«Ida» (12) fikk en ny venn på Snapchat. Det ble starten på et mareritt.

4 weeks ago 19



Forelskelse, løgner og et skjult møte. Den nye podkastserien Hemmeligheten gir et unikt innblikk i hvordan barn blir groomet groomet Grooming er et begrep som brukes om en voksen som oppretter kontakt med et barn med hensikt om å møte barnet og begå et seksuelt overgrep.på sosiale medier.

Publisert: 28.03.2024 18:52

Det begynte med en venneforespørsel på Snapchat. «Ida» er 12 år gammel da hun blir kjent med «Jake». Han kommer fra et annet land og sier han er 15 år.

De snakker sammen hver dag. Ida blir forelsket. Han skal reise til Norge for å møte henne.

Men det er noe som skurrer. Er Jake den han sier han er?

Hør første episode her eller via spilleren i toppen av denne artikkelen.

Dette er en sann historie, fortalt av Ida selv. Men Ida og Jake er ikke deres ekte navn.

Hemmeligheten er en ny podkastserie laget for barn og unge. Men den er også relevant for foreldre som ønsker et innblikk i hva som foregår i sosiale medier-jungelen barna befinner seg i.

For historien til Ida er langt fra unik.

Rammer mange barn

Bare i fjor fikk Kripos 12.000 tips om seksuelle overgrep mot norske barn på sosiale medier. Tipsene kommer fra Snapchat, Facebook, Instagram og andre tjenester, og handler blant annet om deling av nakenbilder av barn og voksne som har hatt kontakt med barn på en seksuell måte.

– Vi pleier å si at alle steder på internett hvor det er barn, er det også voksne som er ute etter å utnytte barna seksuelt, sier Tone Gulsvik i Kripos.

I en bonusepisode av Hemmeligheten snakker Gulsvik og kollega Hanne Andreassen om hvordan voksne utgir seg for å være barn for å få kontakt med barn og utnytte dem seksuelt. De forteller om voksne som blir stadig mer proffe i å lage falske profiler og bruke utspekulerte metoder for å lure barn.

«Hemmeligheten» er gratis og ligger på Spotify og i Apples podkast-app.

Tone Gulsvik og Hanne Andreassen i Kripos jobber med seksuelle overgrep mot barn på internett og sosiale medier. Foto: Ronja Sagstuen Larsen, Aftenposten

Hør hele serien her:

Read Entire Article