IOC truer med å fjerne boksing fra OL-programmet

6 hours ago 5



Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever at de nasjonale bokseforbundene bryter med IBA, ellers blir det ikke noe boksing i OL i Los Angeles.

IOC vil at de nasjonale forbundene bytter fra IBA (International Boxing Association) til det nye forbundet World Boxing, der blant annet Sverige og Norge er to av 42 medlemsland.

IBA ledes av den kontroversielle russeren Umar Kremlev og ble grunnlagt i 1946. World Boxing ble etter mye strid grunnlagt i 2023.

Det er ikke sikkert at IOCs ultimatum er nok til at samtlige nasjonale forbund bytter til World Boxing.

– Det er mange land som får økonomisk hjelp av IBA, sier svensken Per-Axel Sjöström til TT.

Sjöström er tidligere sjef for Sveriges Bokseforbund og var sentral da Sverige byttet fra IBA til World Boxing sist år.

Han er ikke sikker på at IOCs bannlysing av IBA vil få den ønskede effekten.

– Så lenge mange land ser at de ikke er i stand til å produsere olympiske utøvere på egen hånd, synes de det er mye bedre å få pengehjelp enn å være med i et forbund som ikke har penger. Det hjelper ikke at de er et olympisk forbund.

Sjöström var selv delaktig da World Boxing ble dannet. Det skjedde etter en lang rekke skandaler i IBA som igjen førte til at IOC ville kaste boksingen ut av OL-programmet. Da IOC brøt med IBA ble lederen Umar Kremlev så sint at han beskyldte et IOC-medlem for å være en kriminell og at vedkommende burde skytes.

IBA slapp også russere og belarusere tidlig inn i varmen igjen, og det fikk blant annet svenske utøvere til å boikotte stevner der de var med.

Akkurat nå har 42 nasjoner meldt seg inn i World Boxing, men ingen kontinentale forbund har valgt å forlate IBA.

I starten av 2025 er det ventet at IOC vil ta den endelige beslutningen om boksingens framtid i OL.

Sjöström er usikker på om det blir noen stor medlemsvekst i World Boxing.

– Det handler veldig mye om penger. Man kan ikke se bort fra om at boksingen historisk sett har vært en veldig korrupt idrett, både når det gjelder dommeravgjørelser og at landene får penger for å stemme på den og den. Og man må heller ikke glemme at ikke alle landene er demokratiske.

Den tidligere svenske boksetoppen mener at idretten står foran «en utfordring uten like» når de skal få de nasjonale forbundene til å forlate IBA.

– Det er en helt ny verden som mange ikke kjenner seg igjen i, og det er en gigantisk utfordring. Det ligger i vektskålen om dette skal fungere eller ikke fungere. Akkurat nå har ikke World Boxing penger til å arrangere nok turneringer, og heller ikke turneringer som er attraktive nok. (NTB)

Read Entire Article