Inviterte kongen til Kina

1 week ago 7



Støre møtte Xi Jinping:

Xi åpnet med å hilse til kong Harald og invitere ham på et nytt besøk til Kina under møtet med statsminister Støre.

 Heiko Junge / NTB / POOL
HØYTIDELIG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB / POOL Foto: Heiko Junge

Publisert 09.09.2024 11:15

Møtet mellom Støre og Xi fant sted i det såkalte statlige gjestehuset i Beijing. De to møttes også i 2010, da Xi nylig var blitt Kinas leder og Støre var utenriksminister.

Xi åpnet med å hilse til kong Harald og invitere ham på et nytt besøk til Kina.

– Presidenten er også velkommen til å besøke Norge, svarte Støre.

Støre er i Kina for å markere 70 år med diplomatiske relasjoner til Kina.

Under møtet med Støre bemerket den kinesiske lederen at Norge var tidlig ute med å anerkjenne Folkerepublikken Kina, mens mange vestlige land holdt seg til å anerkjenne regjeringen på Taiwan som den legitime kinesiske regjeringen fram til 1970-tallet.

 Heiko Junge/NTB/POOL
MØTE: Xi tar imot Støre. Tonen dem imellom ble beskrevet som vennlig, men høytidelig. Foto: Heiko Junge/NTB/POOL

Vil ta opp Ukraina

Under sitt åpningsinnlegg gikk statsministeren Støre inn på Kinas rolle i å håndtere klimaendringene, regulering av kunstig intelligens og sikkerhetsspørsmål.

– Så gjelder det også noen av de enorme internasjonale sikkerhetsproblemene. Krigen i Ukraina, Koreahalvøya, og den fredelige løsningen av problemene i Sør-Kinahavet, ramset Støre opp.

Støre har tidligere uttalt at han vil ta opp krigen i Ukraina med Kinas president.

– Vi må formidle hva det vil si å være nabo med Russland som nå er i en fullskala invasjon av et annet naboland, sa Støre til TV 2 før møtet med Xi.

Han håper Kina kan bidra til fred i Europa. 

– Kina er Russlands viktigste partner og allierte. Når de har den nære posisjonen og i et styrkeforhold til Russland bør det være i deres interesse at denne krigen tar slutt. 

 Heiko Junge/NTB/POOL
BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Den forbudte by i Beijing mandag formiddag. Foto: Heiko Junge/NTB/POOL
 Heiko Junge/NTB/POOL
BESØK: Støre i Den forbudte by mandag formiddag. Foto: Heiko Junge/NTB/POOL

– Vi ber om at Kina vil bruke sin innflytelse i den retning, sier Støre.

Tonen mellom Xi og Støre ble beskrevet som vennlig, men høytidelig. Etter møtet gikk de to inn på et møterom med hver sin store delegasjon.

Næringslivet er med

I løpet av de tre dagene i Kina vil statsministeren ha en rekke møter med ledelsen i Kina. I tillegg til president Xi Jinping, vil han også treffe statsminister Li Qiang, lederen av Folkekongressen, Zhao Leji, og handelsminister Wang Wentao.

Norge handler mye med Kina, og landet er Norges tredje største handelspartner etter EU og USA. Norge importerer mange varer fra Kina, og Kina er også et viktig marked for norske bedrifter.

Det er rundt 160 norske selskaper som har virksomhet i Kina. Statsministeren har med en næringslivsdelegasjon fra DNV, Equinor ASA, Höegh Autoliners ASA, Kongsberg Maritime, Nordlaks, Norges Rederiforbund, Orkla ASA, Yara International ASA, LO og NHO. 

På reisen i Kina vil næringslivsbesøkene være knyttet til det grønne skiftet, grønn skipsfart og sjømat.

 Heiko Junge/NTB/POOL
ÆRESGARDE: Statsminister Jonas Gahr Støre ankommer Beijing internasjonale lufthavn tidlig mandag morgen. Han blir møtt av æresgarden og av viseutenriksminister Deng Li Foto: Heiko Junge/NTB/POOL

– Det er viktig for regjeringen å tilrettelegge for at norsk næringsliv kan samhandle med Kina der det er i Norges interesse. Norsk næringsliv og de to største partene i arbeidslivet vil delta på flere arrangementer under denne reisen for å fremme norske løsninger, sier statsminister Støre.

På reisen vil statsministeren besøke et verft hvor Höegh Autoliners ASA bygger et nytt og miljøvennlig skip, som skal kunne bruke ammoniakk som drivstoff.

– Nye skip som forurenser mindre er avgjørende for å nå klimamålene. Grønn skipsfart er et område hvor to kystnasjoner som Norge og Kina har interesse av å samarbeide, og flere norske underleverandører bidrar for å bygge dette skipet, sier Støre.

Statsministeren vil også holde en gjesteforelesning på Fudan-universitetet i Shanghai. Der vil han møte norske og kinesiske studenter.

Read Entire Article