IA-avtalen er en viktig del av løsningen

1 month ago 22



Publisert: 22.08.2024 06:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Har Norge verdens høyeste sykefravær på grunn av IAIAinkluderende arbeidsliv-avtalene? spør professor og forsker Arnstein Mykletun i Aftenposten 16. august. Svaret er helt klart nei: IA-avtaleforhandlingene til høsten er en del av løsningen.

Sykefraværet i Norge er for høyt. Det koster samfunnet og bedriftene enorme summer hvert år – og det øker. Hver dag bruker virksomheter mye tid sammen med ansatte for å lete etter hvordan de best kan legge til rette arbeidet for dem som sliter. Det er viktig å jobbe godt med hvordan arbeidstagere har det på jobb, men IA-avtalen omfatter mer enn diskusjoner om arbeidsmiljø.

Mykletun har kanskje ikke fått med seg at arbeidsgiver og arbeidstagerorganisasjonene er enige om å diskutere sykelønnsordningen i de kommende IA-forhandlingene. I likhet med Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) erkjenner vi behovet for å evaluere og justere ordningen, men det må skje med en forståelse for tre grunnleggende hensyn:

  1. Sykelønnsordningen skal være en god forsikringsordning som gir trygghet til arbeidstagere i en krevende situasjon.
  2. Ordningen må oppmuntre og ikke hindre arbeidsgiverne i å ansette personer med helseutfordringer. Vi deler målet om høy yrkesdeltagelse for alle grupper.
  3. Det er avgjørende at sykelønnsordningen fremmer jobbnærvær fremfor fravær, slik at vi sikrer bærekraften i både arbeidslivet og velferdsstaten.

IA-avtalen er ikke et hinder for å diskutere mer enn arbeidsmiljø. Tvert imot gir forhandlingene mellom partene i arbeidslivet grunnlag for å få inn alle perspektiver og løsninger i arbeidet med å få flere tilbake i jobb.

Nina Melsom

NHO

Tor Arne Gangsø

KS

Anne-Kari Bratten

Spekter

Bernt G. Apeland

Virke

Read Entire Article