Israel har gått inn i Libanon

6 days ago 5



I denne artikkelen kan du lese om:

  1. USA advarer Iran
  2. Motstridende meldinger
  3. Hæren forlater stillinger
  4. Informert om angrep
  5. Militærekspert om bakkeinvasjon
  6. Eskalering
  7. Sivile i skuddlinjen

Israelske bakkestyrker startet natt til tirsdag et angrep som de omtaler som begrenset og målrettet mot Hizbollah-mål i Sør-Libanon, opplyser det israelske forsvaret (IDF).

Det dreier seg om «målrettede bakkeangrep» som er «begrenset og lokale» i landsbyer nær den israelske grensen, ifølge IDF.

I tillegg til bakkestyrker får de også støtte av luftforsvar og artilleri, ifølge uttalelsen.

Det er ikke meldt om sammenstøt mellom israelske soldater og Hizbollah-militsen.

Libanesiske medier melder ifølge Reuters at en bygning i den palestinske flyktningleiren Ein el-Hilweh er truffet.

Ein El Hilweh-leiren ligger sør for Saida i Sør-Libanon. Det er den største palestinske flyktningleiren i Libanon, ifølge FN. Den ble opprettet i 1948.

Den palestinske militærlederen Mounir Maqdah var målet for angrepet, ifølge nyhetsbyrået. Han er leder for den libanesiske delen av Fatahs væpnede fløy, al-Aqsa-martyrenes brigader.

Militærlederen skal ha overlevd angrepet, skriver Al Jazeera tirsdag morgen. Minst fem personer mistet livet i bombingen, deriblant hans sønn Hassan al-Maqdah.

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, tror israelerne vil prøve å fremprovosere flere rakettangrep fra Hizbollah sin side.

– Da blir det lettere for israelsk etterretning å finne de gjenværende utskytningsbasene og den gjenværende infrastrukturen som de fremdeles ikke har tatt ut, sier Heier til NRK tirsdag morgen.

Videre sier han at israelske bakkestyrker i første omgang vil prøve å få kontroll på de nærmeste landsbyene ved grensen.

Se video av eksplosjoner nær grensen mellom Israel og Libanon:

«Mellomfase»

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole Sigbjørn Halsne omtaler hendelsen som «en vanlig mellomfase» for å bedre kartlegge og svekke motstanderen.

Han mener nattas angrep kommer når man er ferdige med innledende luftangrep og eventuelt går inn i en mer fullskala bakkeinvasjon.

– Israel sender inn mindre styrker for å tvinge Hizbollah-krigerne i området til å flytte seg og dermed gjøre dem sårbare for nye luft- og artelleriangrep, sier Halsne til NRK tirsdag morgen.

IDF har delt videoer som skal vise forberedelser til det de omtaler som «neste fase»:

1. Advarer Iran

Natt til tirsdag har USAs forsvarsminister Lloyd Austin snakket med sin israelske kollega Yoav Gallant, ifølge Pentagon.

– De er enige om nødvendigheten av å fjerne angrepsinfrastruktur langs grensen for å sikre at libanesiske Hizbollah ikke kan gjennomføre 7. oktober-lignende angrep mot Israels nordlige områder, står det i en uttalelse.

Pentagon kom også med en advarsel til Iran om «alvorlige konsekvenser» hvis landet skulle angripe Israel direkte som svar.

2. Forvirring om hva som skjedde på bakken

I rask rekkefølge begynte meldingene å tikke inn mandag kveld. Samtidig har det vært forvirring rundt hva som faktisk skjer på bakken.

NRKs korrespondent Yama Wolasmal i Beirut forteller sent mandag kveld at han hørte seks kraftige eksplosjoner i Dahieh-området. Det melder også reportere fra Reuters og AFP.

NRKs korrespondent i Beirut, Yama Wolasmal, sier det har vært forvirrende meldinger om en mulig israelsk bakkeoffensiv. Samtidig pågår angrepene sør i Beirut.

Dette skjedde kort tid etter at det israelske militæret ba innbyggere i Sør-Beirut om å evakuere så fort som mulig på grunn av planlagte angrep på Hizbollah-mål.

