Hvordan forstå USA

1 week ago 13



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 25.09.2024 23:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Vi vet at hadde valget i USA blitt avgjort i Norge, ville Kamala Harris vunnet med kanskje 95 prosent av stemmene.

Så hva er det vi har forstått, som amerikanerne har problemer med å innse? Eller sagt på en annen måte: Hvorfor stemmer kanskje nær halvparten av amerikanerne på Donald Trump?

Svaret er selvsagt svært komplekst, men kan ha en sammenheng med at de egentlig vil ha seg frabedt europeisk innblanding i sitt valg. Et poeng er vel at vår kunnskap om USA faktisk er relativt dårlig (hvor mange i Norge vet hva hovedstaden i Iowa heter?), mens amerikanernes kunnskap om Europa er enda dårligere (noen tror for eksempel at Norge er hovedstad i Sverige).

Men det som amerikanerne vet om Europa, er at vi har startet to verdenskriger, samt at vi har en pågående storkonflikt mellom Ukraina og Russland.

Og USA? Deres siste større krig var i 1861–1865, da borgerkrigen raste. Og at de for eksempel kom Europa til unnsetning under begge verdenskrigene.

Jeg savner en dypere analyse og forståelse, ikke minst fra mediene, om hvorfor Trump står såpass sterkt, og hvorfor mange amerikanere tenker og stemmer som de faktisk gjør.

Jan Helge Flaatten

Oslo

Read Entire Article