Hytteeiere blir omringet av vindturbiner

2 weeks ago 11



For Gro og Ingve Aasen kan Statkrafts planer om vindkraftverk på Moifjellet bety at deres hytte snart vil være omringet av vindturbiner. Samtidig kan Bjerkreim doble vindkraftinntekter

Gro og Ingve Aasen stilte på folkemøte om vindkraftutbygging på Moifjellet og fikk informasjon fra prosjektleder i Statkraft, Andreas Stokke. Foto: Kristian Jacobsen
  • Tor Inge Jøssang

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Under et folkemøte på Vikeså mandag kveld fikk ekteparet fra Sandnes se 3D-visualiseringer av hvordan utsikten kan bli endret av vindturbiner.

– Vi får dem midt i fleisen, sier Gro og Ingve Aasen, som har hytte ved Røyslandsvatnet, ikke langt fra NAFs øvingsbane på Bue.

– Vi har allerede Stigafjellet vindkraftverk i ryggen, og nå kan vi også få turbiner foran hytta vår. Det er bare i øst det ikke vil være vindturbiner, sier Gro og Ingve Aasen.

Det eksisterende vindkraftanlegget på Stigafjellet til høyre og det nye på Moifjellet til venstre. Simulert bilde er tatt fra en høyde litt nordøst for området Foto: Statkraft

Ekteparet Aasen kjøpte hytta på Røysland så sent som i 2019. Nå frykter de at verdien og naturopplevelsen vil bli kraftig forringet hvis Moifjellet vindkraftverk blir realisert.

Prosjektleder Andreas Stokke fra Statkraft bekrefter overfor Aftenbladet at det planlegges for maksimalt 38 turbiner med en høyde på opptil 200 meter på Moifjellet.

Millioninntekter til kommunen

Mens hytteeiere og andre naboer uttrykker bekymring, kan Bjerkreim kommune se fram mot betydelige inntekter hvis prosjektet realiseres.

Bildet viser deler av Søndre Bjerkreim klynge, Moifjellet og Stigafjellet. Simulert bilde er tatt fra en høyde på sørøst for området. Foto: Statkraft

– Kommunen kan regne med cirka 40 millioner kroner årlig direkte fra produksjonsavgift og eiendomsskatt. I tillegg har vi tilbudt et fond på toppen av dette, sier prosjektleder Stokke.

Dette kommer på toppen av de rundt 40 millioner kronene Bjerkreim allerede mottar årlig fra eksisterende vindkraftverk i kommunen. Dermed kan kommunens inntekter fra vindkraft potensielt dobles. I tillegg kommer ringvirkningene av investeringene som anslås til 2,5–3 milliarder kroner.

Prosjektleder Andreas Stokke. Foto: Kristian Jacobsen

Viste fram prosjektet

Rundt 30 personer møtte opp på Misjonshuset på Vikeså da Statkraft mandag kveld inviterte til folkemøte om planene for Moifjellet vindkraftverk i Bjerkreim kommune.

Møtet var del av en «åpen uke» der selskapet ønsker å vise fram hvordan vindkraftanlegget vil se ut og få tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen.

Det er både fordeler og ulemper med prosjektet.

  • Planområdet er ca. 15 km² stort.
  • Anlegget er planlagt å produsere opptil 850 GWh årlig, nok til å forsyne 53.000 husstander.
  • Det har tidligere vært planer om vindkraft i området, men disse fikk avslag i 2012 av hensyn til blant annet rovfugltrekk.
  • Naboer frykter støy, skyggekast og andre ulemper.
  • Forsvaret er bekymret for at vindturbinene vil forstyrre en viktig militær radar i området.
  • NRK/NTV frykter forstyrrelser på TV- og radiosignaler fra senderen på Urdalsnipa.
  • Mattilsynet er bekymret for mulig forurensning av drikkevannskilden Hagavatnet.
  • Miljøorganisasjoner mener utbyggingen vil skade viktige naturverdier som kystlynghei.
  • Bjerkreim kommune har foreløpig gitt tillatelse til at planprosessen kan fortsette, men har ikke tatt endelig stilling.
Moifjellet vindkraftverk sett fra Bue. Foto: Statkraft

Statkraft mener området er godt egnet for vindkraft og er optimistiske til å finne løsninger på utfordringene.

