Det melder The Times of Israel.
– UNRWA, organisasjonen hvis ansatte deltok i 7. oktober-massakren og der mange ansatte er Hamas-medlemmer, er del av problemet i Gaza, ikke løsningen, skriver Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse, delt av den israelske avisen.
– FN ble gitt utallige bevis på Hamas-medlemmer som jobber i UNRWA, men ingenting ble gjort, står det videre.
Den israelske Axios-journalisten Barak Ravid har også delt et brev fra israelsk UD til FNs generalforsamling på X.
I brevet opplyser Israel at de opphever avtalen som ble inngått etter seksdagerskrigen i 1967, som regulerer UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.
Dette skjer etter at Israel mandag vedtok nye lover som forbyr UNRWA i Israel og setter en stopper for FN-organisasjonens arbeid i de palestinske områdene Gazastripen og Vestbredden.
– Lovene vil tre i kraft etter tre måneder, står det i brevet fra israelsk UD.
– I løpet av denne tiden, og etterpå, vil Israel fortsette å jobbe med internasjonale partnere, inkludert FN for å sørge for humanitær hjelp til sivile i Gaza på en måte som ikke undergraver Israels sikkerhet.
Israel har flere ganger anklaget UNRWA-ansatte for å være medlemmer av Hamas og delta i terroraktiviteter. De har også hevdet at UNRWA-ansatte deltok i 7. oktober-angrepet.
UNRWA har sagt opp et lite antall ansatte som de mener har hatt koblinger til 7. oktober-angrepet.
FN har også gjennomført uavhengige granskinger som har konkludert med at anklagene ellers er grunnløse og at Israel mangler beviser.
Rundt 1200 israelere ble drept i det Hamas-ledede angrepet i Israel i fjor. Omlag 250 mennesker ble tatt som gisler til Gaza.
Israel svarte med å angripe Gazastripen. Over 43.000 palestinere er drept gjennom krigen, ifølge helsemyndighetene i Gaza. Det skriver Reuters.
UNRWA ble etablert i 1949 for å hjelpe de mange hundre tusen palestinerne som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet året før. I de 75 årene siden har organisasjonen fortsatt å gi grunnleggende tjenester til disse flyktningene, og etterkommerne deres, på Gazastripen og Vestbredden, og i Libanon, Jordan og Syria.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 04.11.2024, kl. 06.23