«Ingen dramatikk»? Å jo, da, dette er dramatisk. For hvem har flertall i Sandnes nå? Ingen!

1 month ago 18



KOMMENTAR: «Ingen dramatikk», sier Sissel Vikse Falch, som har sendt Sandnes-politikken ut i et nytt drama.

Ordfører Kenny Rettore (H) og varaordfører Kristoffer Birkedal (Frp) har fått servert ei skikkelige suppa i Sandnes når Sissel Vikse Falch har meldt seg ut av Høyre.
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Torsdag 22. august hadde plutselig ikke Kenny Rettore flertall i kommunestyret i Sandnes lenger. Restene fra den tropiske orkanen Ernesto traff Norge torsdag formiddag. Ingen ble hardere truffet enn Sandnes. Det var storm fra før, i alle fall i Høyre, og nå ble uværet skrudd ytterligere opp et hakk.

Høyres Sissel Vikse Falch var plutselig oppført som «uavhengig» i listen over medlemmer i kommunestyret.

For å ta konklusjonen med én gang: Nå er det kaos – igjen – i Sandnes.

Kenny Rettore hadde én å gå på.

Den ene er nå borte.

Marginen er borte

Litt enkel matematikk fra valget i 2023:

  • Høyre fikk 13 representanter
  • Frp fikk 12 representanter
  • Til sammen var de 25, og det holder akkurat til å få flertall i Sandnes.

Opposisjonen var bare 24 til sammen. Kennys flertall ble altså hengende på én person etter bruduljene i forhandlingene.

Én person altså. Null margin. Null.

Nå har de mistet den ene. Sissel Vikse Falch har meldt seg ut av Høyre og – foreløpig – ikke meldt seg inn i et nytt parti.

I skrivende stund vet vi ikke alt om hvorfor hun har meldt seg ut. «Jeg har aldri blitt en del av laget. Det har blitt begått et tillitsbrudd», sier hun til Aftenbladet, uten å ville presisere noe mer.

Dette laget har aldri blitt testet mer enn i den siste uken. Det har vært mange trefninger de siste dagene i rådhuset i Sandnes, i kjølvannet av sakene rundt Høyres gruppeleder Leiv Rune Mjølsnes. Vikse Falch kobler ikke sin utmelding direkte til håndteringen av den saken, men du vinner ingen twistpose for å foreslå en sammenheng.

Hva skjer nå?

Den politiske balansen i Sandnes er nå 24 mot 24 – og én uavhengig. Sånt er en oppskrift på kaos. Det er ingen grunn til å tro at Vikse Falch plutselig vil endre politisk kurs og stemme med SV, MDG og Rødt. Hun heller nok snarere mot den blåfargen som er mørkere enn Høyres, nemlig Frp's farger.

Men ordfører Kenny Rettore og varaordfører Kristoffer Birkedal kan ikke leve med denne situasjonen. De kan ikke belage seg på å måtte forhandle med en uavhengig representant i alt og alle for å få gjennomført politikken sin.

Hva skal den dynamiske duoen gjøre nå? Smiske seg inn på KrF igjen? Tja, den skulderen er nok ganske kald etter de totalt mislykka forsøkene på forhandlinger etter valget. Elge seg inn på MDG? Njet. Senterpartiet? Kommer ikke til å skje.

Å lage budsjetter og lange strategier krever et stabilt flertall. Å kalle dagens situasjon for noe som minner om «stabilt» vil være å trekke det noe langt.

Uansett må det forhandles på nytt, for ingen av de andre partiene vil være med og danse etter den blåblå pipen.

Oh, the drama!

Sissel Vikse Falch har tidligere vært medlem i Frp. Hun kan havne der igjen, noe som vil rydde i rekkene. Den løsningen vil redde mye, men så lenge Vikse Falch sitter som uavhengig, er det armar og bein og alle mot alle.

«Det er ingen dramatikk i min utmelding», sier Vikse Falch.

Å jo, da, dette er dramatisk. For hvem har egentlig flertall i Sandnes nå?

Ingen.

Publisert:

Publisert: 22. august 2024 14:59

Read Entire Article