kroppen. Jeg var redd for å dø, fortalte  Heggem Steinan i sin forklaring i Møre og Romsdal tingrett.

I tingretten forklarte Heggem Steinan at han tidligere på kvelden hadde feiret 20-årsdagen sin og la ikke skjul på at han var svært beruset denne kvelden.

– Det var litt dytting og knuffing i forkant, men jeg vet ikke hvem som gikk til angrep på meg, forklarte Heggem Steinan.

 Arne Rovick / TV 2.
VOLDSOFFER: Preben Heggem Steinan forklarte seg i tingretten i Molde i dag. Foto: Arne Rovick / TV 2.

Forsvarer Steinar Wiik Sørvik ville vite hva fornærmede gjorde i klynga med folk utenfor «Nabo'n pub» på Åndalsnes.

– Jeg vet ikke hva jeg gjorde der, men det kan være at jeg skulle ta ham som skubbet meg. Men jeg var ikke aggressiv. Jeg slo ingen, forklarte 20-åringen.

Han fikk bare mindre skader etter episoden.

– Jeg har ikke hatt noen problemer i ettertid, sier Heggen Steinan.

Husker ikke

Fornærmet nummer tre tok plass i vitneboksen etter lunsj i dag. Dette er en 18-åring fra Rauma.

– Det ble knuffing mellom Preben (Heggem Steinan). Jeg prøvde å roe ned situasjonen. Det gikk ikke så bra. Plutselig ble jeg dratt hardt i bakken og slått og sparket flere ganger, fortalte 18-åringen.

Men heller ikke han kunne kaste lys over hva som var utløsende for masseslagsmålet.

– Brukte du vold? spurte forsvarer Mari Slettvoll Vik.

– Nei.

– Husker du hvem som dro deg ned i bakken, slo og sparket? ville forsvarer Håkon Rasmussen vite.

– Nei. Jeg husker bare sparkene som kom.

VAR-spørsmål

Vitnet ble av flere forsvarere konfrontert med om han husket noe fra masseslagsmålet eller om han baserer sin forklaring på video fra åstedet.

 Arne Rovick  / TV 2
VAR-SPØRSMÅL: Forsvarer Steinar Wiik Sørvik kom med VAR-spørsmål i retten. Foto: Arne Rovick / TV 2

Forsvarer Steinar Wiik Sørvik kom med dagens mest overraskende spørsmål til fornærmede nummer tre da han lurte på om vitnet var interessert i fotball.

– Vet du hva VAR er? 

– Er ikke det sånn videogreie?

– Var det slik at det var litt VAR, at du hadde med deg videoen i minnet før du ble avhørt av politiet på søndag ettermiddag? Eller husker du? spør Wiik Sørvik.

– Litt blanding.

Read Entire Article