Isgrotte kollapset på Island – én omkommet

1 month ago 26



To skal fortsatt være savnet under ismassene etter at en isgrotte kollapset ved Breiðamerkurjökull på Island. Det skriver islandske medier.

Det er på isbreen Breiðamerkurjökull ulykken har skjedd. Dette bildet ble tatt ved grotten like før kollapsen, ifølge den islandske kringkasteren Ruv. Foto: Ruv

Publisert: 25.08.2024 18:49 | Oppdatert: 26.08.2024 06:00

Kortversjonen

Turister som besøkte grotten, skal være innesperret.

To personer ble reddet ut av grotten i går kveld, i natt siterer Ruv politiet på at en person er omkommet. To personer ligger fortsatt under ismassene etter at grotten kollapset.

Hulen kollapset mens en gruppe på 25 turister besøkte stedet.

Den andres tilstand beskrives som stabil, og letingen er satt på vent til det lysner igjen tirsdag. Det islandske sivilforsvaret har aktivert en kriseplan etter ulykken, skriver Ruv.

– Det er noen personer fanget inne i hula, sa politiets talsperson Þorsteinn Matthías Kristinsson til nettavisen Visir søndag kveld.

Forholdene på breen skal være veldig vanskelig.

Risikabelt å oppholde seg i

To av kystvaktens helikoptre er på vei til stedet, som skjedde på isbreen Breiðamerkurjökull.

Området er kjent for isgrotter, og guidede turer er populært blant turister.

Flere turoperatører påpeker at det kan være risikabelt å oppholde seg i isgrotter i sommerhalvåret.

– Vi tar vanligvis ikke med kunder inn i isgrottene om sommeren fordi det kan være veldig risikabelt. Vannmengden, varmen og konstant bevegelse i isbreen gjør grotter ustabile og mer utsatt for kollaps, skriver et av selskapene som tilbyr guidede turer i grottene på Breiðamerkurjökull.

Saken oppdateres.

Read Entire Article