Jeg får mest negative kommentarer når jeg løfter noe om Islam

1 month ago 13



Jeg ble gjort oppmerksom på noen kommentarer på nettet etter at jeg tidligere har skrevet et debattinnlegg om at vi selvfølgelig skal heise prideflagget.

Foto: Johanne Ousdal

«Du ”Malin Ali” hva sier religionen din om at du støtter Pride?»

«Ved å støtte Pride spytter vi på Islam. Derfor støtter jeg Pride.»

«Føkk Islam, og føkk pride»

Det er fra noen som ikke kjenner meg, eller som ikke vet noe om jeg har tilhørighet til religion. Men det er ikke poenget. Jeg vil bare dele for å vise at dette er helt vanlige kommentarer å finne, og det er ingenting i forhold til hva mange får servert i andre felt og/eller egen innboks.

Jeg får mest negative kommentarer når jeg løfter noe om Islam.

Når det er sagt er det viktig å være tydelige på misoppfatningen flere tydeligvis har om at religion entydig er negativ mot skeive. Det er mange troende av alle slag som er fullt aksepterende. Jeg synes Linda Noor sier det godt med disse få ordene:

«Homofobi og islamofobi som fenomener har mange fellestrekk. Det handler om å nedgradere og dehumanisere en gruppe. Det handler om fordommer og gruppefiendtlighet, og intoleranse for ulikhet.»

Er man egentlig nøytral når man velger bort flagget som representerer frihet?

Hva forteller det oss?

At det er viktig å stå sammen mot hat og fordommer. Vi skal ha et Norge der alle mennesker kan føle seg trygge, verdsatt og respektert. Jeg synes det er så trist. For jeg har merket meg at de gangene jeg får mest negative kommentarer, er når jeg løfter noe om Islam.

Som for eksempel «Festen etter fasten»-programmet som jeg mener er på sin plass at skal sendes på statskanalen. Jeg har også skrevet i BT om at jeg ikke forstår hvordan noen bare kan bestemme seg for at de ikke liker muslimer. Det kan stilles spørsmål om hvilken betydning har det «å være muslim?»

Det er ikke mulig å gi ett svar, fordi det er ikke et felles bilde av muslimer.

Det som kan leses i kommentarfelt skremmer meg, for det er mye hat.

Det er en enorm variasjon i måter tro og religion praktiseres på. Det er noen som tror at ved å lese seg opp på religionen og skriftene (med sin egen tolking) så mener de bestemt at de kan forutse hva alle muslimer tenker, gjør eller vil gjøre. Det gir ingen mening. Et menneske er mer enn sin religion, og religion er en personlig sak som er opp til hver enkelt å tolke for sin egen del.

Du kan ikke la en person representere en hel folkegruppe, man må se hvert enkelt menneske. Bare så det er sagt; dette handler ikke om at vi ikke skal kunne løfte utfordringer og problemstillinger, eller ha berøringsangst med det som er kritikkverdig i forhold til ulike kulturer eller religioner.

Her er det flere ting jeg har løftet og pratet om før. Men det som kan leses i kommentarfelt skremmer meg, for det er mye hat. Det har bare gjort meg enda mer oppmerksom på at Norge fortsatt har en lang vei å gå for å få bort fordommer og fremmedfrykt, slik at vi kan se verdien i å leve i et berikende fellesskap med forståelse og aksept.

For det er mulig å bygge broer og skape samhold på tvers av ulike kulturer, levemåter og trosoppfatninger. Men, det innebærer at vi respekterer hverandre, fra begge sider.

Til slutt vil jeg si at negative kommentarer som florerer rundt om Pride, flagg som rives ned og angrep mot skeive viser oss hvorfor det er så viktig å markere.

Read Entire Article