Jeg er bekymret for plassmangelen i videregående skole

2 weeks ago 20



Jeg lover at vi skal gjøre alt vi kan for å finne gode løsninger. Både elevene og de ansatte fortjener bedre, skriver Julie Remen Midtgarden (H). Foto: Sturlason

Det er rekordhøye elevtall i Oslo-skolen. Samtidig står vi overfor en alvorlig plassmangel.

Publisert: 22.04.2024 17:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg vil takke tillitsvalgte ved flere videregående skoler i Oslo for et viktig innlegg i Aftenposten 16. april. I likhet med dem er jeg bekymret over kapasiteten i de videregående skolene våre.

Det er rekordhøye elevtall i Oslo-skolen. Samtidig står vi overfor en alvorlig plassmangel. Jeg er bekymret for konsekvensene plassmangelen vil ha, både for elever og ansatte.

Dette er dessverre en varslet krise. Fra de rødgrønne gikk på for åtte år siden har det vært tydelig at det fra 2023 ikke ville være nok skolekapasitet. Likevel har man ikke klart å løse det. Det burde vært både planlagt og jobbet bedre.

Nå til høsten vil det begynne 400 flere elever enn det teoretisk er kapasitet til. Vi har funnet midlertidige løsninger som sikrer skoleplass til disse, men i dag går allerede mange tusen av våre elever i midlertidig innleide filial-løsninger. Det er ikke holdbart.

Som ny skolebyråd tar jeg dette svært alvorlig

Som ny skolebyråd tar jeg dette svært alvorlig. Vi gjør alt vi kan for å finne gode løsninger – både på kort og lang sikt.

På kort sikt hasteoppretter vi nye skoleplasser til skolestart. Vi har frigjort plass ved Blindern videregående skole gjennom å flytte norskopplæringen for minoritetsspråklige elever fra Blindern til Bredtveit skolesenter. På den måten har vi sikret nok midlertidige plasser på studiespesialisering til at kapasitetsbehovet til skolestart er dekket.

På lang sikt handler det om å planlegge bygging av nye skolebygg og utvide eksisterende skolebygg. Vi er også tydelige på at det må bygges skoler raskere og bedre enn i dag.

Jeg lover at vi skal gjøre alt vi kan for å finne gode løsninger. Både elevene og de ansatte fortjener bedre.

Read Entire Article