– Vi skal prøve å fjerne ordet «russ». Vi vil at det skal være mer en avgangsmarkering, og ikke bare en russetid, sier Bernard Benjaminsen.
Andre steder i landet kalles de gjerne russepresidenter, men Benjaminsen er avgangspresident ved Askim videregående skole.
Selv om de ikke vil kalle seg russ, har han og kullet i Indre Østfold likevel store planer om å forandre hele russetradisjonen.
Nå er det ut med titler, ekskludering og press.
Målet er å skape en feiring som er inkluderende på tvers av ulike russegrupper og klasser.
– Vi vil skape en feiring for alle. Du må ikke være russ for å feire at du er ferdig med 13 års skolegang. Vi skal spre festen litt gjennom hele året, så det ikke blir alt i siste liten under russetiden, sier Ranveig Ekeli Slembe.
Også hun er avgangspresident ved skolen.
Avgangselevene ved Askim VGS vil ha slutt på ekskludering og press.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKDe vil heller ha en inkluderende russefeiring.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKEn tid hvor alle skal være venner og at ingen sitter på sidelinjen.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
Navneendringen har de gjort for å vise en tydelig avstand til russefeiringen slik den har vært tidligere. Sammen med avgangselevene i nabobyen Mysen står de i bresjen for en ny type russetid.
– Vi har merket at man tidlig må finne seg en gruppe for å bli invitert og være med på ting. Vi har ikke lyst til at det skal være sånn. Vi vil jo at alle kan være med på alt, så da fikk vi lyst til å gjøre en endring. Hvis man faktisk prøver, så går det, sier Slembe.
Det var Smaalenenes Avis som omtalte initiativet først.
Er russefeiringen slik den er i dag utdatert?
Hylles av kunnskapsministeren
Russen i Indre Østfold ønsker nemlig å komme politikerne i forkjøpet. Over hele landet diskuteres det hvordan russetiden kan bli mer inkluderende.
En nasjonal arbeidsgruppe har foreslått å endre tidspunktet for russetiden, men også hvordan den gjennomføres. Flere tusen ungdommer har kommet med innspill til arbeidet.
Østfold er første fylke i landet til å innføre radikale endringer. De ble vedtatt av fylkestinget i desember i fjor.
Fra og med 2026 innføres blant annet disse endringene i Østfold:
- En ukes russefeiring etter eksamen
- Begrense markedsaktørenes makt over ungdommen
- Et felles sted å feire russetiden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) hyller initiativet til russen.
Foto: NTBMen den tidlige innsatsen til avgangselevene i Askim har fått oppmerksomhet langt utenfor fylkets grenser.
De får skryt av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
– Initiativet de har tatt i Askim viser at ungdommene selv ønsker forandring. Det er bra! Russetiden har de siste årene blitt en ekskluderingsmaskin med stort sosialt- og kommersielt press. Elever langt ned i ungdomsskolen blir påvirket negativt med dårligere skolemiljø og ekskluderingskultur, sier Nordtun til NRK.
– Derfor må vi alle bidra til å gjøre russetiden mer inkluderende. De viktigste i det arbeidet er russen selv, derfor gleder jeg meg til å møte dem og høre mer, sier hun.
Nå har hun invitert avgangspresidentene til Stortinget.
Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
Alvilde Balto-Myhrvold, Askim VGS
– Det starter fra barneskolealder at man gleder seg til russetiden. Og i første klasse på videregående starter det med at man må forme grupper og sånt. Det gjør at starten av videregående kanskje blir kjipere enn den trenger å være. Og så blir tredje klasse bra, men til hvilken pris, liksom?
– Ordet russ har fått et litt negativt preg. Det er mange som ikke helt vil identifisere seg med det også.
Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
Bernard Benjaminsen, Askim VGS
– Vi droppa å bruke ordet «russ» for at det skal være mer inkluderende. Man må ikke være russ for å være med på det avgangsstyret arrangerer. Det er et litt mer inkluderende ord på en måte.
– Alle avgangselever og de som er lærlinger er hjertelig velkommen til å være med oss. Døra er åpen uansett. Det er ikke bare et arrangement for dem som er russ, det er for avgangselevene.
Even Bjøringsøy Johnsen / NRK
Andrea Lovise Ultvedt Gudim
– Det skaper en langt bedre skolehverdag, og tredjeklasse for mange er nok ganske vanskelig fra før av. Det er mye skole, og mye press sosialt. For når du sitter i hvert ditt klasserom på skolen, så får du ikke det samme samholdet som når vi samles alle sammen. Vi har jo tross alt gått på skole, mange av oss i 13 år nå. Det å kunne avslutte det på en veldig fin måte tror jeg gjør mye.
Felles samlingssted i stedet for busser
I Indre Østfold har avgangspresidentene planer om å samle elever på tvers av klasser. De har lagt opp til en rekke arrangementer som avgangsrevy, temadager, nyttårsball, fotballkamper og fellesvorspiel.
De mener nøkkelen til at de skal lykkes er å samle russen på et felles sted.
Blant arrangementene russen i Askim har gjennomført er ulike temadager.
Foto: PrivatMen det har vist seg å ikke bare være enkelt.
– Vi prøver å finne et lokale hvor vi kan ha enkelte fester som alle kan være med på, i stedet for at bussene kjører av gårde og feirer for seg selv. Vi trenger et sted å være. Det er jo derfor man har fått busser, fordi man må ha et sted å være, forklarer Slembe.
– Jeg tror det er en ganske stor faktor for å få til en endring, at man har et sted man kan være, følger Benjaminsen opp.
Under avgangsrevyen fikk de låne et utested i Askim sentrum et par kvelder.
– Vi så i revyuka hvor viktig det var at vi møttes og hadde det hyggelig sammen. Men det er jo ikke noe vi har muligheten til å gjøre hele russetida eller resten av året, for det koster såpass mye penger. Så vi er litt avhengig av et møtested som kommunen og fylkeskommunen kan hjelpe til å ordne, sier Andrea Lovise Ultvedt Gudim, økonomisjefen i avgangsstyret.
Bidrar ikke med midler
Østfold fylkeskommune setter pris på initiativet og ønsker å hjelpe avgangselevene.
– Vi jobber for at avgangselevene skal kunne ha et samlingssted i hver kommune. Alternativt at vi kan se for oss noen arrangementer for elevene ved skolen, og andre arrangementer for elevene i en kommune, sier seniorrådgiver Magnus Andresen i fylkeskommunen.
Avgangselvene ønsker et felles møtested med åpne dører for alle.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKI Rogaland vil fylkeskommunen bidra økonomisk for å skape en inkluderende russefeiring. Slike midler har ikke Østfold satt av for øyeblikket, men fylkeskommunen åpner for muligheten i neste års budsjett.
– Det er for 2025 ikke satt av øremerkede midler til avgangsmarkering, men alle skolene våre disponerer midler til helsefremmende tiltak. Slike midler kan benyttes til å skape trygge og inkluderende arrangementer for avgangselevene. Midler til inkluderende avgangsfeiring for 2026 må avklares i forbindelse med budsjettarbeidet, sier Andresen.
Publisert 21.02.2025, kl. 19.04