Samtidig la Moshe Solomon fra det Det religiøse sionistpartiet ut en melding på X om at en bakkeinvasjon i Libanon hadde startet, men at den så ble avbrutt.

Denne meldingen ble deretter slettet, ifølge avisen Haaretz.

Flere medier har i løpet av kvelden meldt at Israel i løpet av kort tid vil gå inn i Libanon med bakkestyrker.

– Det neste stadiet i krigen mot Hizbollah vil starte snart, skrev Israels forsvarsminister Yoav Gallant på X etter et møte med lokale politikere i Nord-Israel.

Bombing Beirut

Israel gjennomfører flere kraftige luftangrep i Beirut mandag kveld.

Foto: Fadel Itani / AFP

USA skal blant annet ha sett forflytninger av styrker langs grensen, opplyste en anonym amerikansk tjenesteperson til nyhetsbyrået Reuters.

3. Libanons hær forlater stillinger

Også Washington Post og CBS News melder at Israel har informert USA om at de planlegger en begrenset bakkeoperasjon i Libanon. Begge henviste til anonyme amerikanske myndighetskilder.

Den israelske hæren sier mandag kveld at flere områder i Nord-Israel er avstengt og erklært «stengte militære soner». Det gjelder byen Metula og kibbutzene Misgav Am og Kfar Giladi.

Det blir meldt om store israelske artilleriangrep langs grensen.

Artilleri og soldater om natten

Israelsk artilleri nært grensen til Libanon mandag.

Foto: Baz Ratner / AP

Den libanesiske hæren skal også ha begynt å trekke seg fem kilometer vekk fra grensen i Sør-Libanon, ifølge sikkerhetskilder som Reuters har snakket med.

4. USA: Informert om flere angrep

Tidligere på ettermiddagen hevdet Israels hær at de så langt ikke hadde invadert nabolandet.

– Men alle muligheter er på bordet, sa representant for hæren, Adam Ittah til journalister.

Stort boligområde med mange hus og trær.

Den israelske byen Metula helt på grensen til Libanon er blant stedene som nå er avstengt og erklært en «militær sone». Bildet er fra oktober 2023.

Foto: JOSEPH EID / AFP

Mandag kveld norsk tid bekrefter imidlertid amerikanske myndigheter at israelske styrker allerede har vært inne på bakken i Libanon, melder Reuters.

– De har informert oss om flere operasjoner. Jeg har sett meldinger om bakkeoperasjoner, sa talsperson for amerikansk UD, Matthew Miller til journalister.

– De har sagt at dette er begrensede operasjoner med fokus på Hizbollah-infrastruktur nært grensen.

Røyk stiger opp fra hus.

Røyk stiger opp etter et israelsk luftangrep mot landsbyen Khiam i Sør-Libanon mandag.

Foto: RABIH DAHER / AFP

5. Militærekspert: – Bordet er dekket

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, mener det er sannsynlig at en invasjon er på trappene. Det er det tre grunner til:

  1. Irans «unnfallenhet». Iran er Hizbollahs viktigste allierte. Landet har så langt ikke reagert på Israels angrep. Det «senker terskelen» for en israelsk bakkeinvasjon.
  2. Interne splittelser i Israel. Israels statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere minister Benny Gantz, som nå er medlem av nasjonalforsamlingen Knesset, har vært uenige om Israels krig på Gazastripen. Men de er enige om å krige mot Hizbollah i et forsøk på å sikre områdene nord i Israel.
  3. Israelske luftangrep mot Libanon. Dette er en «klassisk forbekjempelse», ifølge Heier. Altså en forberedelse på en bakkeinvasjon. Israel har den siste tiden angrepet Hizbollah-stillinger, våpenlager og rakettutskytningsramper.

– Bordet er dekket for en påfølgende bakkeinvasjon, sier Heier til NRK.

Mandag kom Israels statsminister Benjamin Netanyahu med en advarsel til Iran:

– Det finnes ingen steder vi ikke vil gå for å beskytte våre folk og vårt land, sa han i et videoklipp, ifølge Reuters.

På spørsmål om en mulig israelsk bakkeinvasjon av Libanon svarte USAs president Joe Biden mandag at han ville vært «komfortabel» med om Israel avsto.

– Vi vil fortsette å jobbe med våre partnere i regionen for å fremme en diplomatisk løsning, sa utenriksminister Antony Blinken til journalister.

