Ikke kødd med Langenes skole

3 weeks ago 21



Å frata barna på Langenes og omegn nærheten til store naturområder i skolehverdagen og trygge skoleveier er uansvarlig og høyst kritikkverdig.

Foto: Tormod Flem Vegge

Administrasjonen i Kristiansand har nå sendt ut et forslag om å legge ned Langenes skole. Det vitner om lite kunnskap om hvem en slik avgjørelse vil gå hardest utover; nemlig barna våre.

For en eventuell nedleggelse av skolen har skremmende konsekvenser, og grunnene til å la Langenes leve er derfor mange. For det første vil en nedleggelse av skolen sende barna våre til fots og sykkel på fylkesvei 456. En særs trafikkert strekning uten gang- og sykkelvei de områdene som er aller trangest og farligst. Alle som har kjørt den berømte «Kleiva» vet hvor nære man passerer møtende kjøretøy og myke trafikanter. Ved en nedleggelse vil det ikke være annet enn uansvarlig å sende våre mest sårbare alene til skolen.

For det andre vil en nedleggelse føre til mer trafikk i nærheten av Nygård skole. Med andre ord vil de minste måtte forholde seg til enda flere biler som tuter, rygger og akselerer ikke langt unna inngangsdøren. En nedleggelse av Langenes vil skape flere farlige situasjoner ved Nygård skoles område. Kan bystyret i Kristiansand stå inne for det?

Og om ikke disse grunnene alene var nok, så vil en nedleggelse av Langenes skole frata barn og unge en viktig nærhet til natur. Slik skolen ligger, så har skolebarna en kort vei til badeplass, tursti i fine naturområder, og ikke minst tilgang til sjøen. Selv husker jeg mange av våre turer til Kvernhusvannet for å finne rumpetroll om våren og skøytetur om vinteren, løpeturer rundt kvernhusløypa i gymtimen, og ikke minst grillturer til Krogstadhytta der vi kunne fiske, fange krabber og lære om livet i skjærgården.

Jeg tillater meg å si at for innbyggerne på Åros, Langenes og i Stokkelandsskogen er det vakre med Langenes skole nærheten til hjemmene våre, naturen og ikke minst tryggheten for barna våre. Dette er verdier som må hegnes om, og som veier så ufattelig mye mer enn en slant penger som i store bildet er småtterier.

Området rundt skolen er også i vekst, flere boliger bygges og gamle Søgne kommune brukte mye ressurser på å oppgradere gang- og sykkelvei på Langenes/Søvik. Det er derfor ingen grunn til å frata småbarnsfamilier den tryggheten de har i at skoleveien ikke utgjør en fare for liv og helse for barna.

For dagens, og fremtidige barns skyld så håper jeg inderlig at alle bystyrepolitikeren ser verdien av nærskole, trygge skoleveier og nærhet til natur.

Ikke kødd med Langenes skole.

Read Entire Article