I Sandnes kan det ende opp med Ap tilbake i posisjon

1 week ago 9



KOMMENTAR: Sannsynlig er det ikke, men et kjærlighetsløst ekteskap i Sandnes mellom Høyre og Frp kan byttes ut med et arrangert, snusfornuftig giftermål mellom Ap og Høyre.

To av tre må jobbe sammen for å holde styr på Sandnes. I dag er det Kenny Rettore (H, oppe til høyre) og Kristoffer Birkedal (Frp, nede til høyre). Hvis det sprekker, kan Arne Buchholdt Espedal (Ap, oppe til venstre) måtte velge mellom en djevel han kjenner, og en djevel han kjenner noe mindre. Foto: Kristian Jacobsen
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Hun satt i realiteten mutters putters alene, Sissel Vikse Falch, da kommunestyret i Sandnes ble klubbet i gang mandag for to uker siden.

– Uavhengig Sissel Vikse Falch? spurte ordfører Kenny Rettore under oppropet.

– Ja, bekreftet Vikse Falch.

Så var liksom det glemt. Vel, Vikse Falchs utmelding fra Sandnes Høyre har kommet aldeles i bakevja etter som andre Høyre-folk virkelig har tatt på seg lengdeløpere og tatt ut på glattå.

Knutsen Hegdal-saken kom som lyn fra klar himmel. Ingen høyrefolk jublet da den bobla sprakk, men i Sandnes fikk de i alle fall litt avlastning.

Hva betyr dette egentlig i praksis?

I Sandnes kan det ende opp med Ap tilbake i posisjon. Ikke sannsynlig, men heller ikke umulig.

Hvem vil?

Kenny Rettore (H) mistet kontrollen i kommunestyret da Vikse Falch meldte seg ut av Høyre. Der forsvant den ene som sørget for at Høyre og Frp kunne dunke gjennom absolutt alle saker.

Nå består kommunestyret av 24 i flertallet, 24 i mindretallet og 1 x-faktor. Observante lesere med grunnleggende mattekunnskaper vil merke seg det litt pussige at flertallet og mindretallet er nøyaktig like stort.

De har tonet det ned så mye som mulig, men for Rettore og varaordfører Kristoffer Birkedal er dette egentlig helt krise, for i politikken handler alt om å ha flertall.

Nå har de tre–fire valg:

  • De kan gamble på at Sissel Vikse Falch er en ideologisk påle og stemmer som om hun var med i flertallet. Bruken av de kommunale milliardene vil da være avhengig av én persons samvittighet.
  • De kan få med seg KrF og/eller Venstre på flertallslaget. Det vil i så fall koste dem, for de partiene skal ha noe igjen for å binde seg til masten. De kan – og bør – selge seg svært dyrt. Å liberalisere skjenkingen var ingen lokkedue i retning KrF.
  • De kan prøve seg på Pensjonistpartiets ene representant, eller INp. Begge partiene har tidligere Frp-ere som representanter. Det frister neppe å smiske med eksene på den måten.
  • De kan prøve å jobbe fra sak til sak, og få flertall med ulike partier på ulike saker. Hvis du aldeles vil miste nattesøvnen, er dette er knallgodt alternativ.

Ikke friskt nok? Vel, jeg kan bjuda på mer.

Kaos

Vi har nemlig ikke kommet til sett fyr på alt-alternativet. På rådhuset i Sandnes mumles det om, og regnes på, alternativer til Høyre + Frp, hvis det skulle sprekke. Ap + Frp + noen har fungert tidligere. Da vil Kenny Rettore sitte som en ren ordstyrer mens andre bestemmer politikken.

Sannsynlig? Nei. Utenkelig? Også nei.

Den Store Konsensus-drømmen om Ap + Høyre er en annen vri som ikke er sannsynlig, men som kunne fungert. I utgangspunktet har Ap mer til felles med Høyre enn med Frp, så hvorfor ikke? Da blir Frp sittende med fullskjegget aldeles i podkasten, mens Rettore kan fortsette.

Frp og Pål Morten Borgli er mindre spiselige for sentrum enn Høyre.

Ap i Sandnes vil kanskje ikke framprovosere et brudd mellom Høyre og Frp, men hvis sjansen byr seg, vil de være klare. Mange Ap-folk blir helt varme i hjertet når de snakker om ansvar. Arne Buchholdt Espedal, Ap-lederen i Sandnes, er litt sånn.

Utsiktene for et klassisk rød-grønt flertall er elendige. Hvis Ap vil ha makt i Sandnes, de styre sammen med enten Frp eller Høyre.

Må fungere på sikt

En slik allianse kan ikke bare være en slags nødløsning for denne perioden. Det må også være noe de kan satse videre på etter neste valg. Da blir spørsmålet om de skal satse på, som de sier i utlandet, the devil you know eller the devil you don't know.

Uansett djevel må de ha med en part eller to til. Verken Høyre eller Frp er store nok til at Ap kun kan leke med dem. Å få med noen av sentrumspartiene er nok lettere hvis Høyre er med, og derfor er tanken om Ap + Høyre + noen ikke så spinnhakkanes galen.

Kumbaya-løsningen Høyre + Ap + Sp + V + KrF?

Igjen, ikke sannsynlig, men ikke helt borti natta.

Alt dette er spekulasjoner og hvisomatte og tankeeksperimenter, men på en eller annen måte må et nytt flertall på plass i Sandnes. Å kalle samarbeidet mellom Høyre og Frp i Sandnes for hjertevarmt, vil være å strekke det noe langt. Pål Morten Borgli og Kenny Rettore er ikke bestevenner. Borgli mener han burde blitt ordfører. Han ble ofret under bruduljene etter valget, og stemningen mellom Høyre/ordføreren og Frp's mest populære mann er ikke akkurat preget av ømhet og varme blikk.

For å illustrere:

14. september la Borgli ut en lenke på Facebook til en meningsmåling i Sandnesposten. Overskriften: «Slår «knockout på ordføreren: – Et resultat av dårlig ledelse».

Auch!

To dager senere, nytt Facebook-innlegg. Bilde av Borgli og Stanley Wirak. 237 likes, og en avsluttende kommentar fra Sissel Vikse Falch (!): «Beste, smilemunn, blått hjerte og et rødt hjerte».

Stanley Wirak omtales i et annet innlegg som «sjefen».

Rettore omtales ... ikke.

Er kjemien mellom de to et tema på rådhuset? Jess. Brennbart? Oh, yeah!

Ikke utelukk noe

De siste ukene har lært oss én ting: Vi kan ikke utelukke noe. Hvis noen for tre uker siden hadde sagt at vi skulle ha én siktet Høyre-politiker, én utmeldt Høyre-politiker og én Høyre-ordfører som prøver å gå av og har meldt seg ut av partiet, og som har en sak hos politiet, da ville jeg nok bedt vedkommende øke medisindosen sin nokså kraftig, og snakke med noen profesjonelle i hvite frakker.

Men det er der vi er, og det er ganske spinnvilt.

I Sandnes skal det også knipes inn i budsjettene. Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men hos oss er det lite som skaper dårligere stemning enn når vi må stramme inn på pengebruken.

Hvis noen kommer og sier at om et par måneder har vi nye flertall i Sandnes (og i Stavanger), da vil jeg ikke anbefale medisiner og profesjonelle, men nikke forsiktig og si hmm, ja, du har tenkt tanken du òg ... ikke sannsynlig, men ... interessant.

Publisert:

Publisert: 26. september 2024 10:58

Read Entire Article