– Ikke sett noe lignende

2 days ago 6



TV 2s krimekspert sier antallet ofre og tidsaspektet gjør Frosta-saken spesiell.

 Yngve Sem Pedersen / TV 2
LANG STRAFF: Olav Rønneberg er ny redaksjonssjef i programmet «Åsted Norge» på TV 2. Han mener den tidligere kommuneoverlegen risikerer mange år i fengsel. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Publisert 17.09.2024 17:13

I en periode fra 2004 til og med 2022 mener påtalemyndigheten at Arne Bye (55) skal ha utført overgrep mot 96 kvinner.

Overgrepene mot nesten et tresifret antall kvinner skal ha skjedd over to tiår. TV 2s krimkommentator Olav Rønneberg sier saken er en av de mest oppsiktsvekkende sakene har vært borti. 

– Man skal være forsiktig med å gradere slike saker, men jeg har ikke sett noe lignende tidligere, i alle fall ikke hva angår antall ofre og antall år overgrepene skal ha strukket seg over.

 Stein Roar Leite / TV 2
MANGE OFRE: Påtalemyndigheten mener den tidligere kommuneoverlege i Frosta, Arne Bye (55), har foregrepet seg på kvinner i nesten to tiår. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

«Allmennhetens rettsfølelse»

Den tidligere kommunelegen er ikke pågrepet. Statsadvokaten begrunner det med at det ikke er grunnlag eller behov for pågripelse nå.

Rønneberg sier at forhold som ikke er kjent for allmennheten kan ha innvirking på beslutningen.

– Pågripelse kunne helt klart vært et alternativ her, særlig med tanke på det som kalles allmennhetens rettsfølelse. Men det kan ha sammenheng med tiltaltes helsetilstand eller andre forhold vi ikke kjenner til.

Risikerer lang straff

– Blir han dømt etter tiltalen, risikerer han et betydelig antall år i fengsel, sier Rønneberg.

– I tiltalebeslutningen står det ikke at statsadvokaten tar forbehold om å kreve forvaring, så det er litt uklart for meg om påtalemyndigheten mener å ha grunnlag for det.

Rønneberg sier at det mest alvorlige i saken er de påståtte overgrepene, at de skal ha skjedd på legekontoret der han hadde et tillitsforhold til pasientene, og at han skal ha filmet det.

– I tillegg er det åpenbart straffeskjerpende med det svært høye antallet ofre.

– Det gjenstår å se hvordan påtalemyndigheten vil legge opp rettssaken. Det normale er jo at alle ofrene forklarer seg, men her vil jo det i så fall ta svært lang tid. Det er imidlertid viktig å huske at retten må være overbevist om skyld for å dømme han, og han nekter jo selv straffskyld. 

Bistandsadvokater vil ikke kommentere

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med bistandsadvokatene, men har foreløpig ikke lyktes.

– Jeg har ingen kommentar eller uttalelse knyttet til tiltalen som ble offentliggjort i dag, sa koordinerende bistandsadvokat Tove J. Røddesnes til NTB tidligere i ettermiddag.

Den tidligere kommuneoverlegen har ikke erkjent straffskyld. Advokat Erlend Hjulstad Nilsen er forsvarer for mannen. 

I en uttalelse skriver han:

– Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende.

– Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken, og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist, legger han til. 

Når det gjelder spørsmålet om straffskyld, blir dette et tema i kommende politiavhør, opplyser forsvareren. 

 Frank Lervik / TV 2
FORSVARER: Erlend Hjulstad Nilsen forsvarer Arne Bye, den tidligere kommuneoverlegen som er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å oppnå seksuell omgang. Foto: Frank Lervik / TV 2

Han ber samtidig pressen om å ikke ta kontakt med den tiltalte tidligere kommuneoverlegen eller hans familie.

TV 2 har vært i kontakt med Hjulstad Nilsen, som ikke vil kommentere saken eller tiltalen utover pressemeldingen.

Read Entire Article