Israel åpner en ny front i Libanon. Dette er en veldig farlig utvikling

2 weeks ago 8



AFTENBLADET MENER: Israels alenegang i Midtøsten gjør en allerede livsfarlig situasjon enda verre. Libanon er nå en tikkende bombe.

Demonstrater holder opp et palestisk og et libanesisk flagg i protest mot Israels luftangrep på Libanon. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det var som om handlingene fant sted i en film eller en tv-serie, men angrepene mot Hizbollah i Libanon i forrige uke var etter alt å dømme en spektakulær israelsk operasjon. Personsøkere og radioer tilhørende medlemmer av Hizbollah eksploderte, og etterlot seg minst 38 døde og hundrevis av skadde.

Angrepet, og de påfølgende krigshandlingene med rakettangrep både i Israel og i Libanon, har bragt Midtøsten skremmende nær en ny storkrig. Israel har åpnet en ny, aktiv front i Libanon, i tillegg til den pågående krigføringen i Gaza og den omfattende undertrykkelsen av befolkningen i de palestinske områdene på Vestbredden.

Israels politiske alenegang fortsetter med andre ord. For samtlige av landets nære støttespillere, med USA i spissen, har advart mot å foreta seg noe som kan bringe en allerede ustabil og farlig situasjon helt ut av kontroll. Men den israelske regjeringen velger igjen å ikke lytte. Deres vurdering er åpenbart at det er militært nødvendig og/eller politisk opportunt å slå til nå.

Det uttalte målet er som med Hamas i Gaza: Organisasjonene skal «utryddes» og «knekkes», men uten at Israel har definert hvordan et slikt mål egentlig skal nås. Det er hundre tusen medlemmer i Hizbollah, som ikke bare er en væpnet organisasjon, men også et politisk parti med 12 prosent av plassene i Libanons parlament. Hva vil Israel gjøre med det?

Mandag morgen kom Israel med en oppfordring til sivilbefolkningen i et stort område i det sørlige Libanon – til sammen flere hundre tusen mennesker – om å forlate hjemmene sine. Det er ventet nye og intensiverte fly– og rakettangrep.

Som vanlig i denne regionen er det bakspillere og stedfortredere inne i bildet. Hizbollah er nært knyttet til og dels økonomisk og militært avhengig av regimet i Iran, som er en årelang sponsor av grupperinger som er i konflikt med Israel.

Under borgerkrigen i Syria fra 2013 til 2015 var Hizbollah aktivt inne i krigen mot den sunnimuslimske terrororganisasjonen IS, og regnes som lojale mot Assad-regimet i Damaskus (som også støttes og beskyttes av Iran).

Scenen er med andre ord satt for nok en stedfortreder-konflikt der uskyldige sivile på alle sider av grensene må bære omkostningene.

Fanget som regionen er i denne flere tiår lange voldsspiralen er det noen ganger veldig vanskelig å finne lyspunkter for Midtøsten. Men verdenssamfunnet må ikke gi opp.

Publisert:

Publisert: 23. september 2024 20:00

Read Entire Article