Jakobs «utenomjordiske» comeback: – Helt på grensen av hva kroppen kan tåle

1 month ago 18



Bror Filip innrømmer at Jakob Ingebrigtsen (23) har vært heldig etter skaden ga seg i vinter.

Jakob Ingebrigtsen bukker på stadion i Polen etter verdensrekorden på 3000 meter. Foto: SERGEI GAPON / AFP / NTB
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 28.08.2024 11:01

Da Jakob Ingebrigtsen knuste den «uslåelige» verdensrekorden på 3000 meter søndag med tiden 7.17,55, beviste Sandnes-fenomenet at han er bedre enn noen gang. Tross at store deler av oppkjøringen ble ødelagt av en skade i akillesenakillesenAkillessenen er en stor sene som forbinder musklene i leggens bakside med hælbenet. Skader på denne senen kan være alvorlige og kreve lang rehabilitering..

Å gå fra fire måneder med skadeavbrekk, til dette ... det er utenomjordisk, sa bror Filip til VG.

Frem til februar gikk det flere måneder uten av Jakob Ingebrigtsen kunne løpe. Det var karrierens første langvarige skade.

3000-meteren til Ingebrigtsen har blitt stemplet som tidenes norske idrettsprestasjon av enkelte. Foto: Jarek Praszkiewicz / EPA / NTB

Likevel har sesongen gitt OL-gull på 5000 meter, europeisk rekord på 1500 meter med 3.26,73 og verdensrekord på 3000 meter.

– Jeg tror ikke noen andre enn Jakob hadde hatt treningsgrunnlaget til å klare dette comebacket. I februar la vi en plan ut fra de forutsetningene vi hadde. Og Jakob pushet denne planen helt på grensen av hva kroppen kan tåle, sier Filip til VG.

Det handler enkelt forklart om å belaste kroppen med så mye og hard trening som den tåler – uten at det bikker over.

– Ingen er flinkere enn Jakob til nettopp dette. Han har så mye treningsgrunnlag i kroppen at han vet akkurat hva som er for mye og hva som er for lite.

Jakob og Filip Ingebrigtsen fra en treningsleir i USA i 2022. Foto: Thomas Nilsson / VG

Men broren, som er en av Jakobs aller viktigste støttespillere, erkjenner at flaksen har vært på riktig side.

– Sannheten er vel også at vi har hatt en god dose flaks. Det er mye som kunne gått galt ved sykdom, for eksempel. Men siden februar har alt gått etter planen, sier Filip.

I en vanlig treningsuke i månedene rundt jul løper Jakob Ingebrigtsen rundt 180 kilometer i uken. Sist oppkjøring ble det heller to daglige økter med alternativ trening – stort sett på ellipsemaskin.

– Det var en enorm mental utfordring – det å bli fratatt muligheten til å gjøre det han elsker. Og det var en litt diffusdiffusNoe som er uklart eller vanskelig å identifisere. skade som ikke ga et klart svar på når den ble borte. Det krever sin karakter, sier fysioterapeuten Steffen Vasbø, som har jobbet med Ingebrigtsen-brødrene i årevis.

Steffen Vasbø har jobbet med Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen i årevis. Dette bildet er tatt i 2013. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Da VG møtte Ingebrigtsen i februar, innrømmet han frustrasjon over at prognoseneprognosene Forutsigelser eller estimater om hvordan noe vil utvikle seg i fremtiden, ofte brukt om helbredelse etter skader. på skaden stadig endret seg.

– Han taklet det som en mann. Du så karakteren hans, jeg er veldig stolt av ham. Han gjorde jobben som skulle til da han var skadet. Og tiden fra han kunne løpe igjen, har han brukt veldig smart.

Etter akillesskaden har Ingebrigtsen begynt med å gjøre enkle øvelser for å aktivere motorikken i føttene før mange av treningsøktene hans. Det har gitt resultater, mener Vasbø.

BiomekaniskBiomekaniskHvordan forskjellige deler av kroppen beveger seg og påvirker hverandre. ser han nesten sterkere ut enn før. Man ser det på fotavviklingenfotavviklingenMåten foten ruller fra hæl til tå under en bevegelse, som i løping. hans. Han er sterkere og har en bedre løpsøkonomi. Steget er sterkere. Du ser det tydelig i kraften fra hamstringenhamstringen En gruppe av tre muskler langs baksiden av låret som er viktige for å kunne bøye kneet og strekke hoften. hans.

– Brødrene Filip og Henrik har slitt mye med skader de siste årene, prater dere om noe om hvordan Jakob skal unngå det samme?

– Nei, hver kropp er ulik, så det ville vært unødvendig å bruke mye tid på. Men la oss håpe at Jakob slipper det samme trøbbelet som Filip og Henrik har måtte gjøre.

Neste løp for Jakob er torsdag 5. september: 1500 meter i Zürich mot OL-pallen Cole Hocker, Josh Kerr og Yared Nuguse. Det er en perfekt mulighet for revansje etter fiaskoen i Paris.

Og kanskje står nok en verdensrekord for fall?

Ingebrigtsen lekte med OL-mester Hocker i Lausanne:

Read Entire Article