Influencere bør takke nei!

3 hours ago 3



Den siste tiden har flere norske influencere reklamert for kaloritellings-appen «Lifesum». Det burde de virkelig ikke gjøre.

 VGKRITISK: «Hvis man ønsker å telle kalorier finner man lett fram til disse appene selv. Man trenger ikke «hjelp» fra en influencer for å gjøre det», skriver Passar Qadir. Foto: VG
onsdag 25. september kl. 16:13
PASSAR QADIR

TikToker @passarqadir

Lifesum markedsføres som et verktøy for å gi oversikt over næringsinnhold og kalorier i ulike matvarer, og framstilles som ganske uskyldig.

Det er kanskje lett å tenke: «En app som skal lære deg mer om ernæring, er det så farlig da?».

Men svaret er åpenbart ja.

For hvilken effekt har dette på den usikre 14-åringen som mates med annonser om at det å telle kalorier er veien til lykke?

Dette, kombinert med alle bilder, videoer og «råd» om hvordan man kan få den «perfekte kroppen» kan virkelig bidra til å skade psyken til unge mennesker.

Influencere er forbilder for tusenvis av unge. Det innebærer naturligvis et stort ansvar. At de reklamerer for slike apper, er ikke bare urovekkende - det er direkte problematisk.

Jeg blir kvalm av at man tjener penger på bekostning av andres psykiske helse.

 «Hva skjedde med å lære unge om balanse, trivsel og glede i mat?», spør Passar Qadir.  Foto: Sabina Store-Ashkari, VGKALORI-TRACKING: «Hva skjedde med å lære unge om balanse, trivsel og glede i mat?», spør Passar Qadir. Foto: Sabina Store-Ashkari, VG

På overflaten kan det virke som det handler om livsstil og helse, men i virkeligheten spiller de på usikkerhetene til et publikum som kan være svært sårbare for slik innhold.

Tenk om de bidrar til å lokke unge mennesker inn i et strengt, rigid og skadelig spisemønster?

De har faktisk ingen garanti for hvem som ser reklamen og hvordan det kan påvirke dem.

Det som skremmer meg mest er ikke bare at de oppmuntrer til kaloritelling, men at de forsterker ideen om at mat kun handler om kalorier.

Hva skjedde med å lære unge om balanse, trivsel og glede i mat?

Vi lever i et samfunn der vi allerede er overeksponert for kroppspress og usunne skjønnhetsidealer, vi trenger ikke få reklame for kaloritellings-verktøy i feeden vår.

Privat

Hvis man ønsker å telle kalorier finner man lett fram til disse appene selv. Man trenger ikke «hjelp» fra en influencer for å gjøre det.

Dette handler ikke om at dagens unge er «hårsåre» eller «snøfnugg», for det er vi ikke, men om å lære av feilene vi som samfunn har gjort tidligere.

På slutten av 90-tallet ble det såkalte «heroin chic»-idealet normalisert, og ekstremt tynne kropper som ble sett på som noe å etterstrebe. Konsekvensene var svært alvorlige, og mange unge, særlig jenter, ble fanget i et ødeleggende kroppspress.

Det er ikke lenge siden jeg så en video der en 13-åring refererte til nettopp dette idealet.

Tenk at vi er her igjen, med kaloritellings-apper og reklame som indirekte forsterker disse destruktive holdningene.

Vi har et ansvar for å ikke la historien gjenta seg, og beskytte unge fra det farlige kroppspresset som har påvirket, og skadet, generasjoner.

Og når et slikt mønster og tankesett rundt mat og kropp har satt seg, kan det være svært vanskelig å bryte ut.

Influencere har en enorm påvirkningskraft, enten de vil det eller ikke.

Det handler om å forstå og akseptere det ansvaret som følger med, og ha integritet nok til å takke nei til samarbeid som kan skade unge følgere.

Hva tenker du?Hva synes du om apper hvor man kan logge kalorier?aDet er nyttig for å få oversikt over hva man spiser.bVet ikke helt, har aldri brydd meg om det.cJeg styrer unna.

Hvis du er avhengig av slike samarbeid, jobb hardere for å finne bedre eller andre alternativer.

Ingenting rettferdiggjør å bidra til at andre risikerer å utvikle spiseforstyrrelser eller et vanskelig forhold til mat og kropp, fordi du vil få inn litt penger fra et kommersielt samarbeid.

Ved å reklamere for slike verktøy gambler man med unge følgeres psykiske helse.

Jeg mener at den risikoen aldri vil være verdt å ta.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article