TV 2 advarer om sterke bilder i artikkelen.
Thomas Kraut og konen Ines Kraut bor i Bardu i Troms. Det har de gjort siden 2008, da de flyttet fra Tyskland.
Han jobber som optiker, og hun i helsesektoren.
Da de etablerte seg i Bardu, visste de imidlertid ingenting om helseutfordringene Thomas hadde i vente.
Et årelangt mareritt som på ingen måte er over for paret.
– Det er en tikkende bombe, sier konen Ines til TV 2.
Det var Nye Troms som fortalte historien til Thomas Kraut først.
Opplevde ikke å bli hørt
I 2012 fikk Thomas diagnosen diabetes type 2. Da hadde han vært gjentatte ganger til forskjellige leger fordi han og konen mente noe var galt. De fikk beskjed om at han var overvektig.
– Da begynte han å ta insulin på instruks fra legen, sier Ines.
Årene går, men magen bare fortsetter å vokse.
Etter hvert blir det så ille at folk begynner å stirre, forklarer paret.
Beskjeden fra legene er likevel fremdeles at han er overvektig. Selv argumenterer han at han knapt spiser.
I 2020 blir Thomas sendt til flere undersøkelser og kurs ved Senter for sykelig overvekt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Der konkluderer de med at han har fedme grad 3.
Kursene må han blant annet ta for at legene skal få klarhet i om Thomas kan endre livsstilen sin og tilpasse seg et nytt kosthold.
Det er en tøff periode for ham.
I 2021 har Thomas begynt å jobbe hos en optiker i Tromsø, men han bestemmer seg for å kaste inn håndkleet.
– Det ble for mye. Voksne og barn som stirrer. Han måtte tilbake til Bardu, sier Ines.
Det som endret alt
I august 2023 besøker han Nordlandssykehuset i Bodø for å få undervisning om kosthold, i tillegg til at han undersøkes av spesialist.
En lege mener det er noe unormalt med Thomas sin fedme, og mistenker at dette kan være noe annet.
Han henviser Thomas til CT-scan.
1. september 2023 får Thomas endelig svar. Legene har oppdaget en 27,3 kilo tung svulst i magen. Den hadde en diameter på 52,3 centimeter.
Thomas og Ines tror knapt det de får høre.
26. september går Thomas gjennom en ti timer lang operasjon. Underveis må de tre kirurgene fjerne en nyre og deler av tynntarmen.
Klager
Påkjenningene med å gå gjennom dette har ført til at Thomas har gått på en mental smell.
I ettertid har paret likevel kjent på kampvilje. De forstår ikke hvorfor ikke det ble oppdaget på et tidligere tidspunkt.
Samme måned som svulsten ble oppdaget, klager ekteparet til Statsforvalteren. Klagen går mot fastlegen, Universitetssykehuset i Nord-Norge og spesialhelsetjenesten.
Klagen blir avslått. I avslaget som TV 2 har fått tilgang på, skriver Statsforvalteren blant annet:
«Seksjonslederen beklager sterkt at de ikke identifiserte tumoren tidligere, men viser til at liposarkom [svulsten] er en svært sjelden tilstand. Det er redegjort for at pasienten ikke hadde symptomer som kunne gi mistanke om fettrik tumor i abdomen».
Videre skriver de:
«Etter å ha vurdert opplysningene i saken, har vi kommet til at det ikke foreligger grunnlag for videre tilsynsmessig oppfølging av klagen. Dette er hovedsakelig begrunnet med at UNN har fulgt standard prosedyrer og vanlig medisinsk praksis for vurdering/utredning av fedme og endret avføringsmønster.»
– Skjønner at man reagerer
Fra fastlegen får de beskjed om at legen gjorde det vedkommende kunne, og at Thomas er gitt forsvarlig helsehjelp.
Nye Troms har fått en uttalelse fra kommuneoverlegen ved fastlegens arbeidssted. Fastlegen er opplyst om at kommuneoverlegen uttaler seg.
– Når man har hatt en ubehagelig opplevelse, i dette tilfellet en svulst i magen, så skjønner jeg at man reagerer mot de som er relevant i en slik sammenheng. Jeg deler Statsforvalterens vurdering av saken. Jeg anser at det ikke er et grunnlag for å reise kritikk mot legen. Noe av grunnen til det er at pasienten på et tidlig tidspunkt har vært til oppfølgingstime på relevant sykehusavdeling, og de hadde ikke funnet noe galt. Som allmenn- og fastleger stoler vi på de vurderingene som sykehusavdelingene gjør innenfor sitt fagområde, opplyser kommuneoverlegen til avisen.
Thomas har fritatt UNN fra taushetsplikten slik at sykehuset har mulighet til å kommentere saken. I en e-post til Nye Troms skriver sykehuset, ved seksjonsoverlege Jan-Magnus Kvamme ved fordøyelsesseksjonen UNN:
«I vårt svarbrev til Statsforvalteren i Troms og Finnmark, som også ble sendt til pasienten, har vi beklaget at tumoren ikke ble oppdaget tidligere. Den beklagelsen gjentar vi gjerne, samtidig som vi holder fast ved at vanlige rutiner for utredning av overvekt ble fulgt i dette pasientforløpet. Dette er også konklusjonen til Statsforvalteren, som heller ikke har sett behov for videre tilsynsmessig oppfølging.»
– Forundret
Advokat Espen Seeberg har nå bistått Thomas i sitt krav til pasientskadeerstatning.
Også der har saken endt med å få avslag. Thomas har ikke krav på erstatning.
– Jeg er forundret egentlig, men de har tre uttalelser å støtte seg på. Alle sier at man har gjort det man kunne for Thomas. Men det er klart, man stusser jo når det er snakk om 27 kilo, sier Seeberg.
Han forteller at de har påklaget avslaget.
– Man kan mene det man vil, men dette er til syvende og sist en medisinsk vurdering. Så kan det selvsagt være at det blir en annen vurdering på klagen.
For Thomas har dette vært, og er fremdeles, en alvorlig sak. Selv om operasjonen var vellykket, er ikke faren over.
– Jeg går til psykolog annenhver uke. Jeg må to ganger årlig til kreftlegen fordi jeg fortsatt har tumorvev igjen, som vokser enda. Jeg er blitt fortalt at den ikke kan fjernes, den har vokst seg fast på flere organer, sier Thomas.