En forskningsrapport laget av i KPB (Kunnskapsparken Bodø AS) for de seks største kommunene i Norge-Norge, har sammenlignet distriktspolitikken i Norge og i Sverige.
I rapporten kommer det frem at svenske satsinger bidratt til befolkningsvekst og nye bedriftsetableringer i nabolandet.
Erlend Bulvåg, administrerende direktør i KPB, mener svenskene har fått til noe Norge ikke enda har klart.
– Denne gangen må vi nok se at svenske ligger godt foran oss i skiløypa, sier Bulsvåg.
Han tror dette skyldes at man i Sverige har klart å samarbeide tett på et statlig og regionalt nivå, og sammen med bedriftene.
– Den største forskjellen er at de har en statlig koordinator og regionale metoder for å få dette til å fungere, slik at hver enkelt bedrift får hjelp som de ellers ikke ville fått i Norge, sier den administrerende direktøren.
Sverige har i lang tid vært en industrinasjon med produksjon av både jordbruk, gruvedrift og utstyrsproduksjon. De siste årene har også landet jobbet med å kutte karbonutslippene i flere av industriproduksjonenene, mot et langsiktig grønt skifte.
Bulsvåg mener Nord-Norge bør lære av svenskene:
– Det er få landsdeler som matcher Nord-Norge sitt potensial til gjøre det samme som i Sverige, men problemet er at det ikke blir prioritert.
I den svenske kommunen Skellefteå, var det en utflyttingskrise på midten av 2000-tallet.
Ifølge Statistiska centralbyrån har kommunen på ett tiår, omtrent doblet innbyggertallet til rundt 75.000 innbyggere i dag.
Løsningen for å sikre befolkningsvekst, og spesielt for å få de unge til å bli i den den nordsvenske byen, ble satsing på storindustri.
– Vi har en kommune som har involvert næringslivet og lyttet til befolkningens behov i samfunnet. Det har vært veldig viktig, sier, Helena Renström, prosjektleder i Expo 2026 i Skellefteå.
Ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap), mener også Norge bør ta lærdom av svenskene, og tror suksessen skylder to faktorer:
– Det er to ting som utmerker seg særlig; de har hatt virkemidler som er målrettet og de har en koordinerendes funksjon som klarer å snakke sammen, sier Nielsen.
– Jeg erfarer som ordfører at vi mange ganger står alene i situasjoner som handler om etablering og utvikling. Vi trenger en tydeligere strategi for industri- og næringspolitikk i Norge, legger hun til.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er enig i at Norge bør dra i samme retning som Sverige, men at det er vesentlige forskjeller mellom de to landene som spiller inn.
– Vi kan ikke bare overta Sveriges løsning, og jeg tror ikke at det å gi alt av ansvaret til de statlige myndighetene vil funke hos oss, sier Myrseth.