Israel-ekspert: Det gagner Netanyahu om gislene dør

1 month ago 25



Stadig flere israelere tror landets statsminister Benjamin Netanyahu med vilje saboterer våpenhvileforhandlingene med Hamas for å forbli ved makten. Foto: Naama Grynbaum / AP / NTB

Stadig flere israelere mener Benjamin Netanyahu med vilje saboterer våpenhvileforhandlingene. Det er det eneste som holder ham ved makten, tror Israel-ekspert.

torsdag 22. august kl. 12:24

Gjentatte forsøk har feilet, og USAs utenriksminister Antony Blinkens niende meglertur til Midtøsten endte onsdag uten en våpenhvile mellom Israel og Hamas i sikte.

Blinkens påstander om at Netanyahu var enig i USAs avtaleutkast, viste seg å ikke stemme. I israelske medier ble statsministeren sitert på at han var uenig i flere punkter, og våpenhvilesamtalene falt nok en gang i grus.

Hjemme i Israel begynner nå flere å spekulere på om Netanyahu gjør alt han kan for å sabotere samtalene med Hamas, til tross for at flere israelere fortsatt holdes som gisler på den krigsherjede Gazastripen.

Politisk motivert

– Krigen favoriserer ham. Det er det eneste som kan holde ham ved makten, sier den israelske statsviteren Uriel Abulof ved universitetet i Tel Aviv.

Da seks israelske gisler denne uken vendte hjem i likposer, uteble en takketale til Netanyahu. I stedet haglet kritikken.

Enken Ruti Munder står ved graven til ektemannen Avraham Munder, som ble drept i fangenskap på Gazastripen og denne uken ble sendt hjem til Israel i en likpose. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Gislenes pårørende anklaget statsministeren for å ha sviktet deres kjære to ganger: først da de ble bortført av Hamas, og så på nytt når de ble etterlatt i Gaza for å dø på grunn av regjeringens manglende evne – eller vilje – til å komme til enighet med Hamas.

– Netanyahu valgte å ofre gislene, sa Mati Dancyg til rikskringkasteren Kan. Denne uken ble hans døde far returnert til Israel.

– Regjeringen har blod på hendene sine. Onkelen min døde for Netanyahus (politiske) overlevelse, sa Zahiro Shahar Mor til Radio 103FM.

– Kunne ikke brydd seg mindre

At gislene returneres i likposer, er et resultat av regjeringens aktive valg, mener professor Abulof.

Færre gisler i live gir Netanyahu færre grunner til å bli tvunget til å inngå kompromisser med Hamas – og det hindrer gislene i å komme hjem til Israel med høylytte krav og kritikk mot regjeringen, sier han.

– På mange måter gagner det Netanyahu at gislene kommer tilbake døde. De vil at folket skal være så føyelige som mulig – og å dø er en måte å være føyelig på, sier Abulof.

Rimon Buchshtab tar farvel med ektemannen Yagev Buchstab som i mange måneder ble holdt som gissel i Gaza, og som onsdag ble gravlagt i sørlige Israel. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Dermed lar ikke regjeringen seg påvirke nevneverdig av kritikken mot gisselstrategien, argumenterer han.

– Regjeringen, spesielt Netanyahu med sin megalomani og narsissistiske tendenser, kunne ikke brydd seg mindre, sier statsviteren.

Netanyahu har gjentatte ganger blitt anklaget for å sabotere våpenhvileforhandlingene. Årsaken er at han vet at en gisselavtale ville ført til at regjeringskoalisjonen hans kollapset, tror Abulof.

Umulig situasjon

I juli meldte den israelske avisen Haaretz detaljert om hvordan statsministeren systematisk hadde stoppet forhandlingsprosessen for å unngå en avtale med Hamas.

I en lederartikkel tirsdag skrev avisens redaktør Aluf Benn at Netanyahu saboterer våpenhvileforhandlingene fordi han til syvende og sist ønsker en «langvarig okkupasjon av Gazastripen».

Over 40.200 palestinere er drept i den israelske krigføringen på Gazastripen. Krigen mellom Israel og Hamas har pågått i over ti måneder. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Tirsdag sa Einav Zangauker, som har en 24 år gamle sønn som fortsatt holdes som gissel i Gaza, at Israels etterretningssjef David Barnea i fortrolighet sa til ham at en gisselavtale er umulig «under den nåværende politiske ledelsen».

Etterretningssjefen tilbakeviste raskt Zangaukers uttalelse, ifølge avisen The Times of Israel.

Så lenge Netanyahu er ved makten, er det ingen sjanser for en avtale, tror Abulof.

– Krigen vil fortsette så lenge den ganger ham og hans politiske posisjon, sier han.

Read Entire Article