James Earl Jones er død

1 month ago 23



Skuespilleren var stum som liten, men ble verdenskjent for stemmen. Han ble 93 år gammel.

 Charles Sykes / AP / NTB
STJERNE: James Earl Jones startet karrieren på teaterscenen. I 2016 ble han tildelt en spesial-Tony for sitt livslange arbeid. Foto: Charles Sykes / AP / NTB

Publisert 09.09.2024 22:41 Sist oppdatert 2 minutter siden

Det er Jones' representanter i Independent Artist Group som bekrefter dødsfallet til Deadline. Han døde mandag morgen i sitt hjem i Dutchess County i New York.

Selv om James Earl Jones’ ansikt har vært å se i en rekke filmer gjennom fem tiår, er det nok mange som først og fremst ville kjent igjen skuespilleren på stemmen.

For hans store internasjonale gjennombrudd var han ikke engang noen gang på settet.

Han sto, etter eget ønske, heller ikke på rulleteksten da filmen «Star Wars» og skurken Darth Vader tok verden med storm i 1977.

 Frankie Ziths / AP / NTB
TI ÅR ETTER: James Earl Jones får en klem av Mark Hamill, Luke Skywalker i «Star Wars», etter en opptreden på Broadway i 1987. Foto: Frankie Ziths / AP / NTB

Mens mannen bak masken, den britiske bodybuilderen David Prowse, hadde en sterk vestengelsk aksent, bidro Jones’ grove amerikanske stemme til å gi karakteren status som en av filmhistoriens mest episke skurker.

Heller ikke i oppfølgeren «Imperiet slår tilbake» tre år senere sto Jones på rulleteksten. Det til tross for at Jones i filmen uttalte en av filmhistoriens mest omveltende replikker:

No, I am your father

Mark Hamill, som spiller karakteren Darth Vader er far til, Luke Skywalker, har mandag kveld delt et innlegg med nyheten om Jones' død på X.

«RIP dad», eller «Hvil i fred, pappa», skriver han. 

– Bare en spesialeffekt

Da George Lucas avsluttet den originale trilogien i 1983, dukket imidlertid Jones' navn opp.

I et intervju med Newsday i 2008 forklarte Jones hvorfor han opprinnelig ikke ønsket å bli kreditert. I filmen «Exorcisten» fra 1973 var Mercedes McCambridge hyret inn for å være stemmen til djevelen som kom ut av Lina Blairs karakter Regan MacNeil.

– Da var det en kontrovers om hvorvidt Mercedes skulle bli kreditert. Jeg var en av de som tenkte hun bare var en spesialeffekt. Da det kom til Darth Vader sa jeg: «nei, jeg er bare en spesialeffekt», sa Jones.

 Chip East / Reuters / NTB
STEMMEN UTENFOR MASKEN: James Earl Jones var aldri bak masken, men det var likevel hans stemme som kom ut av Darth Vaders munn. Her er de avbildet sammen i 2002. Foto: Chip East / Reuters / NTB

I et intervju med CNN i 2010 fortalte Jones at han likte at ingen visste hvem stemmen bak masken til Darth Vader var.

– Det ble et stort mysterium. «Hvem var inne i maska?», fortalte Jones den gang.

– Folk sa at stemmen lignet på den til Geoffrey Holder. Og jeg brukte å si at: «Ja, det gjør den». Det var morsommere å nekte for at det var min stemme, enn å innrømme at jeg var stemmen.

Det endret seg imidlertid da Darth Vader døde i den tredje filmen, senere kjent som episode 6 i «Star Wars»-sagaen, «Jediridderen vender tilbake»

– Da godtok jeg å bli kreditert, sa Jones.

Da George Lucas ga ut spesialversjoner av den originale trilogien i 1997, var Jones’ navn å finne på rulleteksten også på de to eldste filmene.

– Ga opp å snakke

Jones ble født 17. Januar 1931 i Arkabutla i Mississippi. Moren Ruth var lærer, mens faren Robert var både bokser, butler og sjåfør. Ikke lenge etter forlot faren familien for å gjøre suksess som skuespiller i både Hollywood og i New York.

Far og sønn fikk først muligheten til å bli kjent med hverandre på 1950-tallet.

Da Jones var fem, flyttet han til besteforeldrene på morssiden i Jackson i delstaten Michigan. Flytteprosessen var en traumatisk opplevelse for den unge gutten.

Fra han var fem til han var 14 snakket han knapt et ord. I et intervjuet med CNN i 2010 fortalte han om problemene med stamming.

– Jeg stammet så mye at jeg ga opp å snakke, sa Jones.

I intervjuet ga han mye ære til en engelsklærer, som ifølge Jones ga han selvtillit til å starte å snakke igjen.

– Vi leste fantastisk litteratur, og tanken om å kunne si de ordene inspirerte meg virkelig. Jeg forventet aldri at jeg kunne skrive ting som det, men jeg ønsket å kunne si dem.

 Evan Agostini / AFP / NTB
GIFT: James Earl Jones sammen med kona Cecilia Hart før Tony-utdelingen i 2005. Foto: Evan Agostini / AFP / NTB

Shakespeare, CNN og Løvenes konge

Og ønsket om å kunne si ordene i tekstene Jones leste som ungdom, kom virkelig til oppfyllelse da han på 1950-tallet startet som skuespiller.

Han utmerket seg tidlig blant annet i Shakespeare-roller.

I 1969 vant han Tony-prisen, teaterbransjens mest anerkjente, for beste skuespiller for rollen som bokseren Jack Jefferson i skuespillet «The Great White Hope».

 GB / AP / NTB
I RINGEN: I forbinnelse med «The Great White Hope» møttes Jones og Cassius Clay, senere kjent som Mohammed Ali, i bokseringen. Foto: GB / AP / NTB

Teaterscenen var Jones' viktigste arbeidsplass gjennom store deler av karrieren, og i 2016 fikk han en spesial-Tony for et livslangt arbeid på scenen.

Fra midten av 1970-tallet var han imidlertid stadig oftere å se på filmlerretet. Blant prominente roller finner vi i filmer som «Coming to America» (1988) og den Oscar-nominerte «Fields of Dreams» (1989).

I 1994 var det igjen stemmen som ga Jones oppmerksomhet, den gang som stemmen til løven Mufasa i Disneys «Løvenes konge». Han gjentok rollen i nyinnspillingen av filmen i 2019.

Den gjenkjennbare stemmen ble også brukt av TV-kanalen CNN.

I anledning at kanalen markerte ti år på skjermen i 1990, begynte de å bruke en promo der Jones sa ordene «This is CNN».

This is CNN

Jones fortsatte også å gi stemmen til Darth Vader i en rekke ulike «Star War»-filmer og serier opp gjennom årene, men i 2022 pensjonerte han seg fra rollen.

«Slutt» for ikonisk Hollywood-stemme

Jones var gift med skuespiller Cecilia Hart fra 1982 til hennes død i 2016. Sammen fikk de sønnen Flynn.

Read Entire Article