Ingen 13-åringer bør sitte i fengsel

1 month ago 23



Publisert: 16.08.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oda Oline Omdal i Oslo Unge Høyre tok i Aftenposten 6. august til orde for å senke den kriminelle lavalderen til 13 år. Det er ingen god idé.

Ungdomstiden er sårbar. Hjernen modnes sent, og evnen til konsekvenstenkning er ikke ferdig utviklet før man er 25 år. Derfor kan 13-åringer gjøre dumme ting. Det betyr ikke at de er gamle nok til å sitte i fengsel. Fengsel holder kanskje ungdommene unna gaten i en periode, men bygger ikke opp alternativet de trenger for å klare seg i en hverdag uten kriminalitet.

Jeg er like urolig som Omdal for at unge begår kriminelle handlinger, og at ungdom blir utsatt for kriminalitet av jevnaldrende. Derfor må vi satse på tiltak som virker. At hjernen er i utvikling, gjør ungdom mottakelige også for positiv påvirkning.

God hjelp består ofte i tett oppfølging, et tilpasset dagtilbud, fritidsaktiviteter, miljøarbeidere både på dag og kveld og å få foreldrene opp i førersetet hjemme. Det finnes gode tiltak for 13-åringer som er involvert i kriminalitet. Fengsel er ikke et av disse.

Maria Jones

Psykolog

Read Entire Article