Hvor var du, da den 25. Protestfestivalen skjedde?

1 month ago 12



Arendal har sin «uke» og Kristiansand har sin Protestfestival. En selvtitulert verdifestival i år med undertittel «For rettferdighet, mot likegyldighet».

Foto: Henrik Ihme

Etter å ha deltatt på mange av debattene under under årets festival sitter jeg igjen med både ny faktakunnskap og forståelse for andres synspunkter. Ikke en debatt har vært bortkastet tid selv om det er et bredt spekter av tema.

Jeg er imponert over mangfoldet av fageksperter og kloke hoder som har vært paneldeltakere.

Og om en ser på historikken er det utrolig mange kloke og kyndige som har vært innom i årenes løp, det virker også som mange av disse mener denne festivalen er spesielt givende og viktig. Så kan det argumenteres for at NRKs DAX18, Debatten eller tilsvarende har nok av eksperter som kommer til orde, og at vi ofte kan sende inn spørsmål til panelet. Jeg vil argumentere for at det er noe helt annet å oppleve disse personene i virkeligheten og endatil kunne kommunisere med dem.

Enda mer viktig er tidsformatet som gir deltakerne tid til å reflektere ferdig og i samspill med sin motdebattant.

Er det ikke det vi trenger i disse tider med økende polarisering, at vi får tid til å reflektere og bli utfordret i våre meninger lengre enn i 15 minutters konfrontasjoner?

Protestfestivalen er etter min mening folkeopplysning på sitt beste. Så til frustrasjonen min omkring dette folkeopplysningsprosjektet. Det når ikke ut til nok folk!

Hvor er publikum, eksempelvis skoleelever (heia KKG som var innom), innbyggere under 60 og lokal media? Med den bredden festivalen har er det garantert et tema eller to som må være relevant for flere.

Som innflytter til Kristiansand kan jeg ikke la være å undres over om det faktisk er noe i myten om den treige sørlendingen som slår inn. Eller er vi mer opptatt av å bli hørt enn å høre etter? Om det er tilfelle at Kristiansand ikke vil støtte opp om denne festivalen, vil den naturlig nok forsvinne, enten for godt eller kanskje til en annen by.

Er det ikke i disse tider vi virkelig trenger å løfte hode fra skjermen for heller å konsentrere oss lenge nok til å få innsikt i andres argumenter? Bør ikke Kristiansand verdsette sin protestfestival i større grad?

Read Entire Article