Bygninger er i ruiner etter israelsk angrep i Libanon

Nødetater jobbet på stedet etter et israelsk angrep mot byen Ain Deleb i Sør-Libanon mandag.

Foto: Aziz Taher / Reuters

Også Storbritannias utenriksminister David Lammy sier at han ønsker en våpenhvile.

– Det beste nå er en umiddelbar våpenhvile for å finne en politisk løsning, sa Lammy ifølge Sky News. Han la til at situasjonen på bakken er «i rask endring».

Også FN advarer om konsekvensene av en bakkeinvasjon for befolkningen i Libanon og Israel, og for at det kan eskalere til en større regionalkrig.

– Vi vil ikke se noen som helst form for bakkeinvasjon, sa talsperson for generalsekretær António Guterres, Stéphane Dujarric, melder nyhetsbyrået DPA.

Rundt 10.000 FN-styrker er utplassert i Libanon. De er fortsatt til stede, ifølge Dujarric.

6. Trappet opp bombeangrep

Den siste tiden har verden holdt pusten samtidig som spenningen mellom Israel og Hizbollah-militsen i Libanon har tiltatt. For to uker siden ble tusenvis skadet da sambandsutstyr som tilhørte Hizbollah-medlemmer, eksploderte.

Så begynte Israel et intensivt bombeangrep mot mål i Libanon. I helgen bekreftet Hizbollah at deres beryktede leder, Hassan Nasrallah, ble drept i et israelsk bombeangrep mot Beirut.

En mann sitter på huk og stirrer på boligblokker i ruiner

En mann stirret søndag utover ruinhaugen etter Israels angrep mot Haret Hreik-nabolaget i Libanons hovedstad Beirut som tok livet av Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Foto: - / AFP

Israel har det siste året «kriget på seg» en stor selvtillit, mener Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. I tillegg til at en respons fra Iran har uteblitt, har USA ikke klart å holde Israel i tøylene.

Men en bakkeinvasjon kan koste Israel dyrt, mener Heier. Israel kan slite når de skal kjempe Hizbollah-krigere som er på hjemmebane og gjemmer seg blant sivilbefolkningen.

– Å gå inn med bakkestyrker i byer og landsbyer er mye vanskeligere enn å føre krig fra luften. Israel risikerer å havne i en hengemyr og bli stående i måned etter måned, eller til og med år etter år, sier Heier.

7. Sivile i skuddlinjen

Geriljataktikker som minefeller og bakholdsangrep, og lokalkunnskap kan «jevne ut maktforholdet» mellom Hizbollah og Israel, mener Heier.

Han peker også på at dette er taktikker som går hardt utover sivilbefolkningen, som havner midt i skuddlinjen mellom de krigende partene.

Røyk stiger opp fra en bygning etter Israelsk angrep.

De siste ukene har Israel gjennomført en rekke angrep mot mål i Libanon, særlig i sør. Her bombet de mål i Khiam 28. september.

Foto: RABIH DAHER / AFP

– At det blir store sivile tap er det ikke tvil om, understreker Heier.

– Hizbollah vil også være medansvarlig for at Israels brutale krigføring får uproporsjonalt stor skade for sivilbefolkningen.

I tillegg minner Heier om at Hizbollah er en stor politisk bevegelse. En militær seier blir trolig kortsiktig da en ny generasjon Hizbollah-krigere vil tre frem om noen år.

Spenningen mellom Israel og Hizbollah-bevegelsen har tiltatt siden Gaza-krigen begynte 7. oktober i fjor. I løpet av året har både Israel og Hizbollah gjennomført en rekke angrep mot hverandre.

Flere enn 1600 mennesker er så langt drept i angrep mot Libanon, ifølge Reuters. Hizbollah-angrep har tatt livet av rundt 50 mennesker i Israel.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Tidligere i denne saken stod det at Benny Gantz er minister. Det riktige er at Benny Gantz er tidligere minister og nå medlem av nasjonalforsamlingen Knesset. Feilen ble rettet opp klokken 22.48, den 30. september 2024.

Publisert 30.09.2024, kl. 19.11 Oppdatert 01.10.2024, kl. 07.29

Read Entire Article