Innfør kompetansekrav for en mer praktisk skole!

2 days ago 9



En bekymringsfull andel av lærerne som i dag underviser i praktiske og estetiske fag, har ingen faglig fordypning i fagene, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Vi trenger en skole der kompetanse og kunnskap settes høyt.

Publisert: 17.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Fredag 13. september kom stortingsmeldingen «En mer praktisk skole – bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn». Regjeringen viser flere ganger til at den vil styrke de praktiske og estetiske fagene, noe vi stiller oss bak.

Vi er glade for at det skal satses på videreutdanning i disse fagene, at kulturskolelærerne nevnes som en ressurs, og at det skal satses på oppgradering av spesialrom og nødvendig utstyr.

Tallenes tale er klar

Det viktigste er likevel læreren og lærerens fagkompetanse. I meldingen påpekes dette flere ganger. Blant annet sies det at «lærere med fagkompetanse i praktiske og estetiske fag er verdifulle i dette arbeidet» (vår utheving). Og litt lenger ut i meldingen «Lærerne i de praktiske og estetiske fagene har verdifull kompetanse som må verdsettes på lik linje med annen fagkompetanse» (vår utheving).

Fagre ord til tross - regjeringen bruker ikke anledningen til å sørge for at alle elever undervises av en lærer som har kompetanse i faget. Det mener vi er nødvendig.

Tallenes tale er nemlig klar. En bekymringsfull andel av lærerne som i dag underviser i praktiske og estetiske fag, har ingen faglig fordypning i fagene. 55 prosent av lærerne som er satt til å undervise i mat og helse, har ikke noen studiepoeng i faget. 48 prosent av lærerne som underviser i kunst og håndverk, har ikke studiepoeng i faget. 43 prosent av lærerne som underviser i kroppsøving, har ikke studiepoeng i faget.

For oss er det en selvfølge at den som skal være lærer i et fag, må ha inngående kompetanse i faget

Hvordan er det mulig? I dag stilles det ingen fordypningskrav for å undervise i disse fagene på barnetrinnet. På ungdomstrinnet må læreren ha 30 studiepoeng (et halvt års studie) i de praktisk-estetiske fagene.

For oss er det en selvfølge at den som skal være lærer i et fag, må ha inngående kompetanse i faget. Som utallige forskningsrapporter viser, er lærerens kompetanse en av de viktigste – om ikke den viktigste – innsatsfaktorene for å kunne gi god læring og høyt læringsutbytte. Lærere som har fordypning i faget, har en dyp faglig, fagdidaktisk og pedagogisk verktøykasse og kan derfor gjøre opplæringen både «praktisk og variert», som politikerne etterspør.

Vi trenger en skole der kompetanse og kunnskap settes høyt. Dette gjør vi ikke ved å skape A- og B-fag. Vi vil sterkt anbefale at det innføres kompetansekrav i alle fag. Slik kan regjeringens ambisjoner om en mer praktisk skole faktisk realiseres.

Vår anbefaling til regjeringen:

  • Innføre kompetansekrav for undervisning i kunst og håndverk, mat og helse, kroppsøving og musikk for lærere som underviser i disse fagene i grunnskolen. Kravene må være minst 30 studiepoeng på barnetrinnet og minst 60 studiepoeng på ungdomstrinnet.
  • Sørge for at hver lærerutdanningsinstitusjon styrker kompetansen og tilbudet innen praktiske og estetiske fag, slik at vi kan utdanne nok faglærere som møter behovet.
Read Entire Article