– Moifjellet er et egnet sted for vindkraft med svært gode vindressurser. Vi får mest mulig nytteverdi av inngrepene her sammenlignet med andre steder, sa prosjektleder Andreas Stokke til forsamlingen.

Kommunedirektør Ørjan Dalveit kan omtrent doble kommunens inntekter fra 40 til 80 millioner hvis Moifjellet bygges ut. Foto: Kristian Jacobsen

Dette er status for prosjektet

  1. Planprogram: Bjerkreim kommunestyre godkjente planprogrammet i mai 2024.
  2. Konsekvensutredning: Statkraft er i gang med å gjennomføre konsekvensutredninger basert på det godkjente planprogrammet. Dette inkluderer undersøkelser av naturmangfold, landskap, friluftsliv, kulturminner, støy og skyggekast.
  3. Utvidet planområde: Det har vært et tilleggsvarsel om utvidelse av plangrensen, som ble sendt ut i januar 2024. Dette har medført nye høringsrunder og vurderinger.
  4. Naturkartlegging: Det er gjennomført detaljerte kartlegginger av kystlynghei, myr og rødlistede arter som klokkesøte i planområdet.
  5. Dialog med interessenter: Statkraft har hatt møter med ulike interessenter, inkludert Forsvaret, NRK/NTV, og lokale myndigheter for å diskutere potensielle konflikter og løsninger.
  6. Tidsplan: Statkraft planlegger å sende inn konsesjonssøknad i begynnelsen av 2025. De håper på byggestart i 2026 og produksjonsstart i 2028.
  7. Kommunal behandling: Bjerkreim kommune har foreløpig kun gitt tillatelse til at planprosessen kan fortsette. Endelig stilling til prosjektet er ikke tatt.
Prosjektleder Andreas Stokke i Statkraft fortsetter sin åpne uke med muligheter for en-til-en-samtaler tirsdag og onsdag. Foto: Kristian Jacobsen

Prosjektet er altså i en utrednings- og planleggingsfase, der Statkraft jobber med å samle inn nødvendig informasjon og bearbeide innspill før de sender inn en endelig konsesjonssøknad. Det er fortsatt uavklart om prosjektet vil bli realisert, da det gjenstår flere politiske behandlinger og godkjenninger.

– Jeg synes det er veldig flott at det er Statkraft som står for dette. Skulle ønske dere hadde hele vindkraftutbyggingen i Norge, sa tidligere lokalpolitiker Karl Gjedrem, som ikke har hørt om problemer med vindkraftanleggene i Bjerkreim. Foto: Kristian Jacobsen

I Misjonshuset på Vikeså holdt de lokale en lav profil på folkemøtet, men Eivind Salen og Bjarne Jensen fra Motvind Norge uttrykte sterk skepsis til prosjektet.

Eivind Salen påpekte at mange mennesker har fått livene sine ødelagt av eksisterende vindkraftprosjekter.

– Alle de vindkraftprosjektene, det er mennesker som er knust og virkelig har det vondt, sa Salen.

Eivind Salen, Motvind Norge. Foto: Kristian Jacobsen

Bjarne Jensen kritiserte Statkrafts presentasjon for å fokusere for mye på visualiseringer og for lite på støy og folkehelse.

– Dere forteller mye om visualisering, ikke om støy og folkehelse, som er det store problemet med vindkraften, sa Jensen, som etterlyste lærdommer fra problemer ved andre vindkraftanlegg som Vardafjell i Sandnes og Tysvær og andre steder.

Ordfører Tone Vaule (Ap) oppfordrer i stedet innbyggerne til å vurdere prosjektet basert på erfaringer fra eksisterende vindkraftverk i kommunen.

Ordfører Tone Vaule og Bjarne Jensen i Motvind Norge. Foto: Kristian Jacobsen

Publisert:

Publisert: 23. september 2024 21:08

Read Entire Article