Politiet møter publikum i Granåsen med pastiller, kjærlighet på pinne og bobilen «Trygve».
Publisert: 05.03.2025 14:14
Like etter at publikum kommer inn på Granåsen stadion i Trondheim møter de politiets bobil som er kjørt oppover fra Oslo.
– Vi har hentet den og så skal vi kjøre den etter VM. Han skal hjem etter verdensmesterskapet. Vi kaller ham «Trygve», siden han skal trygge befolkningen, sier politiinspektør Sivert Rannem i Trøndelag politidistrikt. Han er også leder for felles forebyggende enhet.
– Mange tar bilde av «Trygve»
Han er fornøyd med plasseringen til bobilen.
– Folk ser oss med en gang, sier Rannem. Han sier det er super stemning blant folk som kommer gående.
– De takker for at vi er her. Jeg har fått så mye smil fra publikum som går forbi. Noen har spurt om selfier, og mange har fotografert «Trygve», sier han.
Ifølge Rannem ser han mange mobiler som skyter opp i været idet de passerer bobilen til politiet.
– Ikke sett bilde av fulle trøndere
Politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt stikker innom mannskapet mens de forsøker å tømme markisen for regn og sludd.
– Det har gått veldig bra. Jeg møter bare motiverte politifolk og et fantastisk publikum. Folk kommer og skal ha det artig. Jeg ser noen media har prøvd å finne noen overstadig berusede trøndere, men jeg har ikke sett ett bilde av en eneste full trønder, fastslår Moe.
– Folk er blide og trivelige og folk møter opp i dette griseværet. Det er helt fantastisk. Man kan bli i godt humør av mye mindre enn dette, sier han.
– Vandrende hittegods
Politibetjent Audun Vårvik, som til daglig jobber ved forebyggende-avdelingen i politidistriktet, er også en av mannskapet i bobilen.
– Vi skal være synlige for publikum. Folk lurer på alt mulig. Det er alt fra hvor det finnes toalett til hittegods, sier han.
Politiet orienterer seg alltid når de kommer til et sted, og dermed vet de hvor det meste er.
– Folk mister ting hele tiden. Vi er vandrende hittegods. Vi peker folk i rett retning på hvor de skal hente det de har mistet, forklarer han.
– Kjenner ikke til nødnummeret
Under ski-VM så handler det om å snakke med publikum uten at det har skjedd en hendelse.
– Dette er tillitsbyggende. De får snakket med oss i fredstid, forklarer han.
Politiet deler ut pastillesker (med svært gode fruktdrops journ.anm.) med to nummer på baksiden.
– 02800 er nummeret du skal ringe når du lurer på noe, og så er det 112 når det er krise. Ungdommer sier at de ikke visste hva nødnummeret er, forklarer han.
– Stiller spørsmål om mopeden
Han forteller også at ungdommer stiller spørsmål om hvor grensene går.
– Ungdommer spør om de kan gjøre bestemte ting og lurer på om det går greit. Vi må forklare at det ikke er lov med medbrakt drikke for eksempel.
Enkelte ungdommer stiller også spørsmål om ikke VM-relaterte ting, blant annet mopeden sin.
– Det er det de er opptatt av. De stiller spørsmål om alt, forklarer Vårvik.
Været har ikke vært noe problem, til tross for at det har vært flere årstider i løpet av arrangementet.
– Folk er godt kledd. Været er ikke så interessant så lenge folk beholder humøret og gleder seg til arrangementet, sier han.
Får hjelp fra andre politidistrikt
I Toppidrettssenteret i Granåsen har politiet satt opp kommandoplass sammen med andre aktører som de samarbeider med. Politibetjent Reidar Krokstad er objektleder for Granåsen, som betyr at han har ansvar for stadion.
Trøndelag politidistrikt begynte planlegginga for fullt i 2023. For Krokstad sin del startet planleggingen allerede i september i fjor. Han forteller at det er mange andre politidistrikt som også har sendt ressurser til verdensmesterskapet.
– Trøndelag politidistrikt hadde behov for ekstra folk for å klare å bemanne verdensmesterskapet i Trondheim og samtidig opprettholde driften ellers i distriktet, forklarer han.
– Det er satt inn store ressurser for å bevare tryggheten til publikum. Det har vært noen små hendelser med fyll, men det har vært forbilledlig oppførsel, sier han.
– Forberedt på mer hendelser
Han forteller at det har vært noen få hendelser på stadion hvor man har bortvist noen overstadig berusede mennesker.
– Det har løst seg fint. Vi har bedt dem om å forlate stadion.
Svensk media har omtalt narkotikabruk blant publikum i marka, men Krokstad forteller at han ikke har fått noen meldinger om dette.
– Vi har forberedt oss på mer hendelser, men så langt har det vært problemfritt.
– Ingen aksjoner ennå
I forkant av ski-VM har det vært varslet aksjoner fra aksjonister. Foreløpig har ikke politiet opplevd noen uønskede hendelser i forbindelse med dette.
– De har sagt at de skal prøve å være i Granåsen. De aksjonistene som har vært her, har samarbeidet godt med politiet.
– Hva med været? Legger det demper på feststemningen?
– Det kan godt være. Det kan nok ha en innvirkning, sier han.