Israelsk-amerikansk Hamas-gissel er død

1 month ago 21



Israelsk-amerikanske Hersh Goldberg-Polin, som ble tatt som gissel av Hamas 7. oktober i fjor, er død, opplyser familien til nyhetsbyrået AP.

 J. Scott Applewhite / AP / NTB
DØD: Hamas-gisselet Hersh Goldberg-Polin (her avbildet på skjermen bak) er død, 23 år gammel, opplyser familien hans. Israelsk-amerikaneren ble tatt som gissel av Hamas 7. oktober 2023. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Publisert 01.09.2024 05:50

Goldberg-Polin ble tatt av Hamas fra musikkfestivalen der godt over 300 mennesker ble drept.

– Det er med knuste hjerter og i dyp sorg at Goldberg-Polin-familien kunngjør at deres elskede sønn og bror Hersh er død. Familien takker dere for all kjærlighet og støtte, og ber om ro i denne tiden, heter det i en uttalelse som kommer natt til søndag.

Sent lørdag kveld kunngjorde det israelske militæret at de hadde funnet døde gisler inne på Gazastripen.

Goldberg-Polin var et av de mest kjente gislene, da foreldrene hans har møtt verdensledere og bedt innstendig om hjelp. I juli talte de til Demokratenes landsmøte, der publikum ropte «hent dem hjem».

I en uttalelse via det israelske utenriksdepartementet lørdag kveld opplyser IDF at de fant de døde mens de var i kamp.

Det hvite hus melder at seks gisler er funnet døde. 

– For øyeblikket jobber soldatene fortsatt i området og gjennomfører en prosess for å hente ut og identifisere de døde, som vil ta flere timer, heter det i uttalelsen. Videre ber IDF offentligheten om å ikke spekulere og spre rykter mens de døde blir identifisert.

USAs president Joe Biden møtte reportere i Delaware lørdag og kunne da fortelle at hans stab hadde vært i kontakt med israelerne og fått bekreftet at de har funnet døde på Gazastripen.

Han visste ikke hvor mange det er snakk om, og sa at han ikke kunne si noe om hvem det er som er funnet.

 Trasfrir Abayov / AP / NTB
KJEMPET: Israelsk-amerikanske Hersh Goldberg-Polin er blant de seks døde gislene som ble funnet på Gazastripen lørdag. Goldberg-Polins foreldre Rachel Goldberg (t.v.) og Jon Polin (i midten) har kjempet for å få sønnen fri. Foto: Trasfrir Abayov / AP / NTB

Varsler stordemonstrasjon

En organisasjon som representerer pårørende til dem som ble tatt som gisler av Hamas, skriver i en uttalelse at statsminister Benjamin Netanyahu har «sviktet gislene» og at «det er nå et faktum», melder Haaretz.

– Fra og med i morgen kommer landet til å skjelve, vi ber allmennheten være forberedt, skriver organisasjonen og legger til at det søndag morgen vil komme «ytterligere, detaljerte meldinger».

Også lørdag var det store demonstrasjoner i Tel Aviv, der tusenvis møtte opp for å oppfordre regjeringen til å inngå en avtale. Det oppsto flere sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

 Ohad Zwigenberg / AP / NTB
DEMONSTRERER: Israelere demonstrerer i Tel Aviv mot Netanyahu-regjeringen, som de ber inngå en avtale om våpenhvile for å få hentet hjem gislene på Gazastripen. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

– Dømt til døden

Lørdag kveld, før beskjeden om de døde gislene kom, stilte slektninger av de bortførte på et møte ved IDFs hovedkvarter i Tel Aviv. Der anklaget de statsminister Benjamin Netanyahu for å ha sviktet gislene.

– Netanyahu og hans regjeringspartnere har bestemt seg for å torpedere våpenhvileavtalen for Philadelphi-korridoren, og med det forsettlig dømme gislene til døden, het det i en uttalelse.

Blant sentrale stridsspørsmål i forhandlingene mellom Israel og Hamas er Israels krav om å få beholde militær kontroll over den såkalte Philadelphi-korridoren, en smal 14,5 kilometer lang landstripe langs Gazas sørlige grense til Egypt.

Hamas krever full israelsk tilbaketrekning fra Gaza, og Egypt skal også ha gjentatt at de ikke vil godta noen israelsk tilstedeværelse ved grensa.

Biden håpefull om avtale

Foruten å snakke om funnet av de døde, sa Biden til journalistene at han stadig er optimistisk rundt sjansene for å få landet en avtale som kan gjøre slutt på krigen.

– Jeg tror vi nærmer oss å lande en avtale. Det er på tide at denne krigen slutter, sa Biden.

Han la til at «folk fortsetter å møtes».

– Vi tror at vi kan få til avtalen, de har alle sammen sagt at de er enige i prinsippene, sa Biden.

Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) bortførte rundt 250 israelere og utlendinger under angrepet 7. oktober i fjor. Rundt 1200, stort sett sivile, ble drept i angrepet.

IDF regner med at om lag 100 personer fortsatt holdes som gissel på Gazastripen.

Minst 40.691 palestinere er drept og 94.060 såret i de israelske angrepene siden 7. oktober, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Read Entire Article